Prof. Dr. Sinsi
|
Namazı Yaşamak
Namazı Yaşamak
İnanan insanların dünya ve ahiretteki kurtuluşu için, Kuran'da bildirilen tüm ibadetleri ve ahlak özelliklerini, yaşamlarının sonuna kadar kesintisiz olarak uygulamaları gerekir Allah’ın hoşnutluğunu, sevgisini ve yakınlığını kazanabilmek, gerçek ve sonsuz yaşamda O'nun rahmeti ve cennetine layık olabilmek için tüm bu kulluk görevlerini samimiyetle yerine getirmek gerekir
Bütün inananlara farz kılınan namaz ibadeti de, titizlikle korunması ve samimiyetle yerine getirilmesi gereken bir ibadettir Kuran'ın pek çok ayetinde namazın faziletleri bildirilir, katıksız olarak yalnızca Allah'ın hoşnutluğu istenerek, huşu içinde O'na yönelerek kılınan namazın değeri hatırlatılır Bu ayetlerden birinde Rabbimiz şöyle buyurur:
"Sana Kitap'tan vahyedileni oku ve namazı dosdoğru kıl Gerçekten namaz, çirkin utanmazlıklar (fahşa)dan ve kötülüklerden alıkoyar Allah'ı zikretmek ise muhakkak en büyük (ibadet)tür Allah, yaptıklarınızı bilir " (Ankebut Suresi, 45)
Namaz, yaşam boyunca sürdürülmesi buyrulan, vakitleri belirlenmiş bir ibadettir İnsan gaflete kapılmaya ve unutmaya yatkın bir varlıktır Kendisini günlük olayların akışına kaptırdığında asıl dikkatini vermesi gereken konuları hatırlayamayabilir Allah'ın her an kendisini gördüğünü, her sözünü duyduğunu, içinden geçirdiklerini bildiğini, ölüme herkesle aynı yakınlıkta olduğunu, o gün tüm yapıp ettiklerinden sorgulanacağını ve Yüce Allah’ın sonsuz güç sahibi olduğunu unutabilir…
İşte namaz, şeytanın insana telkin ettiği bu gaflet halini engeller Namaz insanın Yaratıcısıyla olan randevusudur Samimi mümin her randevusuna içinde hissettiği bu aşkla, Rabb’iyle buluşacak olmanın verdiği heyecanla gider Namazla, en içten şekilde Allah’a yönelir, vicdanını en fazlasıyla kullanır ve Allah'ın beğendiği ahlakı yaşamakta süreklilik gösterir Günün belirli vakitlerinde Allah'a yönelen, üstün sıfatlarını zikreden, rahmetine sığınan ve aczinin bilincinde O’ndan yardım dileyen bir mümin -Allah'ın dilemesiyle- iman derinliğine sahip olabilecektir
Tüm peygamberler Allah'ın farz kıldığı namazı toplumlarına tebliğ etmişler, yaşamları boyunca bu ibadeti en güzel şekilde uygulayarak insanlara örnek olmuşlardır Kur’an’da bu konu birçok ayetle haber verilir:
Hz İbrahim’e:
Rabbim, beni namazı(mda) sürekli kıl, soyumdan olanları da Rabbimiz, duamı kabul buyur (İbrahim Suresi, 40)
Hz İsmail’e:
Kitap'ta İsmail'i de zikret Çünkü o, va'dinde doğruydu ve gönderilmiş (Resul) bir peygamberdi Halkına, namazı ve zekatı emrediyordu ve o, Rabbi katında kendisinden razı olunan (bir insan)dı (Meryem Suresi, 54-55)
Hz Musa’ya:
Gerçekten Ben, Ben Allah'ım, Ben'den başka ilah yoktur; şu halde Bana ibadet et ve Beni zikretmek için dosdoğru namaz kıl (Taha Suresi, 14)
Hz İsa’ya:
(İsa) Dedi ki: Şüphesiz ben Allah'ın kuluyum Bana Kitabı verdi ve beni peygamber kıldı Nerede olursam (olayım,) beni kutlu kıldı ve hayat sürdüğüm müddetçe, bana namazı ve zekatı vasiyet (emr) etti (Meryem Suresi, 30-31)
Kur’an’da ayrıca tüm mümin kadınlara örnek gösterilen Hz Meryem'e de namaz kılması “Meryem, Rabbine gönülden itaatte bulun, secde et ve rüku edenlerle birlikte rüku et ” (Al-i İmran Suresi, 43)ayetiyleemredilir
Namazı Yaşayarak Kılmak
Her gün düzenli olarak yapılması gereken ibadetleri sürekli olarak yerine getiriyor olmak, müminlerde alışkanlıkla yapılan uygulamalara dönüşmez Çünkü mümin bu ibadeti Rabb’i için, O’nu zikretmek için yaptığının bilincindedir ve bu onun içini her defasında yeni bir heyecan ve yeni bir şevkle doldurur Mümin namazında huşu içindedir
“Müminler gerçekten felah bulmuştur Onlar namazlarında hûşû içinde olanlardır ” (Müminun Suresi, 1-2)
Peygamberimiz(sav) de her konuda olduğu gibi, namazıyla da bizlere en güzel örnektir Cündüb İbni Süfyân(ra) rivayet edildiğine göre, şöyle buyurmuştur: "Sabah namazını kılan kimse Allah'ın himayesindedir Dikkat et, ey Ademoğlu! Allah, bizzat himayesinde olan bir konuda seni sorguya çekmesin " (Müslim, Mesâcid 261-262)
Namazımızı yeniden gözden geçirelim; ne için yaptığımızı düşünerek… Kıyama durduğumuz anın, Allah’ın huzuruna çıkacağımız an olduğunu şeytanın unutturmasına fırsat tanımadan…
Namaza hazırlanırken, önemli randevularımıza giderken gösterdiğimiz özenle kıyaslanamayacak kadar titiz olalım Her namazımızı aynı huşu içinde kılabilmek için Rabbimiz’e dua edelim, için için yalvaralım…
Elif Alaca
www elifalaca com
|