![]() |
Hz Peygamber (S.A.V)’İn Alemlere Rahmet Oluşu |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hz Peygamber (S.A.V)’İn Alemlere Rahmet OluşuHZ PEYGAMBER (S ![]() ![]() Bütün Kâinat'ın yaratıcısı, sahibi ve hâkimi olan Cenab-ı Hak sonsuz âlemin dünya dediğimiz ve içinde yaşamakla olduğumuz bu bölümünde insanı yarattı ![]() ![]() ![]() ![]() Alemlerin Rabbi, insanı bu mevkiye getirirken, ona şunları açıkça bildirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte bu hakikatler gereği olarak,bütün insanlık kendilerini ıslah edecek, onlara kitabı,hikmeti,Hak ve hakikati öğretecek, davetini kendisi adına başkalarına tebliğ edecek kim*seleri doğru yola iletecek bir peygamberin gelmesini bekliyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Bu müjdeler sadece pey*gamber efendimize yakın olan Yahudilerle[556] ![]() ![]() ![]() ![]() Bilinebilen bütün haber kaynaklarının beyanlarıyla,zaman gülistanda ruhları okşayan, cana can katan nice baharlar gelmiş, insa*nı hayrete düşüren yapısıyla bu sonsuz feza, zaman zaman şu zümrüt parçası yer*yüzünü, bakanları şaşırtacak derecede güzelliklerle bezemiştir ![]() Fakat bugünkü tarih ve bugünkü gün öyle bir gündür ki, ona kavuşmak için üzerinden sayısız yıllar geçen zaman, milyonlarca yıl harcamıştır ![]() ![]() ![]() İlâhî fermanın, kaza ve kaderin süre giden tecellîleri, uzaydaki zerrelerin her gün yenilenmesi, ay ve güneşin ışıklar saçarak her tarafı aydınlatmaları, rüzgâr ve bulutların hayat veren yağmurlar taşımaları, mübarek insanların yuvası olan cen*netin pâk nefesleri, İbrahim(a ![]() ![]() ![]() ![]() Kutlu doğumun sabahı, işte o cana can katan sabah, işte o mutlu ve kutlu saat, işte o mesut andır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben Muhammed'im! Ben Ahmed'im! Ben Mâhî'yim ki, Yüce Allah, küfrü benimle yok edecektir! Ben Hâşır'ım ki, insanlar, Kıyamet günü benim izimce haşr olunacaklardır! Ben Âkıb'ım ki, benden sonra peygamber yoktur!" [559] "Ben rahmet peygamberiyim!" [560] "Ben savaşlar peygamberiyim!" buyurmuşlardır ![]() Fil yılında, Rebiülevvel ayının 12 ![]() ![]() Riyaziyecilere göre; doğum tarihi şemsî aylardan Nisan ayının yirmisine rastlamış,[565] Mısırlı Mahmud Felekî Paşa da, bunun Milâdî 571 yılı 20 Nisan Pazartesi gününe rastladığını hesapla doğrulamıştır ![]() Peygamberimiz (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İNSANLIK ALEMİNİN RUHİ ÖNDERİ Allah Teala varlık aleminde ilk önce Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Rasulullah(s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Adem ruhu ile cesedi arasında olup henüz yaratılmamışken ben peygamberdim” cevabını vermiştir ![]() Bir başka hadis-i şerifte ise yine:Ya Resulullah! Sen ne zaman peygamber oldun?” diye sorulunca: "Adem (a ![]() ![]() ![]() Hadis-i şeriflerden de anlaşılacağı üzere Peygamber Efendimiz(s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz Peygamber(s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbn Ebi Hatun dedi ki: Ali b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sevrî, İbn Abbas'tan rivayet ederek dedi ki: "Cennet yapraklarından oralarına örtmeğe koyuldular ![]() ![]() Evzaî, İbn Atıyye'den rivayet ederek, Adem(a ![]() ![]() ![]() ![]() Allah’u Teala, Hz ![]() ![]() ![]() Hakim, "Müstedrek" adlı eserinde Said b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ömer b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Adem (yasaklanan ağacın meyvesinden yiyerek) günah işlediğinde dedi ki: "Ya Rab! Muhammed hakkı için beni bağışlamanı senden