Üç Öğüt |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Üç ÖğütAdamın birisi hile ile tuzağına bir kuş düşürdü Kuş ona dedi ki:- Ey ulu hoca! ![]() ![]() Sen şimdiye kadar bir çok deve kurban ettin, bir çok öküz, koyun yedin!![]() ![]() Dünyada onlarla doymadın da, benimle mi doyacaksın? Eğer bırakırsan beni, sana öyle üç öğüt veririm ki, aklın şaşar!![]() ![]() Birincisini elinde iken, ikincisini samanla karışık balçıktan yapılma şu damın üzerinde, üçüncüsünü de ağacın dalına konduğumda veririm Bu üç öğütle bahtın iyileşir, rahat edersin Ne dersin ha?![]() Bak ilkini söylüyorum: “ Olmayacak söze; kim söylerse söylesin, inanma!![]() ![]() ” Tamam mı?![]() ![]() Adamın aklı yattı kuşun bilgeliğine, gevşetiverdi parmaklarını, pırrr diye uçtu, azat oldu, duvarın üzerine konup dedi ki: - Geçmiş, gitmiş şeye gam yeme ![]() ![]() fırsatı kaçırdın diye dövünme!![]() ![]() Bak beni bıraktın ama, şu küçücük bedenimde on dirhem ağırlığında, değerine paha biçilemeyecek bir inci var idi Sana da, oğullarına da yeterdi de artardı bile!![]() ![]() O inci senin hakkındı!![]() ![]() Fakat kısmetin değilmiş kaçırdın![]() ![]() dünyada bir eşi bulunmayacak kadar kıymetli ve emsalsiz idi![]() ![]() ![]() Adam, gebe kadın doğururken nasıl feryat eder, bağırırsa öyle bağırmaya, dövünmeye başladı ![]() Kuş dedi ki: - Sana geçmiş, gitmiş şeye üzülme, gam yeme diye nasihat etmedim mi? ![]() Madem ki, geçip gitti![]() ![]() neden üzülürsün? Sen ; ya benim öğüdümü anlamadın, yahut da sağırsın!![]() Aslanım, ben kendim üç dirhem gelmem zaten, içimde on dirhemlik inci nasıl bulunabilir?![]() ![]() Adam bu söz üzerine kendine geldi; - Haydi, dedi ![]() ![]() o üçüncü güzel öğüdü de ver bakalım!![]() ![]() Kuş dedi ki: - Allah için, o ikisini iyi tuttun da üçüncüsünü sana bedava söyleyeceğim ha! ![]() ![]() Uykuya dalmış, bilgisiz kişiye öğüt vermek, çorak yere tohum saçmaktır ![]() Aptallık ve bilgisizlik yırtığı yama kabul etmez! ![]() ![]() Ey öğütçü ; ona hikmet tohumunu pek saçma! ![]() ![]() ![]() Mesnevi:4 Cilt - Sayfa:181-![]() ![]() -183 |
|
|
|