Ben Namazı Kendim İle Kulum Arasında İkiye Böldüm |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ben Namazı Kendim İle Kulum Arasında İkiye BöldümBen Namazı Kendim ile Kulum arasında ikiye Böldüm Ebû Hüreyre (ra)’dan, Resûlüllah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu: “Kim Fatiha-i şerife süresini okumadan namaz kılarsa, bilsin ki bu namaz nakıstır -bu sözü üç kere tekrarladı- eksiktir ” Ebu Hüreyre (ra)’ye: “Biz imamın arkasında bulunuyorsak (ne yapalım)?” diye sorulmuştu Şu cevabı verdi:“Yine de içinden oku '' Zira ben Resulullah (sav)’ın şöyle söylediğini işittim: “Allah Teala hazretleri (bir hadis-i kudside) buyurdu ki: '' Yüce Allah(c c) şöyle buyurur:''Ben namazı kendim ile kulum arasında ikiye böldüm Yarısı bana ve öbür yarısı kuluma aittir Kulum istediğine kavuşacaktır ''Kul, ''Elhamdülillahi Rabbi’l-alemin'' , (Hamd alemlerin Rabbine aittir) dediği zaman Allah(c c) ''Kulum bana hamd etti'' der![]() Kul, ''er-Rahmanirrahim'' dediği zaman,Allah ''Kulum bana senada bulundu'' der ![]() Namaz kılan kul,''Maliki yevmiddin'' (ahiretin sahibi) dediği zaman,Allah(c c) ''Kulum benim şanımın yüceliğini ifade etti'' der![]() Namaz kılan kul,''İyyakena’budü ve iyyakenestain'' (yalnız sana ibadet eder, yalnız senden yardım isteriz) dediği zaman,Allah(c c) ''Bu söz hem bana ve hem de kuluma aittir Kuluma istediğini verdim'' der![]() Kul,“İhdina’s’sırata’l-müstakim sıratallezine en’amte aleyhim gayr’il-mağdubi aleyhim ve la’d-dallin ” (Bizi doğru yola sevket, o yol ki kendilerine nimet verdiğin kimselerin yoludur, gadaba uğrayanların ve dalalete düşenlerin değil) dediği zaman Allah(c c) ''Bu söz tamamen kulumla ilgilidir Kuluma istediğini verdim '' der![]() Alimlerin açıklamasına göre, Allah’ın “Salâh kulumla ikimiz arasında yarıya böldüm” buyurmasından maksat Fatiha suresidir ![]() Nevevî; “Hadîsten mürâd, Fatiha’nın mânâ yönüyle taksimidir Çünkü Fatiha’nın ilk yarısı Allah’a tahmîd, temcîd, sena ve tefvizdir İkinci yarısı ise ihtiyaç, talep ve niyazdır '' (bk Ahmed Davudoğlu, Sahih-i Müslim, Tercüme ve Şerhi, ilgili hadislerin şerhi)Selam ve dua ile ![]() ![]() ![]() |
|
|
|