![]() |
Namaz Ve Kılmayanın Hükmü |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Namaz Ve Kılmayanın HükmüNAMAZ VE KILMAYANIN HÜKMÜ İbn-i Kayyim el-Cevziye Hamd Allah’adır (c ![]() ![]() ![]() ![]() Nefislerimizin şerrinden amellerimizin kötülüğünden O’na sığınırız ![]() Allah’dan (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Ey İnsanlar! Sizi tek bir candan yaratan ve ondan da zevcesini vareden, her ikisinden de birçok erkek ve kadın türeten Rabbinizden korkun ![]() ![]() (1) şeyh M ![]() ![]() ![]() “Namaz ve Terkedenin Hükmü” adlı bu kitap; İmam, Hafız Muhammed b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Başında da açıklandığı üzere bu eser namazla ilgili İbni Kayyim’e (rh ![]() ![]() ![]() Öyleki İbni Kayyim (rh ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbni Kayyim bu meselelerden herbiri soru için imamların görüşlerini ve mezheplerini de arzetmiş, bunlardan herbirisi için, ek bir açıklama mahiyetinde akli ve nakli delilleri de toplamayı öngörmüştür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbni Kayyim (rh ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ailmler onun faziletli ve (ilimde) önder şahsiyetlerden olduğuna şahitlik etmektedirler ![]() ![]() ![]() “Kendisi hadis, fenni ve bazı ricâli hakkında meşguliyeti olup, fıkıhla uğraşırdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Namaz Ve Kılmayanın HükmüHafız İbni Hacer “ed-Dürer el-Kamine”: 3/400 adlı eserde şöyle demiştir: “ibni Kayyim (rh ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Bu benim sabah yürüyüşüm (antremanım)’dır ![]() ![]() ![]() ![]() İbni Kesir şöyle demiştir: “İbni Kayyim’in (rh ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbni Kayyim’de bütün bu işlerin hepsinde belirli bir prensibe uyduğu söz konusudur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbni Kayyim bizlere, hocası olan İbni Teymiyye’nin (rh ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbni Kayyim şöyle demiştir: “Ben bu vasiyyet gibi bana şüpheleri defedip bana fayda verecek başka bir vasiyyet görmedim ![]() (2) Konu hakkında geniş bilgi için İbni Teymiyye’nin hayat hikayesine bakınız ![]() Aynı zamanda; “E’lâm el-İliyye” adlı Bezzâr’ın eserine “Reddu’l-Vâfir” adlı İbni Nâsıriddin’in eserine bakınız ![]() ![]() ![]() Her ikisinin de hedefi; Allah’ın (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() şüphesiz İbni Kayyim (rh ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tabiine gelince; onlar da sahabeden sünneti soruyorlardı ![]() ![]() ![]() ![]() İmam şaâfi (rh ![]() ![]() ![]() ![]() (3) Hatibu’l-leyl gece vakti odun toplayan kişi demektir ![]() İmam şaâfi Ahmet b ![]() ![]() ![]() “Ey Eba Abdillah! Sen hadisi benden daha iyi bilirsin ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Namaz Ve Kılmayanın Hükmüİmamı şaâfi (Allah kendisine rahmet etsin ve razılıkda bulunsun) şöyle demiştir: “şüphesiz insanlar, eğer bir kişiye Rasulullah’ın (s ![]() ![]() ![]() ![]() Başka yerde de şöyle demiştir: “Ben Rasulullah’dan (s ![]() ![]() ![]() ![]() İmamı Ebu Hanife, Kadı Ebu Yusuf olan arkadaşı (rh ![]() ![]() “Bizim nereden aldığımız bilinmediği halde bizim görüşümüzü bir kişinin söylemesi ona helal değildir ![]() ![]() ![]() (4) Müellifin “İbni Kayyim el-Cevziye” adlı hayat terecemesine bak ![]() ![]() ![]() “Namaz ve terkedenin hükmü” adlı bu kitap, çok mühim ve son derece konuların önemliliğinden ötürü yüksek bir nazar gerektiren, insanların bu konu hakkındaki ihtilafları ile birlikte hükümünü de ihtiva eden bir kitaptır ![]() Aynı zamanda kim namaz kılar da rükusunu secdesini tam yapmassa bunun hükmü ne olur? Rasulullah’ın (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Sen fitneci misin ey Muaz?” dediği hadisteki namazın hafif tutulma hakikati ![]() Nebi’nin (s ![]() ![]() ![]() ![]() Bilinen şu ki; namaz İslamın beş rüknünden bir tanesidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Kitaptan sana vahyolunanı oku ![]() ![]() ![]() (Ankebut: 29/45) |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Namaz Ve Kılmayanın HükmüMüslüman bir kişi namazı istenildiği gibi kılmazsa -ki huşulu olmak namazın ruhudur- o zaman bu fahiş ve kötülüklerden derisi ıslanmış olarak sabahlayacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() İşte bu yüzden müslümanın hayatında namazın çok büyük önemi bulunmaktadır ![]() ![]() Faydası bulunması hasebiyle ben bu kitabın ilk bölümünde Nebi’den (s ![]() ![]() ![]() ![]() Müellifin “Zadu’l-Meâd” adlı eserinden bunu da ek yapmanın nedeni okuyucunun abdesti ve namazı bilmeye iktina olan için bir kolaylık olanda zikrettim ki başka bir kitaba ihtiyacı olmasın ![]() Öncelikle kitaptaki hadisleri tahric etmekle başladım ![]() ![]() ![]() ![]() İşte böylece; geçmiş tablarda vâki olan tahrif ve tashifattaki yazıların vs ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonuç olarak faziletli kardeş Muhammed Züheyr eş-şâviş Hocaya -kendisi İslami mektebenin sahibidir- şükran borcu olduğumu söylemeyi gerekli görüyorum ![]() ![]() ![]() ![]() Sonuç olarak; Yüce Allahu Teâladan rızası için amel ettiğimiz bu amelleri halis kılmasını, büyük gün için bize ecirler sağlamasını -ki o Alemlerin Rabbi olan Allah için insanlar o gün ayağa kalkıp kıyam dururlar- dilerim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|