diliyo*rum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evet eğer o (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Önce şunu belirtelim ki, bütün hüküm, mülk, şeref, izzet, itibar, nimet ve ihsan Allahu Teala’ya aittir ![]() ![]() Güneşi dış alem için bir hayat sebebi yapan Yüce Rabbimiz, peygamberlerini ve onların emanetini taşıyan Rabbani alimleri de iç alemimizi aydınlatan ve kalbi ihya eden birer rahmet yapmıştır ![]() RAHMET PEYGAMBERİ VE GEÇMİŞ ÜMMETLERE RAHMETİ “Allah katında geçerli olan tek din İslam’dır ![]() Taberi diyor ki: "Burada zikredilen "Din" kelimesinin asıl mânâsı "itaat etmek ve boyun eğmek" tir ![]() ![]() ![]() ![]() Bu durumda, önceki peygamberlere iman, sevgi ve hürmetten başka bir vazifemiz kalmamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Size verdiğim kitabı ve hükümleri tasdik eden bir peygamber (Muhammed) geldiğinde ona mutlaka inanıp yardım edeceksiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Ben, hakikatte peygamberlerin ilki, bisette ise sonuncusuyum ![]() ![]() ![]() İbn Abbas(r ![]() ![]() ![]() Bu cihetle bütün peygamberler ona gıyaben iman ettiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kurân'ın bu ayetinde, peygamber (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdi Ona iman ve yardım görevi bizdedir |
![]() |
![]() |
![]() |
Hz Peygamber (S.A.V)’İn Alemlere Rahmet Oluşu |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hz Peygamber (S.A.V)’İn Alemlere Rahmet OluşuMÜ’MİN-MÜNAFIK VE KAFİREDE RAHMET OLAN PEYGAMBER Hz Peygamber mü’minler gibi kafir ve münafıklara dahi rahmet olmuştur ![]() ![]() Alemlerin Rabbi (c ![]() ![]() Allah’u Teala’nın, Hz ![]() ![]() ![]() ![]() “Hiç şüphesiz Allah, içlerinden kendilerine ayetlerini okuyan, onları (inkar ve isyan kirlerinden)temizleyen,onlara Kitap ve hikmeti öğreten bir peygamber göndermekle ne büyük bir lütufta bulunmuştur ![]() ![]() Şüphesiz ki Allah, müminlere iütufta bulundu ![]() ![]() Allah, müminlere lütuf ve ihsanda bulunmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah Teala’nın, kullarına en büyük lütuf ve nimeti, aydınlatıcı bir nur olan Peygamber efendimiz (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu ayet-i kerime Hz ![]() ![]() ![]() ![]() 1- Allah’tan aldığı vahyi, ayetleri, emir, hüküm ve haberleri insanlara okumak ve ulaştırmak ![]() 2- İnsanların kalplerini en büyük karanlık ve en tehlikeli hastalık olan inkardan temizlemek, gaflet ve isyandan arındırmak ve böylece kulu Yüce Allah ile tanıştırmak, barıştırmak ve rızasına ulaştırmak ![]() 3- İnsanlara Kur’an ve kainat ayetlerini okumak, onlardaki sonsuz hikmetleri öğretmek; Allah’tan aldığı edeb ile insanları eğitmek, onlara sünneti ve sünnetullahı öğreterek kendilerini kemale erdirmek ![]() ![]() ![]() Ayet-i kerimeden çıkan önemli bir sonuç da şudur: Şayet Allahu Teala insanlara bir peygamber göndermeseydi, hiç şüphesiz bütün insanlar tam bir gaflet, koyu bir cehalet ve şaşkınlık içinde kalırdı ![]() ![]() Büyük ariflerden Cüneyd el-Bağdâdî (k ![]() ![]() ![]() ![]() “Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebû Nuaym'in Ebû Umâre'den rivayetine göre, Peygamber (s ![]() ![]() "Allah Teala beni, gerçekten bütün âlemlere rahmet ve muttakî kulları için de bir vesile-i hidâyet olarak göndermiştir!" (Bu husustaki hadislerin biri de şöyledir: "Ben ancak, bir rahmet ve hidayetim!" Diğer bir rivayet ise şu şekilde gelmiştir: "Allah beni, gerçekten bir rahmet ve hidayet olarak göndermiştir! Bazı insanlar be*nim sayemde en yüksek derecelere yükselir, bazıları