![]() |
Bazı Peygamberlerin Fazileti |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bazı Peygamberlerin FaziletiHZ ![]() Hz ![]() "Ey Hayru'l-Beriyye (yaratılmışların en hayırlısı)" diye hitabetmişti ![]() "Bu söylediğin İbrahim aleyhisselâm(ın vasfı)dır ![]() Müslim, Fedail 150, (2369); Tirmizi, Tefsir, Lem Yekun suresi, (2349); Ebu Davud, Sünnet 14, (4672) ![]() İbnu Ömer radıyallahu anhüma anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Kerim İbnu Kerim İbni Kerim İbni Kerim: Yusuf İbnu Yakup İbni İshak İbni İbrahim'dir ![]() Buhari, Enbiya 19, Tefsir, Yusuf 1 ![]() HZ ![]() Hz ![]() ![]() "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'ı alemler üzerine seçkin kılan Zât-ı Zülcelâl'e kasem olsun!" diye yemin etti ![]() ![]() ![]() ![]() "Beni Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buhari, Husumat 1, Enbiya 34, 35, Rikak 43, Tevhid 31; Müslim, Fezail 160, (2373); Ebu Davud, sünnet 14, (4671); Tirmizi, Tefsir, Zümer, (3240) ![]() YUNUS ALEYHİSSELÂM Hz ![]() "Bir kulun: "Benim, Yûnus İbnu Mettâ'dan hayırlı olduğumu" söylemesi uygun olmaz ![]() ![]() Buhari, Enbiya 35, Tefsir, Nisa 26, Tefsir, En'am 4, Tefsir, Saffat 1; Müslim, Fezail 166, (2376); Ebu Davud, Sünnet 14, (4669, 4670) ![]() Bazı alimler demiştir ki: "Rivayette geçen "Onun nesebi babasınadır" cümlesi, Ebu Hüreyre'nin kelamıdır, bir derctir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HZ ![]() Hz ![]() "Davud aleyhissalâm'a okumak (Kur'an) kolaylaştırılmıştı ![]() ![]() ![]() Buhari, Enbiya 37; Büyü' 15, Tefsir, Beni İsrail 5 ![]() HZ ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() "Kurt senin çocuğunu kaçırdı!" dedi ![]() "Hayır, senin çocuğunu alıp gitti!" dedi ![]() Bunlar (ihtilafa düştüler) Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Bir bıçak getirin, çocuğu ikiye böleyim, size birer parça vereyim!" diye hükmetti ![]() "Böyle yapma! Allah'ın rahmetine mazhar ol! Çocuk onundur!" dedi ![]() ![]() ![]() Buhari, Feraiz 30, Enbiya 40 (muallak olarak): Müslim, Akdiye 20, (1720); Nesai, Kudat 14, (8, 235) ![]() Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Hz ![]() - İlahi hükme müsadif olacak (uygun düşecek) hüküm (verme kapasitesi) taleb etti; bu ona verildi ![]() - Kendisinden sonra kimseye verilmeyecek bir saltanat taleb etti; bu da ona verildi ![]() - Mescidin inşaatını bitirdikten sonra, bu mescide sırf namaz kılmak için gelenlerin, oradan çıkarken, annelerinden doğdukları gündeki gibi bütün günahları affedilmiş olarak çıkmalarını yalvardı; bu duası da kabul edildi ![]() Nesai, Mesacid 6, (2, 34); İbnu Mace, İkâmetu's-Salat 196, (1408) ![]() EYYUB ALEYHİSSELÂM Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Eyyub aleyhisselam üryan (çıplak) vaziyette yıkanırken üzerine altından bir yığın çekirge düştü ![]() ![]() "Ey Eyyub, ben seni bu gördüğün (dünyalıktan) müstağni kılmadım mı?" Eyüp aleyhisselam: "Evet! Ey Rabbim! Velakin senin bereketine karşı istiğna yok!" diye mukabele etti ![]() Buhari, Gusl 20, Enbiya 20, Tevhid 35; Nesai, Gusl 7, (1, 200-201) ![]() HZ ![]() Hz ![]() "Ademoğlundan doğduğu vakit, şeytanın dürtüp de ağlatmadığı kimse yoktur ![]() ![]() Buhari, Enbiya 44, Bed'ü'l-Halk 11, Tefsir, Al-i İmran 2; Müslim, Fezail 147, (2366) ![]() Yine Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Ben, dünyada da ahirette de Meryem'in oğluna insanların en yakınıyım ![]() ![]() ![]() Buhari, Enbiya 44; Müslim, Fezail 145, (2365); Ebu Davud, Sünnet 14, (4675) ![]() HIZIR ALEYHİSSELÂM Hz ![]() "Hızır'ın Hızır diye isimlenmesi şuradan gelir ![]() ![]() ![]() Buhari, Enbiya 27; Tirmizi, Tefsir, Kehf (3150) ![]() PEYGAMBERLER ARASINDA TAHYİR Ebu Sa'id radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular: "Peygamberlerden birini diğerine üstün kılmayın ![]() Ebu Davud, Sünnet 14, (4668) ![]() RESULULLAH'IN FAZİLET VE MENKIBELERİ Hz ![]() "İnsanlar (Kıyamet günü) diriltilecekleri zaman yerden ilk çıkacak olan benim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tirmizi, Menakıb 2, (3614) ![]() Ubey İbnu Ka'b radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Kıyamet günü geldi mi, ben peygamberlerin imamı, hatibi ve (onlar arasında) şefaat (etmeye yetki) sahibi olacağım ![]() ![]() Tirmizi, Menakıb 3, (3617) ![]() Hz ![]() "Bana beş şey verilmiştir ki, bunlar benden önceki peygamberlerden hiçbirine verilmemiştir ![]() - Her peygamber sadece kendi kavmine