![]() |
Temiz Kalbli Fakirin Hacci |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Temiz Kalbli Fakirin HacciTEMİZ KALBLİ FAKİRİN HACCI Vaktiyle Bağdad şehrinin hâli vakti yerinde olanları hacca gitmek niyyetiyle hazırlığa başladılar ![]() ![]() •Onların malı mülkü varsa benim de Allahü teâlâya ve Ha-bîbine çok muhabbetim var ![]() ![]() Hac kafilesinde olanlar, bu zâtın bineksiz, azıksız olarak hac yolculuğuna çıktığını görünce şaşırdılar ![]() •Hayrola komşu, yolculuk nereye? •Allah nasîb ederse hacca gidiyorum ![]() •Bak herkesin bineği var, yol parası ve azıkları var senin bir şeyin yok böyle uzun yola nasıl çıktın? •Allahü teâlâ Razzâk-ı âlemdir, yarattıklarının rızıklarını ve*ıklanna kefil olmuştur ![]() ![]() Komşusu, fakirin bu sözlerine gülüp alaylı bir şekilde kendisine bakıp birşey söylemeden oradan ayrıldı ![]() ![]() Fakir kimse, Allahü teâlâya tam tevekkülü sebebiyle sağ-, salim, Mekke'ye vardı ![]() ![]() ![]() •Kâ'be-i şerifi tavaf yapabildin mi? •Elhamdülillah Rabbim bana bu ni'meti nasîb etti ![]() Komşusu bu saf kalbli fakir ile alay etmek istedi ![]() •Peki, sana berât verildi mi? Ya'nî Allahü teâlâ senin günahlarını affettiğine ve haccını kabul ettiğine dâir senet verdi mi? •Hayır, bu söylediğin nasıl bir şeydir? Alaycı kimse cebinden rastgele bir kâğıt parçası çıkartarak fakire gösterdi: •İşte böyle bir senet ![]() ![]() Fakir, buna kanıp ağlıyarak geri döndü ![]() ![]() ![]() Fakir, uzun yolculuktan sonra Kâ'be-i şerîfe varıp, ağlıyarak hâlini bildirdi: •Ey âlemlerin Rabbi olan Al-lahım! Sen herşeye Kadirsin ![]() ![]() Bu şekilde sel gibi akan gözyaşı ile yalvardı ![]() ![]() ![]() Fakir berâtını aldığı gibi sevinçle koşarak yola koyuldu ![]() ![]() •Berâtını aldın mı? •Evet aldım ![]() •Ver bakalım bir görelim ![]() •Al! Benimkini de seninkini yanına koy, bir zarar gelmesin Ben Ölünce, kabrime koyarsın! Komşusu, berâtı görünce, şa'şırıp kaldı ![]() ![]() ![]() ![]() •Çok yazık bana! Bütün ömrümü boşuna geçirmişim! Şu küçümsediğim, fakir komşumun tevekkülü ben de yokmuş ![]() |
![]() |
![]() |
|