![]() |
Mesele Kuyumcuyu Bulmaktadır.. |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mesele Kuyumcuyu Bulmaktadır..![]() Vaktiyle bir bilge hoca, yıllarca yanında yetiştirdiğiöğrencisininseviyesini öğrenmek ister ![]() Onun eline çok parlak ve gizemli görüntüye sahip iri bir nesne verip: "Oğlum" der, "Bunu al, önüne gelen esnafa göster, kaç para verdiklerini sor, en sonra da kuyumcuya göster ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Öğrenci elindeki ile çevresindeki esnafı gezmeye başlar ![]() İlk önce bir bakkal dükkanına girer ve "Şunu kaça alırsınız?" diye sorar ![]() Bakkal parlak bir boncuğa benzettiği nesneyi eline alır; evirir çevirir; sonra: "Buna bir tek lira veririm Bizim çocuk oynasın" der ![]() İkinci olarak bir manifaturacıya gider O da parlak bir taşa benzettiği nesneye ancak bir beş lira vermeye razı olur ![]() Üçüncü defa bir semerciye gidir: Semerci nesneye şöyle bir bakar, "Bu" der, "benim semerlere iyi süs olur ![]() ![]() ![]() En son olarak bir kuyumcuya gider ![]() Öğrenci, "Hayır veremem" diye taşı almak için uzanınca kuyumcu yalvarmaya başlar: "Ne olur bunu bana satın Dükkânımı, evimi, hatta arsalarımı vereyim" Öğrenci emanet olduğunu, satmaya yetkili olmadığını, ancak fiyat öğrenmesini istediklerini anlatıncaya kadar bir hayli dil döker ![]() Mücevheri alıp kuyumcudan çıkan öğrencinin kafası karma karışıktır ![]() ![]() ![]() Bilge hocasının yanına dönen öğrenci, büyük bir şaşkınlık içinde başından geçen macerasını anlatır ![]() Bilge sorar: "Bu karşılaştığın durumları izah edebilir misin?" Öğrenci: "Çok şaşkınım efendim, ne diyeceğimi bilemiyorum, kafam karmakarışık" diye cevap verir ![]() Bilge hoca çok kısa cevap verir: "Bir şeyin kıymetini ancak onun değerini bilen anlar ve o değerini bilenin yanında kıymetlidir" Her insanın hayatında varlığını ve değerini bilen, hisseden, fark eden kuyumcular mutlaka vardır ![]() Mesele kuyumcuyu bulmaktadır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Mesele Kuyumcuyu Bulmaktadır.. |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mesele Kuyumcuyu Bulmaktadır..Bilge hoca çok kısa cevap verir: "Bir şeyin kıymetini ancak onun değerini bilen anlar ve o değerini bilenin yanında kıymetlidir" Her insanın hayatında varlığını ve değerini bilen, hisseden, fark eden kuyumcular mutlaka vardır ![]() Evet yürekten katılıyorum can kardeşim ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|