gönderilmiştir ![]() ![]() - Bana ganimetler helal kılındı ![]() ![]() - Yer bana tahâr, pâk ve mescid kılındı ![]() ![]() - Ben, bir aylık mesafede olan düşmanımın içine düşen bir korku ile yardıma mazhar oldum ![]() - Bana şefaat (etme yetkisi) verildi ![]() Buhari, Teyemmüm 3, Salat 56, humus 8; Müslim, Mesacid 3, (521); Nesai, Gusl 26, (1, 210-211) ![]() Nesai bir rivayette şu ziyadeyi kaydetmiştir: "Ben, cevâmi'u'l-kelim (veciz sözlerle de gönderildim) ![]() Hz ![]() - Saflarımız meleklerin safları düzeninde kılındı ![]() - Arzın tamamı bize mescid kılındı ![]() - Toprak bize, su bulamadığımız zaman, tahûr (temiz ve temizleyici) kılındı ![]() Müslim, Mesâcid 4, (522) ![]() Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Her peygambere mutlaka insanların inanmakta olageldikleri şeyler cinsinden bir mucize verilmiştir ![]() ![]() ![]() Buhari, Fezâilu'l-Kur'ân 1, İ'tisam 1; Müslim, İman 239, (152) ![]() Yine Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Ademoğlu nesillerinin en temizinden süzüle süzüle gelerek içinde bulunduğum nesilde ortaya çıktım ![]() Buhari, Menakıb 23 ![]() Yine Hz ![]() "Benimle benden önceki diğer peygamberlerin misali, şu adamın misali gibidir: Adam mükemmel ve güzel bir ev yapmıştır, sadece köşelerinin birinde bir kerpiç yeri boş kalmıştır ![]() ![]() ![]() Buhari, Menakıb 18; Müslim, Fedail 21, (2286) ![]() Hz ![]() "Ben kıyamet günü cennetin kapısına gelip açılmasını isterim ![]() ![]() "Muhammed'im!" derim ![]() "Sana açıyorum ![]() Müslim, İman 333, (197) ![]() İbnu Mes'ud radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm (bir gün) yatsı namazını kıldı ![]() ![]() ![]() "Hattından dışarı çıkma! Sana bazı kimseler gelecek, sakın onlara bir şey söyleme ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gecenin sonuna doğru Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm, ben otururken yanıma geldi ve çizgiden içeri girdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Biz şimdiye kadar bu peygambere verilen gibisinin, bir başkasına verildiğini hiç görmedik ![]() ![]() "Bir efendi köşk yaptırmış, sonra bir ziyafet verip sofra kurmuş, insanları yiyip içmeye çağırmıştır ![]() ![]() ![]() "Şunların ne dediklerini işittim ![]() ![]() ![]() "Onlar meleklerdi!" buyurdu ve ilave etti: "Onların getirdikleri temsilin manasını anladın mı?" "Allah ve Resûlü bilir!" dedim ![]() "Rahman (olan Rabbimiz) cenneti kurdu ![]() ![]() ![]() Tirmizi, Emsal 1, (2865) ![]() Abdullah İbnu Hişam radıyallahu anh anlatıyor: "Biz Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm ile beraberdik ![]() ![]() ![]() "Ey Allah'ın Resûlü! Sen bana, nefsim hariç herşeyden daha sevgilisin!" dedi ![]() "Hayır! Nefsimi elinde tutan Zât-ı Zülcelâl'e yemin ederim, ben sana nefsinden de sevgili olmadıkça (imanın eksiktir)!" Hz ![]() "Şimdi, sen bana nefsimden de sevgilisin!" dedi ![]() "İşte şimdi (kâmil imâna erdin) ey Ömer!" buyurdular ![]() Buhari, Fedailu'l-Ashab 6, İsti'zân 27, Eyman 3 ![]() Hz ![]() "Muhammed'in nefsi yed-i kudretinde bulunan Zât-ı Zülcelâl'e yemin olsun ki, sizden birine, beni görmeyeceği bir gün gelecek ki, o gün beni beraberlerinde görmek, ona ehlinden ve malından daha makbul olacak ![]() Resûlullah'ın bu sözünü, Ashab, kendilerine ölümünü haber veriyor diye yorumladılar ![]() ![]() Müslim, Fezail 142, (2364) ![]() Yine Ebu Hureyre radıyallahu anh hazretleri anlatıyor: "Ey Allah'ın Resûlü! dendi ![]() Şöyle cevap verdi: "Hz ![]() Tirmizi, Menakıb 1, (3613) ![]() İbnu Mes'ud radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Sizden hiç kimse yoktur ki ona, biri şeytandan diğeri melekten olmak üzere yanından ayrılmayan "karîn" tevkil edilmemiş olsun!" "Size de mi ey Allah'ın Resûlü!" denildi ![]() "Bana da!" buyurdular ![]() ![]() Müslim, Münafıkûn 69, (2814) ![]() Hz ![]() "Bana bir mü'min selam verdi mi, kendisine mukabele etmem için Allah ruhumu bedenime iade eder ![]() ![]() Ebu Davud, Menasik 100, (2041) ![]() Yine Hz ![]() ![]() ![]() Tirmizi, Menakıb 3, (3622) ![]() İbnu Amr İbni'l-As radıyallahu anhüma anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm (Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Ey Cibril, Muhammed'e git! dedi ![]() ![]() ![]() ![]() "Ey Cebrail! Muhammed'e git ve ona söyle ki: "Biz seni ümmetin hususunda razı edeceğiz, asla kederlendirmeyeceğiz ![]() Müslim, İman 346, (202) ![]() Kutub-i Sitte |
![]() |
![]() |
|