da yine benim se*bebimle en aşağı derekelere yuvarlanır ![]() Müslim'in Ebû Hüreyre'den rivayeti ise şöyledir: "Ben ancak bir rahmet olarak gönderildim, yoksa azap olarak gönderilmedim!" [585] Bu hususta yüce Rabbimiz, Kerîm Kitâbı'nda şöyle buyurmaktadır: "Ey Muhammed, biz seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik!" [586]Bu âyet-i kerîme ile ilgili olarak İbni Abbas hazretleri şöyle de*miştir: "Her kim Muhammed (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yüce Allah, bir âyet-i celîlesinde de şöyle buyurmaktadır: "Sen on*ların içinde bulunduğun müddetçe, Allah onlara azap edecek değildir ![]() Sanki ayet şöyle demektedir:Ey Muhammedi -Onlardan önce geçen ümmetlerde olduğu gibi- Allah'ın sana bir ikramı olarak onları kökten yok etme şeklinde helak etmeyecektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Allah’ım! Ümmetim, ümmetim” buyurdu ve ağladı ![]() “Ey Cebrail! Muhammed'e git ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Ey Cebrail! Muhammed'e git ve ona:”Ümmetin konu*sunda muhakkak Biz seni razı edeceğiz, seni üzmeyeceğiz” de ![]() Nitekim Yüce Allah, Resulullah(s ![]() ![]() ![]() "Rabbin sana yakında (nimetlerini)verecek ve sende(bunlara)hoşnut olacaksın" [591] Ey Allah'ım! Bizi dünya ve ahirette Resulullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() [556]-Abdurrahman İbnü’l-Cevzi, Ashâbın Dilinden Peygamberimizin Hayatı,46-51 [557]-Abdurrahman İbnü’l-Cevzi, Ashâbın Dilinden Peygamberimizin Hayatı,51-52 [558]-Abdurrahman İbnü’l-Cevzi, Ashâbın Dilinden Peygamberimizin Hayatı,53-55 [559]-Malik,Muvatta,II,1004,İbn Sa'd,Tabakât,I,105,Buhârî,Sahih,IV,162,Müslim, Sahi h,IV,1828,Tirmizî,Sünen, IV,135,Dârimî, Sünen,II,225 ![]() [560]-İbn Sa'd,TabakâtI, ![]() ![]() ![]() [561]-İbn Sa'd,Tabakât,I,105,Ahmed b ![]() [562]-İbn İshak,İbn Hişam,Sîre,I,167,İbn Sa'd,Tabakât,I,101,Ahmed b ![]() ![]() [563]-Zehebî,Târîhu'l-İslâm,25-26,Kastalânî,Mevâhibu'l-ledünniye,I,34 [564]-Taberî,Târîh,II,125,Süheyli, Ravdu'l-ünüf,II,90 [565]-Süheyli,Ravdu'l-ünüf,II,159,Zehebî,Târîhu'l-İslâm,27,Ebu'l-Fidâ, el-Bidâye ve'n-nihâye,II,261,Kastalânî, Mevâhibu'l-ledünniye,I,34 [566]-Mahmud Feleki Paşa'dan naklen Şiblî, Sîretü'n-Nebî,I,189-1 90 ![]() [567]-M ![]() [568]-Ahmed, Müsned, V, 59; Hakim, Müstedrek, II, 609 [569]-Tırmİzî,Sünen,3609;Ahmed,Musned,V,59;Beyhakî, Delaı lu'n-Nubuvve,I,85, H/129,Hakim, Müstedrek, H/608,609 Hakim şöyle demiştir:"Bu, Buharı ile Müslim'in rivayet etmedikleri, isnadı sahih bir hadistir ![]() ![]() [570]-Ahzab suresi ayet- 40 [571]-A'râf suresi ayet-22 [572]-Hâkim, Müstedrek, II, 319 ![]() [573]- Hakim,Müstedrek,II,261 [574]- İbn Kesîr,El Bıdaye Ve'n-Nıhaye,I,108 ![]() [575]-Al-i İmran suresi ayet-19 [576]-Ebu Cafer Muhammed b ![]() [577]-Al-i İmran suresi ayet-81 [578]-Mevâhib-i Ledüniye Şerhi Zerkânî,I,36;Bkz:Suyuti,Peygamberimizin Mucizeleri ve Büyük Özellikleri,I,14 [579]-Muhammed Ali Es-Sabuni, Safvetü’t-Tefasir,I,402 [580]-Geniş bilgi için bkz: Acurrî, eş-Şeriatu, 450-456; Fethullah Gülen, Sonsuz Nur, I, 40-47 [581]-Celaleddin es-Suyuti, Peygamberimizin Mucizeleri ve Büyük Özellikleri,I,16 [582]-Enbiya suresi ayet-107 [583]-Al-i İmran suresi ayet-164 [584]-Ebu Cafer Muhammed b ![]() ![]() [585]-Celaleddin es-Suyuti, Peygamberimizin Mucizeleri ve Büyük Özellikleri,II,367-368 ![]() [586]-Enbiya suresi ayet-107 [587]-Enfal suresi ayet-33 [588]-İbrâhîm suresi ayet-36 [589]-Maide suresi ayet-118 [590]-Müslim,İman (202) [591]-Duha suresi ayet-5 [592]-Muhammed Ali Sabuni, Peygamberler Tarihî,531 |
![]() |
![]() |
|