![]() |
Emânet Ve Tevbe |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Emânet Ve TevbeEmânet ve Tevbe Rivayete göre Muhammed Ibni Münhedir, söyle der: «Babamin bana söyle anlattigini hatirliyorum: Bir defa Süfyan'üs - Sevrî, Harem-i Serifi tavaf ederken her adim basinda Peygamberimize (S ![]() ![]() ![]() ![]() Bana «Allah (C ![]() ![]() ![]() Babamla birlikte hacc için yola çikmistik, konak yerlerinden birinde babam hastalandi, yolculuktan geri kalarak onun durumu ile ilgilendim ![]() ![]() Ben dehsete kapilarak «Innâ lillâhi ve innâ ileyhi raciun» (Hiç süphe siz biz Allah içiniz ve O'na dönecegiz) dedim ve yüzünü örttüm ![]() Bu sirada göz kapaklarim agirlasti, üzgün bir ruh hali içinde uykuya daldim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Baban günahkâr bir kimse idi, fakat bana çok salât-ü selâm getirirdi ![]() ![]() Bu sirada uyandim, bir de baktim ki, babamin yüzü gerçekten bembeyaz oldu ![]() Amr Ibni Dinar'in (R ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() «Bana selât-ü selâm getirmeyi unutanlar, Cennet'in yolunu bulamazlar ![]() Bilesin ki, «emânet» kelimesi «emin» (güven) mastarindan türemistir ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamber'imiz (S ![]() ![]() ![]() «Hile, aldatma ve emânete hiyanet, cehennemliktir» (Bu sifatlari tasiyanlar cehenneme gireceklerdir ![]() Yine Peygamber'imiz (S ![]() ![]() ![]() "Insanlar île münasebet kurup onlarin hakkini yemeyenler, baskalari ile konusup onlara yalan söylemeyenler, mertligi kemâle erdiren, adalete bagliligini ortaya koyan ve kardeslik duygulari olgunlasmis kimseler; kurtulmalari vâcib olan kimselerdir ![]() Bir gün bir cöl bedevisi, bir kavmi su sözler ile medhetmisti; «Emânete saygi hakkinda son derece titizdirler, kendilerine teslim edilmis olan hic bir vazifede haktan ayrilmazlar ![]() ![]() ![]() ![]() Ben de diyorum ki: çöl bedevisinin övdügü bu çesit kimselerin artik soyu kurumustur, biz simdi bu zamanda "sadece insan kiliginda kurtlar görüyoruz ![]() Nitekim sairin biri söyle der: «Insan bir sey yapmak isterken kime güvensin Mert ve soylulari nerede dost bulabilsin?! Çok azi hariç bu insanlar olmustur ![]() Vücudlari elbiseli - birer kurt» Diger bir sâir de ayni konuda söyle der: «Yok artik kaybedildikleri zaman haklarinda denenler ![]() «Keski beldeler ve üzerindekiler yerin dibinde geçseydi de, o ölmeseydi ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Emânet Ve Tevbe |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Emânet Ve TevbeHuzeyfe'nin (R ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() «Gün gelecek, güven öylesine ortadan kalkacaktir ki, insanlar birbirleri ile alis - veris yapacaklar, fakat hiç biri emâneti korumaya yanasmayacak ve «filân ogullan arasinda güvenilir biri var» diye konusulacaktir ![]() Bilesin ki, günâhlardan tevbe etmek hem âyet ve hem de hadisler ile farz kilinmistir ![]() Nitekim Allah (C ![]() ![]() "Ey iman edenler! Hepiniz Allah'a tevbe ediniz, ola ki, felaha eresiniz" (Nur Sûre-i celilesi - 31)) Bu Âyet-i Kerime kayitsiz sartsiz bütün mü'minlere umûmî bir emirdir ![]() Yine Allah (C ![]() "Ey imân edenler! Günahlarindan Tevbe-i Nasûh ile tevbe ediniz ![]() ![]() ![]() ![]() Ayet-i Kerimede gecen "Nasuh" sifati, "sirf Allah (C ![]() lekeden beri olan" demektir ve «nasuh» mastarindan türemistir; tevbenin faziletlisini ifade eder ![]() ![]() "Hiç süphesiz, Allah sik sik tevbe edenleri ve tertemiz olanlari sever ![]() (Bakara Suresi - 222) Peygamber'imiz (S ![]() ![]() ![]() "Günâhlarindan tevbe eden, Allah'in