![]() |
Devamlı Oruç |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Devamlı OruçDEVAMLI ORUÇ Ashabın büyüklerinden Amr ibni As radıyallahu anh'ın oğlu Abdullah radıyallahu anh, muttaki ve âlim bir kişiydi, Resulûllah aleyhisselâmın vahiy katipliğini yapar, duyduğu hadisleri de yazardı ![]() ![]() — Kocan nerede, hâli nasıldır? diye sormuştu ![]() — Abdullah ne iyi bir kimsedir ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Abdullah radıyallahu anh'ın babası Amr ibni As radıyallahu anh öfkelendi; oğluna bu şekilde davranmamasını tenbih ederek, «Hanımın müslüman bir kadındır, sen ise ona sıkıntı veriyorsun» dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdullah radıyallahu anh, babası ile beraber Allah'ın Resulünün huzuruna gelince, Peygamber aleyhisselâm: — Sen misin, gecelerini devamlı ibadetle, gündüzlerini de devamlı oruçla geçiren ve geçireceğini söyleyen? diye sordular ![]() Abdullah radiyallahu anh'ın, «Evet, ey Allah'ın Resulü» şeklinde cevap vermesi üzerine şöyle buyurdular: — Bunu yapamazsın, bunun için hem oruç tut, hem tutma ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat bu ayda üç gün oruç, Abdullah radıyallahu anh'e az gelmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() — Peygamber aleyhisselâmın bana tavsiye buyurduğu, ayda üç gün orucu kabul etseydim, bana çoluk çocuğumdan ve bütün malımdan daha sevgili olurdu ![]() ![]() ![]() (Buharî, Müslim, Ebû Davud, Tirmizî) Aişe radıyallahu anhâ'dan rivayet edilir ki: Resulûllah aleyhisselâm, kendisinin süt kardeşi olan ![]() — Sen benim sünnetimden ayrıldın mı? Osman bin Ma'z'ûn radıyallahu anh; — Hayır, vallahi, ey Allah'ın Resulü! Ben ancak senin sünnetini taleb ediciyim, cevabında bulununca, Peygamber aleyhisselâm şöyle buyurdular: — Ama ben hem uyuyor, hem de namaz kılıyorum; hem oruç tutuyor, hem de (devamlı) tutmuyorum ve kadınlarla da nikahlanıyorum ![]() ![]() ![]() (Ebû Davud) |
![]() |
![]() |
|