![]() |
Fasıl |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() FasılFASIL İbni şihab ez-Zühri, Said b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (7) Buhari: 3/112, Zekat kitabının başında ve 6924 12/275’de mürtedlerin tevbe etmeleri bölümü ![]() ![]() İbni Mesud’dan gelen bir hadiste, Nebi (s ![]() ![]() ![]() “Bir müslüman, Allah’dan başka ilahın olmadığına ve benimde Allah’ın rasulu olduğuma şahitlik ederse, bu kişinin üç şeyden biri hariç kanı başka bir müslümana helal olmaz ![]() ![]() Bunu Buhari ve Müslim “Sahihaynda” rivayet etmişlerdir ![]() (8) Buhari: 12/176-177; Ebu Davud: 2640 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() şöyle demişlerdir: “Çünkü namaz şeriatın ameli konularındandır ![]() ![]() ![]() “Artık o müşrikleri nerede bulursanız öldürün, onları yakalayın, onları alıkoyun, onların bütün geçit yerlerini tutun ![]() ![]() Her kim “Namaz kılmayan öldürülmez” derse o vakit Ne zaman şirkinden dolayı tevbe edecek olursa öldürülme ondan sakıt olur ![]() ![]() “Sahihayn’da Ebu Said el-Hudri’den gelen bir hadiste şöyle demiştir: “Ali b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Ya Rasulallah! Allah’dan kork” dedi ![]() ![]() ![]() ![]() “Yazıklar olsun sana! Ben bu yeryüzünde Allah’dan (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Ya Rasulallah! Boynunu vurayım mı?” dedi ![]() ![]() ![]() ![]() “Hayır ![]() ![]() “Nice namaz kılanlar vardır ki kalbinde olmadığını dilleriyle söylerler?” dedi ![]() ![]() ![]() ![]() “şüphesiz ben insanların kalbini araştırmakla ve içlerini yarmakla emrolunmadım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Namaz kılanları öldürmekten ben nehyolundum ![]() ![]() (10) Buhari: 8/53-54 ![]() ![]() (11) Mecmau’z-Zevaid’de Heysemi: 1/296 ![]() ![]() ![]() İmamı Ahmet ve şafii “Müsnedlerinde, Abdullah b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Allah’dan başka ilahın olmadığına şahitlik etmiyor mu?” diye buyurdu ![]() “Evet (ediyor) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Muhammed’in (s ![]() ![]() ![]() ![]() “Evet (eder) ![]() ![]() “Namaz kılmaz mı?” dedi ![]() “Evet (namaz kılar) ancak namazı olmaz ki” dedi ![]() ![]() ![]() ![]() “İşte bunları öldürmemi yüce Allah (c ![]() ![]() ![]() İşte bu hadiste namaz kılmayanı Nebi’nin (s ![]() ![]() ![]() ![]() “Sahih-i Müslim”de Ümmü Seleme’den gelen bir hadiste Nebi (s ![]() ![]() ![]() “şüphesiz başlarınızda idareciler gelecektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Ya Rasulallah! Onları öldürmeyelim mi?” dediler ![]() ![]() ![]() ![]() “Hayır, namaz kıldıkları müddetçe (bir şey yapmayın)” diye buyurmuştur ![]() “Sahihayn’da” geçen Abdullah b ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Fasıl |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fasıl“Ben insanları La ilahe illallah, Muhammeden Rasulullah”a şehadet edinceye, namaz kılıncaya ve zekat verinceye dek savaşmakla emrolundum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (12) şaafi: 1/12 El-Benna’nın tertibi ile olan eserde ![]() ![]() ![]() ![]() (13) İbarenin haberi kendisinden öncekisi delalet etsin diye mahzuftur ![]() ![]() (14) Müslim: 1854, İmare: idareciler şeriate muhalif olurlarsa onlara karşı inkarın vacib olduğu bab, Tirmizi: 2266; Ebu Davud: 476; Ahmet Müsned: 6/295, 302, 305, 321 ![]() (15) Buhari: 1/70, 71 ![]() ![]() Bunun delil getirme yönü iki vecihlidir: 1- Onlar namaz kılıncaya dek, onlarla savaşmak emri ![]() 2- Hadiste geçen, hakk hariç ibaresi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Ben insanlar “La ilahe illallah, Muhammedun Rasulullah”a şehadet etmelerine, namazı kılmalarına ve zekatı vermelerine dek onlarla savaşmakla emrolundum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onlar namazı kılmalarına dek onlarla savaşmakla emrolunduğunu haber vermiştir ![]() ![]() ![]() Enes b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Ya Ebubekir! Araplara karşı nasıl savaşırsın?” dedi ![]() “Muhakkak Rasulullah (s ![]() ![]() ![]() “Ben insanlar ‘la ilahe illallah’a ve benim de Allah’ın Rasulu olduğuma şehadet etmelerine, namazı kılıp, zekatı vermelerine dek onlarla savaşmakla emrolundum ![]() ![]() ![]() Nitekim bu hadislerin kayıtlanmaları, onların delil olarak sundukları öldürmenin terkedilişindeki delillendirdikleri mutlak hadisin içeriğini beyan etmektedir ![]() ![]() ![]() “Müslümanın kanı ancak şu üç şeydan biri ile helal olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “İslam’da namazı terkedenin hiçbir nasibi yoktur ![]() (16) Müsned: 2/345 Buna önceki hadis şahitlik etmektedir ![]() ![]() ![]() (17) Bu hadiste bilindiği üzere kısaltma yapılmıştır ![]() (18) Nesei: 7/76; Kanın haram oluşu bölümünde: Hadisin ravileri de sahih ravilerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (19) Bu hadisin tahrici sayfa: 17’de geçmişti ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Fasıl |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fasıl(20) Mevkuf bir hadis olarak Ömer’in (r ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ömer b ![]() “En önemli işleriniz bana göre namazdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ey Abdullah bunları iyi anla! (Bil ki: Senin nasibin sadece İslamdan’dır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nitekim Nebi’den (s ![]() ![]() ![]() “Namaz dinin direğidir ![]() (21) Suyuti, “Camiu’s-Sağir” den Beyhaki’nin “şuab” adlı eserine belirtmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ancak kıldan yapılan bu çadırın direkleri bulunsa o zaman gerek kazıkla destek ve iple bağlama fayda verir ![]() ![]() (Nebi (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Başka bir hadis te şöyledir: “Kulun kıyamet gününde ilk olarak sorulacağı ameli namaz olacaktır ![]() ![]() ![]() (22) Heysemi Mecmau’z-Zevaid: 1/291-292’den Taberani’nin “Evsad” adlı eserine -Enes’den gelen- eserinde belirtmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Namaz, dinimizin sonudur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (23) Bu nassı; İmam ibni Kayyim, Ahmed’in “Kitabu’s-Salah” adlı eserinden nakletmeştir iki köşeli parantezi de bizler O’ndan istidrak ettik ![]() Namaz, İslamın ilk farzı olup, dinden de kaybedilecek en son ameldir ![]() ![]() ![]() ![]() İmam-ı Ahmet şöyle demiştir: “Herhangi bir şeyin sonunun gitmesi demek, hepsinin gitmesi demektir ![]() ![]() ![]() “Müslümanın kanı şu üç şeydan biri olmadan helal olmaz ![]() ![]() (24) İmamı Ahmed Müsned: 4/251; Hakim ve İbni Hibban Ebu Umame’den rivayet etmişlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() “Muhakkak ki İslamın düğümleri teker teker çözülecektir ![]() ![]() ![]() ![]() (25) Bu sayfa 17’de geçmiştir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Fasıl |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() FasılSıddık* zekatı vermeyenlere karşı savaşmıştır ve: “Vallahi, namazla zekatın arasını ayıranlarla savaşacağım ![]() ![]() ![]() (*) Ebu Bekir’in (r ![]() ![]() ![]() ![]() (36) Buhari: 13/217, İ’tisam bölümünde, Rasulullah’ın (s ![]() ![]() ![]() ![]() Aynı zamanda bu İslam’ın kendisinde hak ihtiva ettiği ilkelerdendir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (*) Sayfa: 19-20’deki geçen hadislere müracaat edin ![]() İkinci Rivayet: Namazın dışındakileri terketmesi sonucu kişi öldürülmez ![]() ![]() ![]() ![]() “Rasulullah’ın (s ![]() ![]() ![]() ![]() (37) Tirmizi: 2624, İman’da: Namazı terkeden hakkında bab, isnadı ise sahihtir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çünkü namaz; diğer amellerde bulunmayan hususiyetlere sahiptir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Sen kitab ehline (davet) için gittiğinde; onları ilk davet edecek şey: “Allah’tan başka ilahın olmadığına ve Muhammedin de Allah’ın Rasulü olduğuna” şehadet etmeleri ve şüphesiz onlara beş vakit namazı farz kıldığını söylemen olsun ![]() (38) Buhari: 3/255, Zekat bölümünde: Savaşlarda insanların kerim olan (değerli) malları sadaka olarak alınmaz babı; Veda hutbesinden önce Muaz’ın (r ![]() ![]() ![]() Aynı zamanda namaz kulun (kıyamette) amelinden ilk hesaba çekileceği ameldir ![]() ![]() ![]() ![]() (39) Buhari: 6/217-219, Mahlukatın yaratılışı bölümünde: Meleklerin zikri babında ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kur’an-ı Kerim’de de en çok varid olan bir ameli farzdır ![]() “Sizleri sakara (ateşe) sürükleyen ne idi?” (Müddesir: 74/42) diye sorulunca, namazın terkinden başkası ile sözlerine başlayamayacaklardır ![]() Namazın farzı -diğer farzların tersine- kulda akıl mefhumu devam ettiği sürece hangi halde olursa olsun düşmez, devam eder ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Fasıl |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fasıl(40) Sayfa “21”e bak ![]() Öyle bir amel ki hem hür olana hem de köle olana, hem erkek ve hem de dişiye, hem hazıra hem de misafire, hem sıhhatliye hem de hastaya, hem zengine hem de fakire farzdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Rasulullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() Çünkü diğer amellerin kabul edilmesi namazın kılınması ile mevkuf olur (tam olur) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Muhakkak ki kul kabrine konduğu zaman -sorulacak şeyler hususunda- ilk olarak ona namazından sorulacaktır ![]() ![]() ![]() Nitekim buna: “Müsned”de ve “Sünen”de Ebu Hureyre’nin (r ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Kulun amellerinden ilk sorguya çekileceği ameli namazı olacaktır ![]() ![]() ![]() (42) Ahmed: 2/290, 425, 4/60-103, 5/72-377’de; Ebu Davud: 864, Namaz bölümünde: Rasulullah’ın (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() şayet onun iyi amellerinden bir şey dahi kabul edilmiş olsaydı harab olanlardan ve hüsrana uğrayanlardan olmazdı ![]() Üçüncü Rivayet: Zekatı ve orucu terketmesi ile öldürülür ![]() ![]() ![]() Bu farizanın genişlilik izare olduğunu söyleyenler: “Tehir edilmesinde bir genişlik ve vus’at bulunan bu konuda öldürme nasıl olabilir?” demişlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|