![]() |
Koca Kari İle Hz. Ömer |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Koca Kari İle Hz. ÖmerOkuyacağınız hikayeyi bize sahabilerin içinde en çok sayıda hadis rivayet etmiş olan İbn-i Abbas anlatmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yolumun ortalarına doğru önümde insan olduğunu tahmin ettiğim bir karaltı belirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üstelik bu dondurucu kış gecesinde ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İkimiz birlikte yola koyulmuştuk; benim içim içime sığmıyor, neredeyse meraktan çatlıyordum ![]() ![]() Halife Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Evlerin kapılarında dikilip içerden bir ses geliyor mu, gelmiyor mu, diye dinleye dinleye sokak sokak Mekke mahallelerini dolaştık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yavaş yavaş Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bütün mahalleleri kapı kapı dolaşınca şehrin dışına çıktık ![]() ![]() ![]() Diğerlerinde olduğu gibi bu çadırın kapısında da dikilerek içeriyi dinledik; birbirine karışmış durumdan ağlayan çocuk sesleri geliyordu ![]() Epeyce dinledikten sonra Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Oğlum" dedi Halife Ömer'e "sen şu ateşte kaynayanı yemek mi pişiyor sandın; ne gezer! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Soylu bir aileden varlık için büyümüş ve yokluk nedir hiç bilmemiş bir kızı olduğum için kimseye gidip halimi anlatmaya, el açıp bir şeyler dilenmeye de yüzüm tutmuyor ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Dilerim ki o Halife Ömer daha dünyada iken bulsun Ahirette de elim yakasından kopmasın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Madem ki dertlilerin derdini zamanında haber alıp çaresine koşmayacaktı, zamanında niye Halife olmayı, müslümanların başına geçmeyi kabul etti? Böyle çürük bir mazereti hiç dinler miyim ben? Zavallının işi çokmuş! ![]() ![]() ![]() ![]() Halife bunlara göz yumarak uzak diyarlardaki şehirlere gaza, gaza diyerek asker yürütmekle; gencecik delikanlılarımızın kanını yabancı topraklara akıtarak kadınları bırakmayı marifet mi sanıyor? Benim babam, amcam, dayım ve gencecik oğlum hep onun ordularında şehit düşmedi mi? Şimdi kim bilir yine nice kadın ve çocukları kocasız ve babasız bırakıp, aç ve çıplak bir sefaletin kucağına atacak ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Koca Kari İle Hz. Ömer |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Koca Kari İle Hz. ÖmerTam bu sırada çocuklar sözleşmişler gibi hep bir ağızdan yanık sesleri ile ağlaşmaya başladılar ![]() ![]() "Bu evdeki canlıların göğüslerinden boşalarak yükselen inilti ve çığlıkları şimşek ve yıldırım eyleyerek Ömer kulunun başına yağdırmasını dilerim ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vakit geçirmeden koca un çuvalını sırtlanmaya koyuldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kadın doğru söylemişti ![]() ![]() ![]() Sevgili dostum, Dicle kenarında otlayan bir koyunu kurt kapsa ilahi adalet onu Ömer'den sorar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ömer her derdin devası, her dileğin büyük kapısı ve her lanetin ana ana hedefidir ![]() ![]() ![]() ![]() Sözünü bölüp bir parça kederini dindirmek istedim ve dedim ki; "o kadar da üzme kendini, ey mü'minlerin emiri ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ey iyi yürekli Halife! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu sözlerim galiba Halife'nin üzgün gönlüne biraz neş'e vermişti ![]() ![]() ![]() Nihayet koca karının çadırına vardı ki nefes nefese içeri girip çuvalı yere bıraktı ve aynı zamanda kendisi de yere serildi; iyice bitmiş, takatinin son damlalarını kullanarak çadıra girebilmişti ![]() ![]() ![]() ![]() Sönen ateşi kadından çalı çırpı isteyerek kendisi tutuşturdu ![]() ![]() Daha sonra anne ve baba şefkatini bile gölgede bırakacak gülümseyen bir yüz ve bal gibi bir sesle iki günden beri boğazlarından aşağıya tek lokma geçirmemiş olan öksüz yavruları yemeğe oturttu; eli tutmayanlara kendi eli ile yemek verdi ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Koca Kari İle Hz. Ömer |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Koca Kari İle Hz. ÖmerGünlerden beri kara yaslara gömülmüş olan çadırı bir anda sıcak bir sevincin ışıkları aydınlatmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat karnı doyan öksüz torunlarının neşesi odayı sarınca ağır bir uykudan uyanır gibi silkindi; toplandı ve sevinç gözyaşları içinde kim olduğunu hala bilmediği Halifeye şu sözleri söyledi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yaşlı kadının o karşısındakini tanımadığı için söylediği bu sözlere içinden güldüm; yan gözle Ulu Halife'yi aradım; bu akşam belki ilk defa bu sözler üzerine O da aydınlık bir çehre ile gülüyordu ![]() Bana yaklaşıp gidelim artık diye işaret ettikten sonra kadına döndü; "Valideciğim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bana gelince uykusuz gecemden fazlası ile memnundum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O gün kadın, öğleye doğru Halifelik makamına geldi ![]() ![]() ![]() ![]() "Valideceğim! ![]() ![]() ![]() ![]() Akşamdan beri olup bitenleri tümünü iyice anlıyan kadın gayet ciddi bir ifade ile Halife'ye şu son cevabı verdi; "işte böyle göster adaletini eline bakan bütün müslümanlara karşı ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|