Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Psikoloji / Sosyoloji / Felsefe

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çocuklara, davranmak, doğru, eşit, mudur

Çocuklara Eşit Davranmak Doğru Mudur?

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Çocuklara Eşit Davranmak Doğru Mudur?

Çocuklara Eşit Davranmak Doğru mudur?

Adem GÜNEŞ ı / PEDAGOĞUM

Adem Bey, çocuklara karşı eşit davranmak lazım değil mi? Aklımı kemiren bu soruya cevap verirseniz çok duacı olacağım Selamlar…

Mesut Şahiner / Malatya

Değerli Mesut Bey kardeşim, sorunuza sondan başlayarak cevap verecek olursak, diyebilirim ki; anne babaların çocuklarına karşı eşit davranmaları her zaman doğru değildir Çocuklara eşit davranmak, birçok defa adaletsizlikle sonuçlanır Çünkü her çocuğun karakteri farklı farklıdır Örneğin benim üç oğlum var Düşünün ki bu üç çocuk ortaklaşa olarak aynı hatayı işlemişler Her biri aynı derecede suçlular Ben bu üç çocuğa aynı cezayı verirsem haksızlık yapmış olmaz mıyım? Olurum tabi Neden? Çünkü benim en küçük oğlum vurdumduymazdır Ona bir ceza verdiğimde, iki dakika sonra unutur gider Umurunda bile olmaz Ama ortanca oğlum çok duygusaldır Aynı suç karşısında ona aynı cezayı verdiğimde hemen kenara çekilir, burnunu çeke çeke, içten içe ağlar durur Akşama kadar kendine gelemez, “Babam bana nasıl kızar” diye çekildiği köşesinde ağlayarak uyur kalır Büyük oğlumun ise karakteri daha farklı O her şeyi içinde yaşar Aynı cezayı ona da versem, dışından hiçbir şey belli etmez Ne ağlar ne de küser Ama bilirim ki, en az bir hafta kendine gelemez…

Şimdi size sorayım, aynı kabahati işleyen bu üç çocuğuma aynı cezayı vererek adaletli davranmış olur muyum? Tabii ki olmam… Eğer ben çocuklarımın karakterlerini hesaba katmadan, onlara eşit davranacağım diye her birine aynı cezayı versem haksızlık etmiş olurum Çünkü çocuk terbiyesi içe dönüktür ve çocuğun vicdanını terbiye etme sanatıdır İşte eşitlik olacaksa burada olmalıdır Anne babanın tavrı çocuklarına yönelik davranışta eşitlik değil, iç dünyada uyandırdığı duyguda eşitlik ilkesine uygun olmalıdır Buna da “adalet” diyoruz Bir anne-baba çocuklarının iç dünyalarını bir psikolog, bir pedagog gibi çok iyi tanımalı ve onlara iç dünyalarına yönelik muamelede bulunmalıdır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com