![]() |
Sünnete Uymak (Hutbe) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sünnete Uymak (Hutbe)Sünnete uymak Aziz ve muhterem Müslümanlar! Hutbemiz, en güzel hayat nizamı olan Sünnet-i Seniyye'ye dairdir ![]() Allah'a îman eden, elbette O'na itaat edecek ve O'na ibadet yapacak, kulluk vazifelerini yerine getirecektir ![]() İmansız ibadet olamayacağı gibi ibadetsiz, itaatsiz îman da kurtarıcı olamaz; tesirini gösteremez ![]() ![]() Bir memur için vazife yapmak şarttır, görevsiz maaş olamaz ![]() ![]() Aynen bunun gibi insan da İlâhî bir memurdur, pekçok vazifesi vardır, bunları yapmak mecburiyetindedir ![]() ![]() ![]() ![]() Allah'a itaat yollan içinde en makbul, en müstakim, en kısa ve en selâmetli ve nurlu yol, Habibullah'ın gösterdiği ve takip ettiği îman ve Kur'ân yoludur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sünnet-i Seniyye bizim yegâne hayat programımızdır ![]() ![]() ![]() Ümmet-i Muhammed'i selâmete götürecek en büyük cadde budur ![]() ![]() Muhterem mü'minler! Cenâb-ı Hak Kur'ân-ı Kerîm'de ferman ediyor ![]() "Vemâ âtâkümürresûlü fehuzûhu vemâ nehâküm 'anhü fentehû!" (Haşr, 7) Yâni: Peygamberin Allah'tan alıp size getirdiklerini alınız, tutunuz, yapışınız, bırakmayınız! Yasakladığı şeylerden sakınınız, uzak durunuz, bid'atlan ve gayr-i İslâmî yaşayıştan bırakınız! "Kul in küntüm tuhibbûnallâhe fettebiûnî yuhbibkümullah!" âyet-i azîmesi, sünnete uymanın ne kadar mühim olduğunu ifade ederken der ki: "Habibim Muhammedi (sav) Kullarıma söyle: Allah'a îmanınız varsa elbette O'nu seveceksiniz! Madem Allah'ı seversiniz, Allah'ın sevdiği tarzı yapacaksınız! Ve o sevdiği tarz ise, Allah'ın sevdiği zâta benzemelisiniz! O'na benzemek ise O'na ittibâ etmektir, uymaktır ![]() Bu âyetin kısa mealinden anlıyoruz ki, "Ben de insanım, mü'min ve Müslümanım!" diyen herkes için en mühim ve en yüce maksat ve gaye, Cenâb-ı Hakk'ın muhabbetine mazhar olmaktır ![]() ![]() Resûl-i Ekrem (sav) Efendimiz ferman ediyor: "Ümmetim fesada gittiği zamanda kim benim sünnetime sarılsa, hayatını benim hayatıma uydursa, yüz şehidin ecir ve sevabını kazanabilir ![]() Evet, sünnete uymak çok mühimdir ![]() ![]() Hak yoldan çıkmış, modaya uymuş, açık saçık kadınlar arasında Allah emrettiği için örtünen Müslüman bir hanım; namazsız ve oruçsuzlar arasında namaz kılıp oruç tutan bir mü'min; zenginler arasında zekâtını veren ve hac vazifesini yapan; İslâmî hizmetlere yardımcı olan uyanık bir zengin; güzel ahlâktan, Kur'an terbiyesinden mahrum insanlar arasında edepli bir Müslüman; manevî bir mücahit olarak inşâallah yüz şehit sevabı kazanabilir ![]() Adetlerim ibadete çevirip bütün ömrünü meyveli ve sevaplı yapabilir ![]() Cenâb-ı Hak buyuruyor: "Men yutii'r-Resûle fekad etâallah ![]() ![]() "Ve inneke letehdî ilâ sırâtin müstakim ![]() ![]() Allah dilediğine hidayet eder, dilediğini dalâlet içinde bırakır ![]() ![]() "Fein tevellev fekul hasbiyallah ![]() ![]() ![]() Bu âyet-i kerîmede Cenâb-ı Hak Peygamberimiz'e (sav) teselli için şöyle buyuruyor "Eğer ehl-i dalâlet arka verip senin şeriat ve sünnetinden i'râz edip Kur'ân'ı dinlemeseler merak etme ve de ki: Cenâb-ı Hak bana kâfidir, O'na tevekkül ediyorum! Sizin yerlerinize ittiba edecekleri yetiştirir ![]() ![]() ![]() ![]() Aziz kardeşlerim! Cenâb-ı Hak, Sevgili Peygamberimiz'i (sav) mutlak rehber olarak göndermiştir ![]() Her hususta değişmez rehberimizdir ![]() ![]() ![]() Avrupa ve Amerika'da göze çarpan maddî ve manevî güzellikler de İslâm güneşinin ışıklandır, nuru Muhammedi'nin parıltılarıdır ![]() ![]() Cenâb-ı Hak en güzel edep ve ahlâkı habibinde toplamıştır ![]() Kâinattaki bütün güzellikleri, o parlak aynada görmek ve göstermek istemiştir ![]() O'nun sünnetini terkeden edebi terkeder, hasaretli bir mahrumiyete düşer ![]() Hiçbir meselesi yoktur ki altında bir nur, bir edep bulunmasın ![]() Sünnet-i Seniyye iki dünya saadetimizin temel taşıdır ![]() Temelsiz binalar yıkılmaya mahkûm olduğu gibi, şeriat-ı Ahmediyye'ye (sav) uygun olmayan işler çökmeye ve sönmeye mahkûmdur ![]() Allah Resulü buyuruyor: "Bütün ümmetim cennete girir, yalnız istemeyenler müstesna!" "Yâ Resûlallah! Cenneti kim istemez?" diye soruldu ![]() "Bana itaat eden cennete girer, itaat etmeyen cenneti istememiş demektir ![]() Bid'atlara, modalara sapanlara yazıklar olsun! Allah Resulü'nü Örnek kabul edip ona göre yaşayanlara müjdeler olsun! |
![]() |
![]() |
|