![]() |
Din Önderleri Ve Namaz |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Din Önderleri Ve NamazTarih ve siyer kitapları incelendiğinde, Peygamber (Allah’ın salat ve selamı ona ve Ehl-i Beyt’in’e olsun) ve Ehl-i Beyt imamlarının her amelden daha çok namaza önem verdikleri anlaşılır ![]() Zalim Abbasi Halifesi Me’mun bir plan çerçevesinde birkaç defa İslam aleminde o güne kadar eşine rastlanmayan toplantılar düzenlemiş ve bir çok mezhep ve dinlerin büyük bilginlerini bir araya getirerek İmam Rıza aleyhisselam ile tartışmalarını kararlaştırmıştı; onun gayesi bu yolla İmam’da ilim yönünden bir eksiklik yakalayıp İmam’ın manevi ve ilmi makamına gölge düşürmekti ![]() ![]() ![]() Tarihte nakledildiğine göre, bunca önemli bir toplantı esnasında, İmam Rıza (a ![]() ![]() ![]() İmam Sadık, dört gün sabahtan öğleye kadar tevhit hakkında öğrencilerinden biri olan Mufazzal b ![]() ![]() ![]() Sıffın savaşının en çetin muharebe gecelerinden biri olan Leylet’ul-Harır’de, savaşın, amansız şekilde sürmesine ve bizzat Hz ![]() ![]() ![]() Yine Sıffin savaşında bir başka gün, İbn-i Abbas, Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Canım sana feda olsun ![]() ![]() ![]() İmam aleyhisselam, başını kaldırıp göğe baktı ve “Namazı hatırlattın; Allah seni namaz kılanlardan etsin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() alıntı |
![]() |
![]() |
![]() |
Din Önderleri Ve Namaz |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Din Önderleri Ve NamazÜveys el-Karani bazen rükû sırasında bütün gece öyle kalırdı ![]() ![]() - Amir Bin Abdullah (r ![]() ![]() ![]() ![]() Bizim sözlerimizin hangisinden haberin olur demek istedim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Büyük zahitlerden Hâtem-i Esam -kuddise sirruh- Asım Bin Yusuf'u ziyarete gitmişti ![]() "- Ey Hâtem! Namazını güzel kılar mısın?"diye sordu ![]() "- Evet buyurdu ![]() ![]() "- Namaz vakti yaklaştığı zaman, Abdest azalarımı tam yıkayarak güzelce abdest alırım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunları dikkatle dinleyen Asım dedi ki: "- Ey Hâtem! Sen her zaman namazını böyle mi kılarsın? Hâtem -k ![]() ![]() "Evet otuz senedir böyle kılarım ![]() ![]() "Ben şimdiye kadar hiçbir namazımı böyle kılmadım ![]() ![]() Ebü'l Cüveyriye (r ![]() ![]() "Ben, Ebû Hanife'ye tam altı ay hiç ayrılmadan arkadaşlık ettim ![]() ![]() Süfyan-ı Sevri derdi ki: "Ben, Ebû Hanife'den daha fazla ibadete düşkün, kimse görmedim ![]() ![]() Cüneyd-i Bağdadi kuddise sirruh, kırk yıl yatsı abdestiyle sabah namazını kıldı ![]() ![]() Veysel Karani Hazretleri kendini bildi bileli ömrü içinde bir gece yatıp uyumamıştır ![]() ![]() ![]() "Namazda hûşu nedir? " diye soran bir zâta: "Namaza durduğunda, biri keskin bir kılıçla sırtına vursa, kılıcın ucu göğsünden çıksa, yine hiçbir acı duymamandır ![]() ![]() Amr İbn-i Zer'in elinde bir hastalık hasıl olmuştu ![]() ![]() "-Kesin" dedi ![]() "-Seni iple bağlayıp öyle kesebiliriz ![]() "-Buna lüzum yok, ben namaza durunca rahatlıkla kesebiliriniz ![]() ![]() ![]() ![]() İbni şirin hazretleri namaza durduğunda sapsarı kesilir bayılacak gibi bir hale girerdi ![]() "-Bana, cennete gitmekle iki rekat namaz kılmaktan birini tercih et, deseler, iki rekat namaz kılmayı tercih ederim ![]() ![]() ![]() Abdullah bin Abbas -radıyallahü anhüma- her gün bin kere secde ederdi ![]() ![]() Ömer bin Abdulaziz de, tevazudan kuru yerde namaz kılar ve toprağa secde ederdi ![]() Kaynak: Osman ERSAN, Gözümün Nûru Namaz, Erkam Yayınları ![]() |
![]() |
![]() |
|