sevgilisidir ![]() ![]() Yine Peygamber'imiz (S ![]() ![]() ![]() Allah (C ![]() Adam tehlikeli bir çölde konaklamistir, yaninda yiyecek ev suyunu tasiyan bir binek hayvani vardir, basini yere dayar ve bir müddet uyur, uyaninca görür ki, binek hayvani ortalikta yoktur ![]() Onu aramaya koyulur, fakat uzun dolasmalari esnasinda açliktan, susuzluktan ve bunlara eklenen daha nice sikintidan imani gevremistir ![]() ![]() Konak yerine varip yere çöker, basini dizlerine dayar ve «öleyim» diye uyur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hasan'dan (R ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Emânet Ve Tevbe |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Emânet Ve TevbePeygamber'imiz (S ![]() ![]() ![]() "Günes battigi yerden doguncaya (Kiyamete) kadar Allah (C ![]() ![]() Buradaki «el uzatmak» ifâdesi, tevbe etmeyi istemekten kinayedir ![]() ![]() ![]() ![]() Yine Peygamber'imiz (S ![]() ![]() ![]() "Üstüste yigilsa da, göge yükselecek kadar çok günah isteseniz bile, arkasindan yaptiklariniza karsi pismanlik duysaniz, kuvvetle ümid edilir ki, Allah (C ![]() ![]() Yine Peygamber'imiz (S ![]() ![]() ![]() "Kul günah isler de o günahla Cennete girer ![]() Oradakiler: «Bu nasil olur ya Rasûlallah» diye sorarlar ![]() Peygamberimiz onlara söyle cevap verir ![]() ![]() Yine Peygamber'imiz (S ![]() ![]() ![]() "Günahin kefareti, pismanlik duygusudur ![]() Yine Peygamber'imiz (S ![]() ![]() ![]() "Günahlarindan tevbe edenler, hiç günahi olmayan kimseler gibi olurlar ![]() Rivayete göre bir Habes'li Peygamber'imize (S ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rivayet edildigine göre, Allah (C ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Iblis Allah (C ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamber'imiz (S ![]() ![]() ![]() "Suyun kiri yikayip gidermesi gibi, iyilikler kötülükleri giderir ![]() Said Ibni Museyib'in (rahimehullahu) bildirdigine göre, Allah (C ![]() sini, günah isleyip tevbe ettikten sonra tevbesini bozarak yine günah isledikten sonra tevbe eden bir adam hakkinda indirmistir ![]() Fudayl (R ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdullah Ibni Ömer {R ![]() ![]() ![]() Söylendigine göre, peygamberlerden biri günün birnde bir kusur isler, Allah (C ![]() ![]() Peygamber de, Allah (C ![]() ![]() ![]() Bu cevab üzerine Allah (C ![]() ![]() Bildirildigine göre ![]() ![]() ![]() ![]() Ibni Mes'ûd (R ![]() ![]() ![]() Anlatildigina göre, Israilogullarindan bir delikanli, yirmi sene Allah (C ![]() ![]() ![]() ![]() Kulagina söyle bir gizli ses gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Emânet Ve Tevbe |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Emânet Ve TevbeIbni Abbas'dan (R ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Kul günahindan tevbe ettigi zaman, Allah (C ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() "Varliklarin yaratilisindan dört bin yil önce Ars'in eteklerinde su yazi vardi: Ben, tevbe eden, iman edip iyi amel isleyen ve sonra da dogru yolda ilerleyenlerin günahlarini mutlaka bagislayacagim ![]() Bilesin ki, gerek büyük ve gerek ise küçük, bütün günahlardan hemen tevbe etmek «farz-i ayn»´ dir ![]() ![]() Nitekim, ulu Allah (C ![]() «— Allah'dan korkan kullar çirkin bir is yaptiklari zaman, yahud nefislerine zulmettikleri vakit, Allah'i hatirlayarak günahlarinin affedilmesini dilerler, zâten Allah'dan baska günahlari kim afvedebiiir? Ayrica bu kimseler bile bile yapmis olduklari kötülüklerde israr etmezler» (Al-i Imran suresi - 135) "Nasûh Tevbesi" kulun