![]() |
İshak Kelimesindeki Hikmet-İ Hakkiyye |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İshak Kelimesindeki Hikmet-İ HakkiyyeİSHAK KELİMESİNDEKİ HİKMET-İ HAKKİYYE Nebi’yi kurtaran, bir kurbanın kesilmesi oldu Ama koçun bağırtısıyla, insanın konuşması nasıl bir olur? Halbuki Yüce Allah bizim için veya kendisi için koçu yüceltti Bilmem ki bu yüceltme nedendir? Kuşku yok, diğer kurbanlıklar ağırlığınca daha değerlidir Ne var ki, kurban olarak kesilen koçtan daha aşağı oldular ![]() Bilmek isterdim, küçücük bedeninden ibaret bir koçun Rahman’ın Halifesi’nin yerini nasıl tutabildiğini ![]() Bilmez misin ki, bu kurban işinde bir düzenleniş vardır: Kârda çoğalma ve kayıpta azalmadır o ![]() İmdi, cansızlardan daha yüce yaratılışta olan yoktur Ondan sonra değerce yüksek olan bitkilerdir ![]() Bitkilerden sonra, his sahibi hayvanlar gelir, Yaratıcılarını bildikleri keşf ve açık delil ile sabittir ![]() Ve “Âdem” denilen yaratılışa gelince: O, akıl, fikir ve imanıyla kayıtlıdır ![]() Sehl el-Tusteri ve benzerimiz olan tahkik ehli böyle dedi, Çünkü biz ve onlar ihsan makamındayız ![]() İmdi, işi benim müşahede ettiğim gibi müşahede eden Gizlide ve açıkta benim söylediğim gibi söyler Ve bizim sözümüze aykırı olan söze bakma Ve buğdayı çorak yere ekme! Onlar, Masum Olan’ın, Kur’an’da söz ettiği sağırlar, dilsizlerdir ![]() Bil ki –Allah bizi de seni de güçlendirsin– Halil İbrahim aleyhisselam oğluna (İshak’a) şöyle dedi: “Rüyada seni kurban ettiğimi gördüm” [Saffat Suresi, 37/102] ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Demek ki, hayal hazretinde görülen suretlerden Allah’ın murad ettiği şeyin ne olduğunu anlamak için bir başka ilme ihtiyaç vardır ![]() ![]() ![]() Hak Teala İbrahim aleyhisselam’a seslendiğinde, ona, “Ey İbrahim! Sen rüyada gördüğünü doğruladın” [Saffat Suresi, 37/104] dedi; yoksa, “rüyada gördüğün doğruydu,” yani, “rüyanda gördüğün gerçekten de oğlundu” demedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbrahim’in rüyasında gördüğü doğru olsaydı, oğlunu kurban etmesi kaçınılmaz olurdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ve sonra Hak Teala şöyle buyurdu: “Bu, apaçık bir imtihandır” [Saffat Suresi, 37/106] ![]() ![]() ![]() Aynı şekilde, Müsned (yani, Hadis derleme kitabı) sahibi bir imam olan Taki bin Mahled de düşüncesizlik etti [color="LightBlue"] ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Görmez misin ki, Resul (sav) rüyasında kendisine bir kap dolusu süt verildiğini söyleyerek şöyle buyurdu: “İyice kanıncaya kadar içtim ve kalanını Ömer’e verdim ![]() ![]() ![]() Ve hiç kuşkusuz Nebi’nin (sav) duyularla müşahede edilen sureti Medine’ye defnedilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
İshak Kelimesindeki Hikmet-İ Hakkiyye |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İshak Kelimesindeki Hikmet-İ HakkiyyeRüya için bu iki yön (yani, tabir etmek ve etmemek) sözkonusu olduğundan, nübüvvet makamını verdiği İbrahim’e yaptığı ve söyledikleriyle bize edebi öğretti ![]() ![]() ![]() Her bir mevtında Rahman olan Bir’in suretleri vardır — gizli ve açık Eğer “bu Hak’tır” dersen doğruyu söylemiş olursun Yok eğer, “bu Hak’tan başka bir şeydir” dersen Öbür yana(yani, yaratılışa) geçmiş olursun ![]() O’nun hükmü bir mevtını içerip, diğerini dışlamak değildir Ve O, kendi hakikatıyla yaratılışta seyrini sürdürür ![]() Kendini gözler önüne serdiğinde, akıllar Alışageldikleri aklî delillerle O’nu reddederler Ama gerçek akıl sahipleri, akıl hazretinde ve “hayal” denilen şeyde, O’nu kabul ederler ![]() Ebu Yezid Bistamî bu makamda (yani, keşf-i tam ve şuhud-i âmm makamında) şöyle demiştir: “Eğer Arş ve onun içerisinde olan her şey, yüzbinlerce kez daha büyük olsaydı, arifin kalbinin bir köşeciğinde olurdu ve onun farkına bile varmazdı” — ve bu Ebu Yezid’in (kalbinin) cisimler alemindeki genişliğidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ey eşyayı Kendi nefsinde yaratan Yarattığın her şeyi Kendinde toplarsın Varlığı bitimli olmayan şeyi, Kendi varlığında yaratırsın Ve Sen hem genişsin, hem de darsın Eğer Allah’ın yarattığı şey benim kalbimde olaydı Bütün bu şeyler kalbimde sönük kalırdı Eğer kalbim Hakk’ı sığdıracak kadar genişse, Yaratılış onu nasıl daraltsın Ey bana kulak veren, bu nasıl bir iştir? İnsan, hayal gücünde, varlığı olmayan ve yalnız hayal gücünde varlık kazanan şeyi vehimle yaratır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ve hiç kuşkusuz, burada öyle bir sır açıkladım ki, ehlullahtan olanlar böylesi bir sırrı açığa vurmaktan kaçınırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ve bu mesele bana bildirildi ![]() ![]() ![]() ![]() Bizim söylediklerimizi ancak nefsinde Kur’an olan kimse (yani, bütün hazretleri kendinde toplamış olan İnsan-ı Kâmil) bilir ![]() ![]() ![]() ![]() İmdi bir zaman olur ki kul, hiç kuşkusuz Rabb olur Ve bir zaman olur ki kul, kesinkes kul olur Ve kul olduğunda Hak’la geniştir Ve Rabb olduğunda ise darlıktadır Kul olarak nefsinin gerçekte ne olduğunu görür Ve Hak’tan istedikleri çoğalır, genişler ![]() Rabb olarak, mülk ve melekut hazretlerinde Bütün yaratılışın kendisinden taleplerde bulunduklarını görür Ama o, zatı itibarıyla, onların isteklerini karşılayamaz Bundandır ki, bazı arifleri ağlar görürsün İmdi sen Rabb’in kulu ol; O’nun kulunun Rabb’i olma Yoksa ateşe ve erimeye düşersin ![]() |
![]() |
![]() |
|