Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
davet, edilmesi, habeş, islama, necaşisinin

Habeş Necaşisinin İslâma Davet Edilmesi

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Habeş Necaşisinin İslâma Davet Edilmesi

Hicretin 7 senesi, Muharrem ayı idi Peygamber Efendimiz, ilk önce Amr bin Ümeyye'yi, eline şu mektubu vererek, Habeş Necaşîsi Ashame'ye gönderdi

"Bismillahirrahmanirrahim! Allah Resûlü Muhammed'den, Habeş Meliki Necâşiye!"

"Ey Melik! Müslüman olmanı dilerim Ben senin namına, Lâ ilâhe illâ Hû, Melik, Kuddûs, Selâm, Mü'min, Müheymin olan Allah'a hamd ü senâ ederim"

"Ve şehâdet ederim ki, Meryem'in oğlu İsâ, Allah'ın kulu ve Kelime'sidir Allah, O Kelime'yi (ki, İsâ'ya vücud veren "Kün" hitabıdır) ve o ruhu ve çok temiz ve afif olan ve dünya hayatından tamamıyla çekilmiş bulunan Meryem'e nefhetti Bu surette Meryem, İsâ'ya hamile kaldı Böylece Allah, İsâ'yı yarattı"

"Nasıl ki, Âdem'i de Allah, kudret eliyle ve bir mu'cize olarak yaratmıştır"

"Ey Melik!"

"Seni; eşi, ortağı olmayan bir tek Allah'a imâna ve Ona ibâdete, bana uymaya ve Allah tarafından bana gönderilenlere inanmaya dâvet ediyorum Çünkü, ben Allah'ın bunları tebliğe memur elçisiyim"

"Seni ve halkını Aziz ve Celil olan Allah'a imana dâvet ediyorum"

"Şimdi ben size İslâm hakikatlarını tebliğ ettim ve nasihatta bulundum Siz de nasihatımı kabul ediniz!"

"Selâm hidâyete tâbî olanlara olsun"

Medine'den Habeşistan'a gitmek üzere yola çıkan elçi Amr, ayrıca şu vazifeleri de yerine getirecekti:

a) Daha evvel oraya hicret etmiş bulunan Müslümanları Medine'ye göndermesini Necaşîden istemek,

b) Müslüman muhacirler arasında bulunan Hz Ümmü Habibe'nin Peygamberimize nikâhlanmasını Necaşîden talep etmek

Habeşistan'a varan elçi Amr (ra), Necaşîye Peygamber Efendimizin mübârek mektubunu takdim etti

Necaşî, Peygamberimizin mektubunu hürmetle eline aldı, gözlerine sürdü ve öpüp başına koydu Sonra da adamlarına okutturdu Mektubun okunması sona erince, tahtından indi ve mütevazi bir edâ ile yere oturdu Sonra şehâdet getirerek Müslümanlığını açıkladı "Eğer, yanına gidebilmem mümkün olsaydı, muhakkak giderdim," dedi Sonra da, "O, Ehl-i Kitap olan Yahudi ve Nasranîlerin, geleceğini bekleyip durdukları Ümmî Peygamberdir Musâ Peygamber "Merkebe biner" diyerek İsâ Peygamberin geleceğini müjdelediği gibi, İsâ Peygamber de "Deveye biner" diyerek Muhammed Peygamberin geleceğini öylece müjde vermiştir" Keşki şu saltanata bedel Muhammed-i Arabî'nin hizmetkârı olsaydım O hizmetkârlık, saltanatın pek fevkindedir" diyerek ilâve etti

Necaşî Ashame, daha sonra fil kemiğinden yapılmış bir kutu getirip, Efendimizin mektubunu içine koydu ve, "Bu mektuplar, kendilerinde bulundukça Habeşlilerde hayır ve bereket eksilmeyecektir" dedi

Resûl-i Ekrem Efendimizin bu mektubuna benzeyen bir mektubun, halen Şam'da bir şahsın elinde olduğundan bahsedilmektedir Mezkûr şahıs, bu mektubu bir Habeş pazarından aldığını söylemiştir

Verilen bilgilere göre; mektup, takriben 23x33 ebâdında bir deri üzerine kahverengi mürekkeple yazılmıştır

Mektubun 17 satırının sonunda yuvarlak mühür izi vardır Bu mühür, 2,5 cm çapındadır ve aşağıdan yukarıya doğru "Muhammed" bir satır, "Resûl" bir satır, "Allah" da bir satır olmak üzere üç satır halindedir

Salih SURUÇ

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com