Abide Bir Kadınla Hibal'in Konuşması |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Abide Bir Kadınla Hibal'in KonuşmasıABİDE BİR KADINLA HİBAL'İN KONUŞMASI Büyüklerden Hayyan b Hibal'in bulunduğu meclise; arif-i billah hatunlardan bir kimse gelerek: — Benim soracağım suallere içinizde cevap verecek kimse var mı? diye sordu Oradakiler, Hibal'i göstererek: — İstediğinizi bu zata sorabilirsiniz, dediler Kadın: — Size göre cömertlik nedir? diye sordu Hibal: — Bol bol ihsan etmektir, diye cevap verdi Hanım bu sefer: — Bu anlattıklarınız dünya ile ilgili cömertliktir Ben sana dindeki sahadan soruyorum, onu bana söyle? dedi Hibal: — Gönül arzusu ile Allah'a (c c ) ibadet etmektir, diye cevap verdi Kadın: — Bu ibâdetinizde Allah'tan karşılık bekler, birşey ister misiniz? diye sorunca, Hibal: — Tabii bekleriz, ![]() Allahü Teâlâ bize en azından bire on sevap vaadediyor Niçin beklemeyelim, diye cevap verdi Kadın: — Ne acaip şey! Hem bire on bekliyor, hem de kendinizi ibadette cömertlerden sayıyorsunuz, diye karşılık verdi Hibal, cevapsız kalmıştı![]() ![]() — Ya size göre ibadette cömertlik nasıl olur? diye sorunca, abide hanımın cevabı şöyle oldu: — Dinde cömertlik, ibadetten zevk alarak hiç bir karşılık beklemeden, sadece Allah rızası için kulluk etmektir Sen Allah'a ibadet edeceksin, Allah nasıl isterse öyle yapar!![]() Siz Allahü Teâlâ'nın içinizden geçirdiğinizi bildiğini bildiğiniz halde ona ibadet etmekten utanmaz mısınız? |
|
|
|