|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
helalleşme, kollayarak, miras, paylaşımında, zayıfı |
![]() |
Miras Paylaşımında Zayıfı Kollayarak Helalleşme A |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Miras Paylaşımında Zayıfı Kollayarak Helalleşme AMiras paylaşımında zayıfı kollayarak helalleşme anlayışı Miras paylaşımını soran okuyucularıma söyleyebileceğim fazla bir şeyim yoktur ![]() ![]() ![]() Ancak vaktiyle kız kardeşimizle yaptığımız bir miras paylaşımını arz edersem, soru sahipleri aradıkları mesajı alabilirler bu şifahi paylaşımda, diye düşünüyorum ![]() ![]() Yozgat'ın Çayıralan ilçesine bağlı Yahya Sarayı köyümüze yapılacak baraj için gelen istimlak memurları, tarlalarımızı dört oğlan kardeşin üzerine yazmıştı ![]() ![]() Dört oğlan kardeş gidip Ziraat Bankası'ndan ismimize yazılı istimlak paralarını aldıktan sonra bir kahvede oturup çay içiyorduk ki, ağabeyim Mustafa olanca duygusallığıyla ortalığa bomba gibi düşen sorusunu şöyle sordu: -Biz burada dört kardeş olarak hissemizin parasını alıp cebimize koyduk ![]() En büyüğümüz Arif: -Mustafa, dedi, lafı uzatma da ne demek istiyorsan onu söyle ![]() ![]() ![]() - Öyle ise hani onun mirastan payına düşen para? Neden dört kardeş olarak aldık istimlak parasını? -Kız kardeşimizin listede ismi yok ![]() ![]() - İnsanların yazdığı beşer kanunu vermiyorsa vicdanımızdaki İlahi kanun, bu parada ablanızın da payı vardır, diye feryat ediyor ![]() ![]() ![]() Şok etkisi yapan bu sözlerden sonra ağabeyim cebinden çıkardığı paralardan ayırdığı hisseyi: İşte benim paramın içinde bacımın hissesi, diyerek masanın üzerine koydu ![]() ![]() ![]() Teklifi yapan ağabeyimle birlikte hemen kalkıp köydeki bacımızın evine yönelerek akşam ansızın misafiri olduk ![]() -Ablacığım dedi, İstimlak memurları tarlalarımızı yazarken ismin yazılmadığından istimlak parasında sana hisse ayrılmamıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte senin paran, al hakkını helal et, biz de vicdan huzuru içinde olalım, anne babamız da mezarlarında rahat etsinler, diyerek ablamın parasını hemen oracıkta sayarak önüne koydu ![]() ![]() ![]() ![]() -Kardeşlerimin beni kardeş kabul etmeyip babamın mirasından mahrum ettiklerini söylüyordun ![]() ![]() ![]() ![]() Bu sırada ablamın gözyaşlarının süzüldüğünü görüyordum ![]() ![]() ![]() Şimdi aradan kırk sene geçmesine rağmen bu miras paylaşımını düşününce derin bir vicdan huzuru duyuyoruz ![]() ![]() ![]() Demek isterim ki böyle şifahi miras paylaşımında çare, zayıflar kollanmalı, dağıtım sonunda da gönülden helalleşme sağlanmalıdır ![]() 02 Şubat 2011, Çarşamba Ahmed Şahin |
![]() |
![]() |
|