Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
alınması, vâdilkurânın

Vâdi'l-Kurâ'nın Alınması

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Vâdi'l-Kurâ'nın Alınması

Vâdi�l-Kurâ�nın alınması

Daha sonra Peygamber Efendimiz ordusuyla Hayber� den ayrılıp Vâdi�l Kurâ�ya hareket etti Burası Hayber ile Teyma arasındaki köylerin bulunduğu bir yerdi İslâmdan evvel, Yahudiler buraya yerleşerek imâr etmişlerdi

Vâdi�l Kurâ Yahudileri de, Benî Kurayza Yahudilerinin Hendek Savaşında yaptıkları hainlikten dolayı cezalandırıldıktan sonra, civar Yahudileri de yanlarına alarak Medine üzerine yürümeyi kararlaştırmışlar, ancak bu fırsatı elde edememişlerdi

Resûl-i Ekrem (asm) buradaki Yahudileri önce İslâma dâvet etti Müslüman oldukları takdirde kanlarının bağışlanacağını, mallarının da kendilerine bırakılacağını, kalblerinde gizlediklerinin hesabının ise Allah�a ait bir iş olduğunu bildirdiVâdi�l Kurâ ahalisi bu teklifi kabul etmeyip çarpışmaya hazırlandı

Bunun üzerine Peygamber Efendimiz (asm), onları muhasara altına aldı Muhasaranın ilk günü cereyan eden çarpışmada Yahudilerden on kadar adam öldürüldü

Resûl-i Ekrem, ikinci kere onları İslâma dâvet etti Yine kabule yanaşmadılar ve mücahidlere karşı koydular Fakat mücahidlerin hücumuna karşı fazla dayanamadılar, henüz güneş bir mızrak boyu yükselmişti ki, teslim olmak mecburiyetinde kaldılar

Burada, bol miktarda ganimet elde edildi Resûl-i Ekrem usulüne göre ganimeti beş kısma ayırdı Dört payını mücahidler arasında bölüştürdü Bir payını da Beytülmale ayırdı

Arazisi ise, Hayber�de olduğu gibi orada bulunan ahaliye, mahsulatının yarı yarıya bölüştürülmesi şartı ile bırakıldı

Teyma Yahudilerinin cizye vermeyi kabul etmesi

Medine ile Şam yolu üzerinde Hayber ile Tebük arasında bulunan Teyma mevkiinde de Yahudiler oturuyorlardı Peygamber Efendimizin Hayber ve Vâdi�l Kurâ�da yaptıklarını duymuşlardı Bu sebeple İslâm ordusu buraya gelir gelmez, cizye vermeyi kabul ettiler Dolayısıyla yurtlarından ayrılmamış, toprakları da ellerinden gitmemiş oldu

Salih SURUÇ

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com