Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
halife, ilmi, kültürü, olarak, rain, ömer

Halife Olarak Ömer (Ra.)'İn İlmi Ve Kültürü

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Halife Olarak Ömer (Ra.)'İn İlmi Ve Kültürü

Halife olarak Ömer (ra)'in İlmi Ve Kültürü

Dünya ve din işleriyle ilgili olarak onun ilmi öyle bir mertebeye varmıştı ki, daha sonra gelen halifelerden hiçbiri onun vardığı mertebeyi elde edemedi Buna birçok etken yardımcı olmuştu Bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz: Fıtraten hazırlıklı oluşu, İslâm'dan önceki ilk çağları, uygun yaşı Gerek İslâm'ı kabul ettiği gerekse hilâfeti kabul ettiği zaman olarak sayabiliriz Buna ilâve olarak uzun süren istikrarlı hüküm devresini zikredebiliriz Bu sırada hiçbir otorite onunla çekişmeye ve tartışmaya girmediği gibi, ona hayatın bütün branşlarında içtihad etmesini sağlamıştı O bu ilmiyle mücerred teorik daireden canlı tatbik sahasına çıkmıştı

Bugün dünyanın birçok yerinde "İlim hayat içindir" ambleminin yükseldiğini biliyoruz Gerek hayatında gerekse ölümünden sonra Ömer (ra)'in ilmi kadar insanlığa fayda sağlayanını bulmak mümkün değildir Bu manaya delâlet eden Resulullah (sav)'tan rivayet edilen hadislerin en meşhurları şunlardır:

Abdullah b Ömer'in rivayetine göre Resulullah (sav) şöyle buyurdu:

"Ben uyurken içinde süt bulunan bir kadeh bana verildi Bu kadehten içtim O kadar ki tırnaklarımdan sızdı Geri kalanını Ömer b Hattab'a verdim"

Kendisine bunu nasıl te'vil edersiniz, diye sordular Resulullah şöyle cevap verdi:

“İlim”

d- Ebu Said et-Hudrî'nin rivayetine göre Resulullah (sav) şöyle buyurur:

"Ben uyurken halk kendilerini bana takdim ediyorlardı Ve üzerlerinde gömlek vardı Kimisinin gömleği göğsüne kadardı, kimisinin ise daha kısaydı Ömer b Hattab geldiğinde gömleği yerde sürükleniyordu"

Kendisine bunu nasıl te'vil ettiniz ey Allah'ın Resulü, deyince şu cevabı verdi:

“Din

c- Ebu Ümame el-Bahılî'nin Resulullah (sav)'dan rivayetine göre şöyle buyurdu:

"Cennete girdim, sonra cennetin sekiz kapısından birinden çıktık Cennet kapısında iken kendimi terazinin bir kefesine, ümmetimi de diğer kefesine koydum Ben ağır geldim Sonra Ebu Bekir (ra) getirildi Onu bir kefeye, bütün ümmetimi diğer kefeye koydum Ebu Bekir (ra) ağır geldi Daha sonra Ömer (ra) getirildi Onu bir kefeye bütün ümmet diğer bir kefeye kondu Ömer (ra) ağır geldi"

Abdullah b Ömer'in rivayetine göre Resulullah şöyle buyurdu:

"Rüyada kuyudan kovayla su çekiyordum Ebu Bekir geldi, bir veya iki dolu kovayı zayıf bir şekilde çekti Allah onu affetsin Daha sonra Ömer b Hattab geldi ve büyük bir kova çekti Onun gibi güçlü birini görmedim Öyle ki herkes içti ve çömeldi"

İmam-ı Şafii hazretleri bununla ilgili olarak şöyle der: "Ebu Bekir'in zayıf bir şekilde çekmesi, kısa müddetine, erken vefatına, irtidad edenlerle uğraşması sebebiyle fetihlerden uzak kalmasına; fazlalık ise Ömer'in uzun süren halifeliği esnasındaki icraatına delâlet etmektedir"