hem disindan ve hem de içinden, bir daha günah islemeye dönmemek için kesin kararli olarak tevbe etmesidir ![]() Sâdece distan günahlarina tevbe edenlerin durumu, üzerine ipek örtü serilen bir çöplüge benzer ![]() ![]() Bunun gibi ![]() ![]() ![]() Nitekim Peygamberimiz (S ![]() ![]() ![]() "Allah sizin kaliblariniza, dis görünüslerinize degil, kalblerinize ve niyyetlerinize bakar ![]() Ibni Abbas'dan (R ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Nice tevbekar kimseler vardir ki ![]() ![]() ![]() ![]() Çünki onlar tevbenin asagidaki esâslarini tamamlamamislardir ![]() 1) Pismanlik duygusu ![]() 2) Terkettigi günahi bir daha islememeyi kesin karar vermek ![]() 3) Haksizliga ugratilanlara mümkün ise haklarini geri verip elden geliyorsa bu hususta helâlliklarini almak ![]() 4) Bu mümkün degilse tevbe eden kimsenin gerek kendi hesabina ve gerekse haksizlik ettigi kimseler namina Allah (C ![]() ![]() Böylelikle, ola ki Allah (C ![]() ![]() Günahlari unutmak ise en çirkin musibetlerdendir ![]() ![]() Nitekim buna dâir ![]() «Ey, cürümlerini sayan günahkâr, Günahlarini unutma, geçmistekileri de hatirla, ölmeden önce Allah (C ![]() Ey âsî! itiraf edeceksen, günâhini itiraf et ![]() Fakih Ebû'l-Leys (rahimehullahu) buyurur: «Bir gün Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamber (S ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamber (S ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Peygamber (S ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Delikanli «Yâ Rasûlallah (S ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamber (S ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Daha sonra Peygamber (S ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kalktim, henüz bir kac adim uzaklasmistim ki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu itirafi duyan Peygamber (S ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimizin huzurundan kovulan genc, kirk gece Allah (C ![]() ![]() ![]() «Ey Muhammed'in, (S ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu sirada Cebrail (A ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamber (S ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Peygamber (S ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Anlatildigina göre Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() «Allah (C ![]() ![]() Benim sifatim Senin sifatindan daha mi baskin çikiyor yoksa! Kullarini Sen rahmetinden uzak tutarsan, onlar kime yalvarsinlar! Sen onlari kovarsan kime bas vursunlar! Allah (C ![]() ![]() Adamin bu yakarisi üzerine Allah (C ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Emânet Ve Tevbe |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Emânet Ve TevbeNitekim Peygamber'imiz (S ![]() ![]() ![]() «Allah (C ![]() ![]() ![]() ![]() Ben senin hem saginda, hem solunda ve hem de üstündeyim, içinden gecen duygularindan sana daha yakinim! Ey meleklerim, sâhid olun, bu kulumu afvettim!» Zunnun'ül-Misrî (rahimehullahu) buyurur: «Allah (C ![]() ![]() ![]() ![]() Sefa bardagindan su içmislerdir, uzun süreli belâlara katlanmak onlara miras kalmistir ![]() ![]() Dünyanin ayrilik acisini tatli görmüsler, mezarin sertligini yumusak bulmuslar, böylece kurtulus ipine ve selâmet kulpuna tutunmaya muvaffak olmuslardir ![]() Yükseklerde uçusan ruhlari «naim» bahçelerine konmus ve hayat denizine dalmislardir ![]() ![]() Zekâ gemisine binmisler, selâmet denizinde kurtulus rüzgâri ile yelken sisirerek «rahat» bahçelerine, yücelik ve soyluluk kaynagina ulasmislardir» |
![]() |
![]() |
|