![]() |
Neden Başımıza Bir Ömer Gelmez? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Neden Başımıza Bir Ömer Gelmez?NEDEN BAŞIMIZA BİR ÖMER GELMEZ? Hazreti Ömer (ra) geçtiği yollardan taşları ayıklar, halkın ayağına değmesi muhtemel acıtıcı maniaları bizzat temizlerdi ![]() ![]() ![]() Buna müteessir oldu; fakat bir şey söylemeden geçip gitti ![]() Aradan bir sene geçmişti ![]() ![]() ![]() Halife cebinden para dolu bir kese çıkartıp uzattı: - Buyur, bunu harçlık et! Sahabi heyecanlandı:8520/ - Harçlığım var, ya Emire'l-Mü'minin! - Biliyorum harçlığın var; fakat buna rağmen kabul etmeni istiyorum! - İhtiyacım yok ![]() - Peki, sen bu sene hacca gitmeyecek misin? - Gideceğim ![]() - Öyle ise bunu al da, yol harçlığı yap! - Yol haçlığım da var ![]() - Biliyorum ki yol harçlığın da var ![]() ![]() Geçen sene bu yolda taşları ayıklarken, ayağımla vurduğum bir taş, yuvarlanıp senin ayağına değmiş; ben de halkımdan birinin ayağına taş vurup acıttığım için üzüntüye kapılmıştım ![]() ![]() ![]() Bu, o günkü devlet reisinden bir misal! Şimdi bir de o günkü halktan bir numune arz edeceğim: Biliyorsunuz Hazreti Ebu Zerr, komşusunun karnı açken bir Müslüman'ın kendi evinde tok olarak uyumayacağını söylüyor; elinde imkanı olan kimseleri, borç harç içinde inleyen din kardeşlerine yardım etmemeleri halinde, cehennemin şiddetli azabıyla ikaz ediyordu ![]() Onun bu iddiasında samimi olup olmadığını anlamak için, bir gün kendisine bir kese dolusu para gönderip, hediye olarak kabul etmesini istediler ![]() Ebu Zerr, bu parayı kabul edemeyeceğini, kendisinden daha fakir olanlara vermesi gerektiğini ısrarla söyleyince, parayı getiren köle, "Bunu sen kabul edersen benim hürriyetime kavuşacağımı söylediler" diyerek kabul ettirdi ![]() O gecenin sabahında köle tekrar gelerek: - Size akşam getirdiğim parayı yanlış yere getirmişim ![]() ![]() Ebu Zerr'in buna cevabı şöyle oldu ![]() - Ben komşumun borç harç içinde kıvrandığı bir zamanda, evimde para biriktirip, zevk-u sefa içinde yaşamamın doğru olmayacağına inandığım için, sizin verdiğiniz parayı daha akşamdan fakir ve perişan kimselere dağıttım ![]() İşte bu da o günkü Asr-ı Saadet halkından bir misal! ![]() ![]() ![]() Şimdi biraz daha sonraya, hicretin yetmişinci senelerine doğru geliyoruz ![]() ![]() İşte bu adama bir gün şöyle dediler ![]() - Sen Hazreti Ömer'in adaletini, halkına karşı takındığı müşfik tavrını biliyorsun ![]() ![]() ![]() Haccac'ın bu isteğe tarihi cevabı şöyle oldu: - Doğru söylüyorsunuz! Fakat Ömer'in devlet reisliği zamanıda, Ebu Zerr gibi de halkı vardı ![]() ![]() KAYNAK: Şahin, Ahmed, Yaşanmış Örnekleriyle Aradığımız İslam, Zaman Cep Kitapları, 3, Feza Gazetecilik, İstanbul 2001 |
![]() |
![]() |
|