Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Yazılar & Hikayeler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
fazileti, secdenin

Secdenin Fazileti

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Secdenin Fazileti

Secdenin Fazileti

Hadîsler
Kul, gizli secdeden daha üstün bir ibadetle Allah'a yaklaşamaz31
(Gizli secdeden maksat evde kılınan nafile namazlardır)
Allah'a bir defa secde eden müslüman, bir derece yükselir ve bu secde sayesinde bir günahtan da kurtulur32
Bir kişi Hz Peygamber'e 'Ey Allah'ın Rasûlü! Allah'tan benim için, cennette arkadaşlığınızı nasip etmesini ve şefaatınıza mazhar olabilmeyi ister misiniz?' der Bu istek karşısında Hz Peygamber şöyle buyurur: 'O halde sen de, çok secde etmek suretiyle bana yardımcı ol!'33
Kulun Allah'a en yakın hali secdede olduğu haldir34
Bu hadîs-i şerîf, Allah Teâlâ'nın 'Rabbine secde et ve (ibadetle) O'na yaklaş' (Alak/19) ve "Yüzlerinde secdelerin izinden nişanları vardır' (Fetih/29) ayetlerinin açıklamasıdır
İkinci ayetteki 'secde izleri" tâbirinden, secde ederken insanın yüz ve alın kısmına yapışan toz toprağın murad edildiği söylendiği gibi, bazı âlimler de 'Bu, namazdaki huşû halinden doğan nûr'dur' demişlerdir En doğrusu da budur; çünkü bâtına ait olan bu nûr, zâhirde de ortaya çıkmaktadır Bazı kimseler de 'Secde izleri, kıyamet gününde, mü'minlerin alnında görülen abdest izleridir' demiştir
Hz Peygamber bir hadîslerinde şöyle buyurmuştur:
Âdemoğlu, secdeyi emreden ayetlerden birini okuyup da secde ettiğinde, şeytan kendisinden uzaklaşır ve ağlayarak şöyle der: 'Yazıklar olsun bana! Şu adam, secde ile emrolundu ve bu emre uydu Böylece cenneti kazandı Secde emrine isyan ettiğim için bana da ateş vardır'35
Hz Abbas'ın torunu ve Abdullah'ın oğlu Ali'nin hergün bin defa secde ettiği rivayet edilmektedir Bundan dolayı kendisine 'çok secde edici' mânâsına gelen Seccâd denilmiştir
Ömer b Abdülaziz'in topraktan başka bir zemin üzerinde secde etmediği rivayet edilmektedir
Yusuf b Esbat gençlere şu şekilde hitab ederdi: 'Ey gençler! Hastalık gelmeden evvel sıhhatinizden istifade edin Ben, secde ve rükûu tam mânâsıyla yapan kişiden başkasına gıpta etmem; zira benim de aynı şekilde hareket etmeme ihtiyarlık mâni olmaktadır'
Said b Cübeyr şöyle demiştir: 'Secdeden başka dünya hayatının, elimden kaçan hiçbir metaına üzülmüyorum'
Ukbe b Müslim36 'Kulun Allah tarafından en çok sevilen hasleti, O'na mülâki olmayı istemesidir Allah'a en çok yaklaştığı an da secde halinde olduğu zamandır' buyurmuştur
Ebu Hüreyre de 'Kulun Allah'a en yakın hali secde ettiği zamandır Bu bakımdan, secde halindeyken çok dua edin!' demiştir
31) İbn Mübarek, Zühd, (Zümre b Habib'den mürsel olarak)
32) İbn Mâce, (Ubâde b Sâmit'ten sahih bir senedle)
33) Müslim, (Rebi b Ka'b el-Eslemî'den) Bu suâli soran Rebî'in kendisidir
34) Müslim, (Ebu Hüreyre'den)
35) Müslim, (Ebu Hüreyre'den)
36) Abdullah b Amr ve başka sahâbilerden rivayette bulunmuştur Becelî'ye göre güvenilir bir zattır H 243 senesinde vefat etmiştir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com