Ömer (ra)'in kültürünün kaynağı ne idi Bu soruya cevap vermek üzere deriz ki, onun kültürü İslâm'dan önce başlamıştı Okuma yazma bilindiği gibi, ilmin ve kültürün anahtarıdır Sire kitaplarının rivayetine göre, o çocukluk ve gençlik yıllarında kendi çağdaşlarına göre, okuma yazma bilmesi sebebiyle üstün özelliğe sahipti ve o zaman bunların sayısı oldukça azdı

Resulullah (sav)'a peygamberlik geldiği sırada Kureyş'te sadece on yedi kişi okuma yazma biliyordu

[36] Belki bu rakamda bile biraz mübalağa vardır Vahiy kâtiplerinin sayısı, bazı rivayetlere göre kırkı geçiyordu Ancak bu, onun aynı zamanda ilim ve kültürün anahtarına sahip olan Kureyş'teki azınlıktan biri olduğunu açıklamaktadır

Ömer delikanlılık çağına gelince şiirden zevk aldığı gibi, bazı rivayetlere göre bizzat şiir de yazıyordu, Ikdü'l-Ferid sahibinin rivayetine göre, bir gün Ömer (ra), Nabiga el-Ca'diye şöyle söylüyordu:

“Bana, Allah'ın sana affettiği bazı şarkılarını söyler misin?” dedi O, ona ait bir parça okuyor ve kendisine bunu söyleyen (yazan) sensin, diyordu Ömer (ra):

“Evet, el-Hattab'ın develerini güderken söylerdim,” cevabını veriyordu Ömer b Hattab Ukaz pazarında ve diğer pazarlarda şairleri dinler, onların şiirlerinden ezberler, hoşuna gidenleri okurdu El-Hadi, Hassan b Sabit, ez-Zibirkan ve arkadaşlarıyla konuştuğu bilinmektedir

Babasından ensap (nesepler) ilmini öğrenmiş, bu sahada yetkili bir kişi olduğunu gözler önüne sermişti

Güzel konuşur ve beyanda bulunurdu Bütün bu özelliklerinden dolayı, Kureyş tarafını temsilen diğer kabilelere sefir olarak giderdi Kendisinden önce babasının verdiği hükümler gibi onun hükümleri de çıkan anlaşmazlıklarda rıza sağlardı

Kureyş gençlerinin büyük çoğunluğu gibi o da, gençliğinde ticaretle uğraşmış, belki sahip olduğu katılık ticaretin başkalarına sağladığı faydayı kendisine sağlamamıştı Bu katılığıyla o, taştan su çıkarmayı başarmıştı Kureyş'in tabiriyle toprağı altına çevirmesini biliyordu Kışın ve yazın yapılan ticaret mevsiminde Yemen'e ve Şam'a gitmekle yetinmeyip İran'a ve Rum'a da gidiyordu Ancak bu gezilerinde ticaret yapmaktan çok kültürünü geliştirmekle meşguldü Mes'ûdî "Mürucü'z-Zeheb"de, onun cahiliyet devrindeki gezilerine işaret ederek bu gezilerde çoğunlukla Arap emirlikleriyle bir araya gelerek görüşmeler yaptığını belirtmektedir

Büyük ihtimalle o, servet kazanmaktan ziyade Kureyş'in sefirliğini yapıyor, Arapların ensabıyla (atalarıyla) ve yine Arapların günleriyle ilgili olan bilgilerini asrın kitaplarından edindiği kültürle de ilminin gelişmesi için itina gösteriyordu[37]

Ömer (ra) İslâm'a girince gerek Mekke'de ve gerekse Medine'de Resul-ü Ekrem'le birlikte idi Onunla birlikte çalışıyor, din işlerinde ilim öğreniyordu Bunlardan bazılarını zikrettik Resulullah hadislerinde kaydetti Aynı zamanda devlet işleri ile ilgili olarak icraatta bulunuyordu Yukarıda da belirttiğimiz gibi, teorik ilimle tatbikî ilmi bir araya getiriyor, uygulamada ve icraatta bulunuyordu Onun ilminin ve kültürünün bazı yönlerini şu şekilde özetlememiz mümkündür:

[36] El-Faruk Ömer; Muhanuned Hüseyin Heykel Cl, s 35

[37] El-Faruk Ömer: Muhammed Hüseyin Heykel, s 35

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com