08-02-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hz.Nûh (A.S)'İn Yeryüzüne Gönderilen Resullerin İl
Hz Nûh (a s)'ın Yeryüzüne Gönderilen Resullerin İlki Oluşu:
Tarihçilerin naklettiğine göre; Hz Nûh (a s) Cenab-ı Al*lah'ın yeryüzü halkına Peygamber olarak gönderdiği resullerin ilkidir Bundan dolayı da Rabbi ona, kavmini uyarmasını ve onlara Allah'ın azabından sakındırmasını emretmiştir Buna göre Hz Nuh (a s) uyarıcı nebilerin ve resullerin ilki olmakta*dır Bunun delilleri ise şunlardır:
a Nitekim Yüce Allah da bu konuyu şöyle anlatmaktadır:
"Kavmine elem verici bir azap gelmezden önce onları "uyar" diye Nuh'u, kavmine (Peygamber olarak) gönderdik "[11]
b Buna başka bir delil ise Buhârî ve Müslim'in Sa-hîh'lerinde rivayet edilmiş olan şefaat hadisidir Hz Peygam-ber(sav) bunu şöyle anlatmaktadır:
"Allah kıyamet günü, öncekileri ve sonrakileri tek bir düz*lükte toplar Bakan onları görür, çağıran onları işitir, güneş onlara yaklaşır Gam ve sıkıntı insanların tahammül edemeye*cekleri ve güç yetiremeyeçekleri dereceye ulaşır Öyle ki in*sanlar:
- Babanız Adem var! Derler Ona gelerek:
- Ey Adem! Sen insanların atasısın Allah seni kendi eliyle yarattı Kendi ruhundan sana üfledi, (bütün isimleri sana öğret*ti) meleklerini senin önünde secde ettirdi Seni cennete yerleş*tirdi (Bunlardan dolayı Allah katında itibarın ve makamın var) Rabbin nezdinde bizim için şefaatte bulunmaz mısın? Bizim şu halimizi ve başımıza şu geleni görmüyor musun?" derler Adem:
Bugün Rabbinı öfkelidir Daha önce bu kadar öfkelen*medi ve bundan sonra da böylesine öfkelenmeyecek (Esasen şefaate benim yüzüm yok Çünkü cennette iken Allah) beni o ağaca yaklaşmaktan men etmişti Ben, bu yasağa karşı geldim (ben cennette iken işlediğim günah sebebiyle cennetten çıka*rıldım Bugün günahlarım affedilirse bana yeter) Nefsim! Nef*sim! Nefsim! Benden başkasına gidin! Nuh'a gidin! diyecek Bunun üzerine insanlar Nuh'a gelecekler ve ona:
- Ey Nûh! Sen yeryüzü halkına gönderilen resullerin ilki*sin Allah seni çok şükreden bir kul[12] diye isimlendirdi İçinde bulunduğumuz şu hali görmüyor musun? Başımıza gelenleri görmüyor musun? Rabbin katında bizim için şefaatte bulunmaz mısın?" diyecekler Nûh'da:
- Bugün Rabbim çok öfkelidir Daha önce hiç bu kadar öf*kelenmedi ve bundan sonra da böylesine öfkelenmeyecek! Çünkü benim bir dua hakkım vardı Bende onu kavmimin a-leyhine (beddua olarak) kullandım Nefsim! Nefsim! Nefsim! Benden başkasına gidin İbrahim'e gidin! diyecek  "[13]
Nakledilen bu hadisi şerife göre; Hz Nûh (a s), yeryüzü halkına gönderilen ilk resuldür Bu görüş birçok alimin ileri sürdüğü Sahîh bir görüştür Fakat hadisi şerifte geçen bu ifade, Hz Nûh(a)'dan önce hiçbir Peygamber gönderilmemiştir şek*linde değildir Çünkü Hz Nûh'dan önce Hz Adem, Hz Şid ve Hz İdrîs gibi nebiler vardır Bunların hepsi Hz Nûh (a s)'dan "önce Peygamber olarak gönderilmişlerdir Fakat Hz Nûh (a s)'dan önce gönderilen bu nebiler, resul değildirler Bu mü*nasebetle, Hz Nûh (a s) ilk resuldür Ama ilk nebi değildir Çünkü nübüvvet (yani nebüik) ile risalet (yani elçilik) arasında bir farkın olduğu herkes tarafından bilinen bir özelliktir Zira resul; Yüce Allah'ın kendisine bir şeriatla vahyettiği ve insan*lara, Allah'ın kendisine vahyettiğini tebliğ etmekle sorumlu tuttuğu kimseye denir
Nebi ise; Yüce Allah'ın kendisine bir şeriatla vahyettiği, fakat insanlara, Allah'm kendisine vahyettiğini tebliğ etmekle sorumlu tutmadığı kimseye denir [14] Yine de doğrusunu en iyi bilen Allah'tır [15]
[11] Nûh: 71/1
[12] B k z: İsrâ: 17/3
[13] Bu hadisin geçtiği yerler için B k z: EHıharî, Enbiyâ 3, 8, Tefsir Beni İsrail S, Tefsir Nûh Tefsir Bakara 1, Tevhid 19, 36, 37, Rikâk 51; Müslim, İmân 327 (194), 322 (193); Tirmizî, Kıyamet 11 (2436) tbn Esir; Câmhı'1-Usûl, 10/482; İbn Hacer el-Askalanî, Fethüi-Bâri; 6/371 (ç)
[14] Bu konuda geniş bilgi için B k z sh: 8 (ç)
[15] Muhammed Ali Sâbûnî, Peygamberler Tarihî, Ahsen Yayınları: 304-306
|
|
|