![]() |
Beyazid-İ Bistami Hazretleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Beyazid-İ Bistami HazretleriBeyazid-i Bistami Hazretleri kırk beş kez haccetmiş ve her gün bir hatme okumuş mübarek kişilerin safında yer alan kadri yüce bir zattır ![]() ![]() ![]() ![]() Derhal toparlandı ve orada bulunan mahşeri kalabalığa dedi ki: "Kim benim kırk beş defa yapmış olduğum haccı bir ekmeğe satın alır?" Bir adam: "ben alırım" dedi ve ekmeği uzattı ![]() Beyazid-i Bistami Hazretleri aldığı ekmeği orada bulunan bir köpeğin önüne attı ![]() ![]() Günlerce yol aldıktan sonra bir rahip ile karşılaştı ![]() ![]() ![]() ![]() Beyazid-i Bistami Hazretleri kendisine ayrılan bu odada ibadete başladı ve kalbini herşeyden çevirip Cenab-ı Hakk'a yöneltti ![]() ![]() ![]() -"Ey nefis seni kırmak istiyorum, fakat sen uğursuzluğunla kırılmıyorsun ![]() ![]() ![]() Tam bu sırada rahip içeri girdi ve Beyazid'e: -"İsmin nedir?" diye sordu ![]() O'da: -"Beyazid" diye cevap verdi ![]() Rahip: -"Ne güzel adamsınr30; Keşke Mesih'in (İsa A ![]() ![]() ![]() Bu söz Beyazid'e ağır geldi ve evi terk etmek isterken rahip ona seslendi: -"Bizim burada kırk gününü tamamla, öyle git ![]() ![]() ![]() Beyazid-i Bistami Hazretleri, onun bu teklifini kabul etti ve kırk gün kalmaya razı oldu ![]() -"Buyrun, ayağa kalkın, bayram günümüz geldi ![]() Beyazid ayağa kalktı; Fakat rahip ona dedi ki: -"Sen bu kıyafet ve halde nasıl bin kadar rahibin arasına girebilirsin? Doğrusu biraz endişeliyim ![]() ![]() Bu teklif ona çok ağır geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Biraz ilerledikten sonra birdenbire kalabalık durdu ![]() ![]() ![]() -"Ey büyüğümüz! Neden konuşmuyorsunuz? " -"Nasıl konuşabilirim ki, aranızda bir Muhammedi var! r30; " diye cevap verdi ![]() -"Onu bize göster, parçalayalım!" Diye bağırdılar ![]() Baş rahip onlara dedi ki : -"Hayır, yemin ederim ki söylemem, ancak bir şartla onu size tanıtabilirim ![]() Bunun üzerine rahipler ve halk Muhammedi olan adama dokunmayacaklarına yemin ettiler ![]() -"Allah için ey Muhammedi ! Ayağa kalk ve kendini göster ![]() Beyazid-i Bistami Hazretleri ayağa kalktı ![]() -"İşte bu zat, ona dikkatle bakın" dedi ![]() -"Adın ne ?" -"Beyazid" -"Tahsil gördün mü ?" -"Rabbimin öğrettiği kadar bir şeyler biliyorum ![]() -"O halde bana şu hususları cevaplandır: ikincisi olmayan biri, üçüncüsü olmayan dördü, altıncısı olmayan beşi, yedincisi olmayan altıyı, sekizincisi olmayan yediyi, dokuzuncusu olmayan sekizi, onuncusu olmayan dokuzu, onbirincisi olmayan onu, onikincisi olmayan onbiri, onüçüncüsü olmayan onikiyi söyle, bunlar nelerdir ? " Beyazi (k ![]() ![]() -"Beni iyi dinle, cevap veriyorum: İkincisi olmayan bir, eşi-ortağı,dengi ve benzeri bulunmayan Allah'tır C ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rahip tebessüm etti ve : -"Doğru söyledin ![]() ![]() ![]() -"İsa Peygamber AS havadan yaratıldı, havada muhafaza edildi ![]() ![]() ![]() -"Doğru söyledin," dedi ve tekrar sordu: -"Kim ateşten yaratıldı, kim ateşte korundu ve kim ateşte helâk oldu? " -"İblis ateşten yaratıldı ![]() ![]() ![]() Rahip tekrar sordu: -"Taştan kim yaratıldı, taş içinde kim korundu ve taş ile kim helâk oldu?" -"Salih AS Peygamberin devesi taştan yaratıldı ![]() -"Doğru söyledin" dedi ve tekrar sordu: -"Alimler, Cennette dört nehir vardır, biri baldan, biri sütten, biri sudan, birisi de şaraptandır ![]() -"Evet vardır ![]() ![]() ![]() ![]() -"Doğru söyledin" dedi ve sormaya devam etti -"Cennet ehli yer içer, fakat abdest bozmaz, su dökmez ![]() -"Evet vardır, Ana rahmindeki cenin yer içer fakat dışkısı yoktur" -"Doğru söyledin ![]() ![]() ![]() -"Evet, güneş sabahleyin doğunca böyle değimlidir? " -"Doğru söyledin ![]() -"Ağaç yılı temsil eder ![]() ![]() -"Doğru söyledin ![]() -"Nuh AS Peygamberin gemisidir ![]() -"Doğru söyledin ![]() -"Bu sun'i bir zaman meselesidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -"Doğru söyledin ![]() Sorular bitince Beyazid-i Bistami Hazretleri dedi ki : -"Muhterem rahip! Birçok sorular sordun, cevaplandırmaya çalıştım ![]() ![]() -"Tabii, istediğin şeyi sorabilirsin!" Beyazid-i Bistami Hazretleri sordu: -"Cennetin anahtarı nedir ? Sekiz Cennet kapısının üzerinde yazar?" Rahip sustu, cevap vermekten çekindi ![]() -"Ey büyüğümüz, mağlup mu oluyorsun?" O da: -"Hayır, mağlup olmak istemiyorum" deyince, -"Öyle ise neden cevap vermiyorsun?" dediler ![]() -"Şayet cevap verirsem, benim cevabıma katılır mısınız?" deyince, hepsi birden: -"İncil hakkı için, sana uyarız" diye söz verdiler ![]() -"Dinleyin, şimdi cevap veriyorum: "Cennetin anahtarı ve kapılarının üzerinde yazılı bulunan ibare, LAİLAHE İLLAllah MUHAMMEDÜN RASULULLAH' dır" Bunun üzerine diğer rahipler hep bir ağızdan Kelime-i Şehadet getirip Müslüman oldular ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|