![]() |
Namaz Kılmamanın Bahaneleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Namaz Kılmamanın BahaneleriDaha gençsin, yaşlanınca kılarsın Namazın bahanelerinden birisi de, henüz genç olmaktır ![]() ![]() ![]() Halbuki yaşlanıncaya kadar yaşayacağımıza dâir kimin garantisi var? Kim Azrail’le sözleşme yapmış ki? Ölüm genç ihtiyar dinliyor mu? Diyelim bize özel olarak garanti verildi, 100 sene yaşayacağız ![]() Peki ergenlik çağından itibâren yaptıklarımızın hesabı sorulmayacak mı bize? Allah, “Ey yaşlılar, namaz kılın” mı diyor, yoksa “Ey iman edenler, namaz kılın” mı diyor? İslâmı yaşamak yaşlıların işi mi? Peygamberimiz (a ![]() ![]() ![]() ![]() Evet genç olmak, bizi namaza dört elle sarılmaya sevketmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() “Zamanım yok” iddiası Kimi insanlar, “Niçin namaz kılmıyorsun?” dendiğinde, “Zamanım yok” gibi kargaları güldüren bir bahane uydururlar ![]() ![]() Bir gün taksiyle gidiyorduk ![]() ![]() ![]() Şoför, “Biz kılmıyoruz” dedi ![]() Kardeşim çocukluğun verdiği safiyetle “Vakit mi bulamıyorsunuz?” diye sordu ![]() Meğer adam çok mert birisiymiş, “Ne vakit bulamaması oğlum” dedi ![]() ![]() Bunun üzerine ister istemez güldük ![]() ![]() ![]() Hem söyler misiniz, zaman dediğimiz şeyi yaratan, bizim emrimize veren Allah değil mi? Allah bizi yaratıp, her şeyi emrimize veriyor, namazı emrediyor ve biz kalkıp diyoruz ki, “Ya Rabbi, kılacağım, ama zamanım yok ![]() Rabbimiz bize koskoca bir ömür bağışlamış ![]() ![]() ![]() Acaba kudretli bir zat size 24 altın bağışlasa, sonra onun birini isteyip, “Eğer bunu verirsen bir müddet sonra sana bir çuval altın vereceğim ![]() “Çalışmak da ibâdettir” gerçeğini yanlış anlamak Kimi Müslümanlar, namaz kılmamalarına bahane olarak, “Çalışıyoruz ya, çalışmak da bir ibadettir ![]() ![]() Şu bahanedeki mantıksızlık apaçık ortada değil mi? Her şeyden önce “ibadet” kelimesi, dinî bir kavram ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kur’an’ın neresinde, “Namaza gerek yok, çalışmanız da ibadettir” diyor? Hangi hadis kitabında, “Çalışırken namaz kılmayın, o da bir ibadettir” diyor? Namazı emreden Rabbimiz, bizim çalışacağımızı bilmiyor muydu? Evet, çalışmak ibadettir ![]() ![]() ![]() ![]() Yani, “Asıl mal sahibi Rabbimdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ama namaz kılmadan, mübah işlerimiz ibadet olmaz ![]() Hem ibadet olsa bile, bir ibadet bir başka ibadete bahane olamaz ![]() ![]() Çünkü, namazı da, orucu da emreden aynı zattır ![]() ![]() Her birinin yeri ve zamanı ayrıdır ![]() Hiç bitmiyor, usanıyoruz Belki nefsimiz şöyle diyebilir: "Bu namaz hiç bitmiyor ![]() ![]() Bu sözler nefsimizin bir oyunudur ![]() ![]() ![]() ![]() Namazdan da lezzet almıyor muyuz? Her şeyin yaratıcısının huzuruna çıkmak, Ona derdini arzetmek, Ondan yardım dilemek, Onun ihsan ettiği kalp rahatlığına, ruh sükûnetine kavuşmak en büyük lezzet değil midir? Siz hiç namaz kılıp da, şikâyetçi olan kimse gördünüz mü? "Aman ne kadar yoruldum, içim sıkıldı, namaz kıldım, kötü yollara düştüm" diyen bir tek insan gösterebilir miyiz? Tam aksine, kim namaz kılarsa rahat ve huzur içindedir ![]() ![]() Bunun için namaz kılmaktan hiçbir zaman bıkılmaz ![]() ![]() ![]() ![]() alinti |
![]() |
![]() |
|