Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Sinsi Eğlence > Bir Tutam Hikaye > Kıssadan Hisse

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
derviş, huylu, kötü, sofi

Derviş Ve Kötü Huylu Sofi

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Derviş Ve Kötü Huylu Sofi

Dervişler bir sofiden şikâyetçi olarak şeyhe geldiler: "Ey yüce şeyh himmet et bizi bu kötü huylu sofinin elinden kurtar," dediler Şeyh:

"Şikâyetiniz nedir?" diye sordu

Dervişler:

"Bu sofinin üç kötü huyu var," diye başlayarak saydılar:

"Söze başladı mı, can gibi susmak bilmez, yemeye başladı mı yirmi kişiden fazla yer, uyudu mu ashab-ı kehf gibi uyur"

Şeyh bunun üzerine sofiye dönerek:

"Her ne yaparsan haddi aşmadan yap, çünkü işlerin hayırlısı orta hallisidir

Arkadaşına pek yüklenme, çok söz söyleme, çokça övme çünkü bu ayrılığa sebep olur, dedi

Derviş sükûnetle şeyhe cevap verdi: "Orta yol hikmetse, orta hâllilik de nasiptir Su deveye göre azdır, fakat fareye göre deniz gibidir

Birinin dört ekmeğe iştahı olur da iki veya üç tane yerse bu orta hâldir Fakat dört ekmek yerse bu orta hâl değildir O adam kaz gibi hırsına esir olmuştur

Birinin de on ekmeğe iştahı olsa da altısını yese bu orta bir yiyiş sayılır

Benim elli ekmeğe ihtiyacım var, senin altı yufkaya Biz eşit sayılmayız Sen on rekât namaz kılınca usanırsın, ben beş yüz rekat kılsam usanmam

Birisi Kabe'ye kadar yayan yürür, öbürü mescide varıncaya kadar yürüyünce kendinden geçer

Orta hâili oluş sana göredir Bu önü, sonu olan şeye nispetledir

Bir şeyde evvel ahir olmalı ki ortası tasavvur edilebilsin

Benim halim uyuyormuş gibi yapan adamın haline benzer Gören beni uyuyor, sanır, hâlbuki gözüm uyur gönlüm uyanıktır," dedi

• Bütün halk endişelere vesveselere mahkûmdur O yüzden hepsinin gönlü hasta, hepsi gamlı kederlidir

• Eğer lokma, kimde ululuk nuru hâline geliyorsa, ne dilerse onu yesin, ona helaldir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com