![]() |
Peygamber Zevcesine İftira |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Peygamber Zevcesine İftiraPEYGAMBER ZEVCESİNE İFTİRA Hazreti Aişe radıyallahu anhâ'nın şöyle anlattığı nakledilir: Allah'ın Resulü bir sefere çıkmak istediği zaman, zevceleri arasında kur'a çeker ve içlerinden kime isabet ederse beraberinde de onu götürürdü, işte böyle savaşlarından biri olan Benî Mustalik harbinde çektiği kur'a bana düşmüştü; Ben de hicâb âyeti nazil olduktan sonra Peygamber aleyhisselâm ile beraber yola çıktım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Safvan bin Muattal Sulemî Zekvanî askerin arkasından giderdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nihayet devesini dizleri üzerine çöktürdü ![]() ![]() ![]() ![]() Bu hadise sebebiyle iftira yürütenler helak oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Biraz iyileşmeye başlayınca, bir gün dışarı çıktım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Ummü Mistah: — Mistah helak olsun! diye söylendi ![]() — Ne kötü konuştun, Bedir harbine katılmış olan kimseye nasıl böyle dersin? dedim ![]() Ümmü Mistah: — Şuna bak, onun ne söylediğini duymadın mı? diye cevap verdi ![]() — Ne söyledi ki? diye sordum ![]() Bunun üzerine Ummü Mistah, iftiracıların konuştuklarını bana anlattı ![]() ![]() Bundan sonra evime dönünce Peygamber aleyhisselâm yanıma gelerek: — Bu hasta nasıl? diye sordu ![]() — Anne - babamın yanına gitmeme izin verir misin? dedim ![]() ![]() ![]() ![]() Anama: — Anacığım, bu insanlar neler konuşuyorlar? diye sordum ![]() — Kızcağızım, üzülme, kocasının kendisini- sevdiği ve aynı zamanda ortakları da olan, çok az güzel kadın vardır ki, onun hakkında doğru - yanlış şeyler konuşulmuş olmasın! dedi ![]() Ben: — Sübhânellah, demek insanlar bunu söylediler! dedim ![]() ![]() Bu mesele ile alâkalı vahiy gecikince, Allah'ın Resulü Ebû Talib'in oğlu Ali ile Zeyd'in oğlu Usame'yi çağırdı ![]() ![]() — Ey Allah'ın Resulü, aileni terketme, onlar senin iffet sahibi zevcelerindir ![]() ![]() ![]() ![]() — Ey Allah'ın Resulü, Allah sana zevce kıtlığı vermemiştir ![]() ![]() ![]() Sonra Peygamber aleyhisselâm Berîre'yi çağırdı ve: — Ey Berîre! Aişe'de bir kötülük gördün mü? diye sordu ![]() — Seni hak ile gönderen zâta yemin ederim ki, onda kendisini ayıplayacağın bir şey görmedim ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Peygamber aleyhisselâm kalktı ve Abdullah bin Ubeyy bin Selûl'e karşı kendisine yardımcı kimseler isteyerek minberde şöyle konuştu: — Ey müslümanlar topluluğu, aileme karşı kötü ağız ve çirkin harekette bulunan adama karşı kim bana yardımda-bulunur? diye sordu ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Peygamber Zevcesine İftira |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Peygamber Zevcesine İftiraBunun üzerine Saad bin Muaz radıyallahu anh kalkıp: — Ey Allah'ın Resulü, ben sana yardım eder ve o adamın hakkından gelirim ![]() ![]() Bu açıklama karşısında Hazrec'lilerin reisi olan Saad bin Ubâde radıyallahu anh kalktı ![]() — Allah'a yemin ederim ki, yalan söylüyorsun ![]() Buna karşılık olarak Saad bin Muaz'ın amcaoğlu Useyd bin Hudayr radıyallahu anh konuştu ve Saad bin Ubâde'ye: — Allah'a yemin ederim ki, sen yalan söylüyorsun, onu muhakkak öldürürüz, sen münafıkları tutan bir münafıksın, dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() — O gün gözyaşlarım kesilmeden ve gözlerime uyku girmeden ağladım, iki gün, iki gece ağlarken anne-babam yanımda bulunuyorlardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oturunca önce şehadet getirdi ![]() — Bundan sonra, ey Aişe, hakkında şöyle şöyle bazı şeyler duydum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Babama: — Peygamber aleyhisselâmın söylediklerine cevap ver! diye söyledim ![]() — Allah'ın Resulüne ne söyleyeceğimi bilmiyorum, dedi ![]() — Sen cevap ver! dedim ![]() — Ben de Allah'ın Resulüne ne diyeceğimi bilmiyorum, diye konuştu ![]() Bunun üzerine, çok Kur'ân okumayan genç bir kadın olduğum halde, dedim ki: — Allah'a yemin ederim ki, ben, bu dedi - koduyu işittiklerinizi, bunun içinizde yer ettiğini ve doğru olduğunu kabullendiğinizi biliyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunu söyledikten sonra, dönüp yatağıma yattım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah'a yemin ederim ki, Peygamber aleyhisselâm bu meclisten ayrılmadan ve ev halkından bir tek kimse dışarı çıkmadan Allah'ın Resulüne vahiy geldi ![]() ![]() ![]() Vahyin nazil olması sona erince, gülerek ilk söylediği şey: — Ey Âişe, Allah suçsuz olduğunu bildirdi, sözü oldu ![]() ![]() — Kalk, Allah'ın Resulünün yanına git! dedi ![]() — Hayır, gitmem ve ancak Allâhü Teâlâ'ya hamdederim, dedim ![]() Nihayet Allâhü Teâlâ «iftirayı yapanlar sizden küçük bir zümredir ![]() ![]() ![]() ![]() Allâhü Teâlâ, suçsuz olduğumu ifade buyuran bu âyetlerini indirdiği zaman, Hazreti Ebû Bekir radıyallahu anh: - — Allah'a yemin ederim ki, Aişe hakkında bu iftiraları söyledikten sonra Mistah'a hiç bir zaman artık yardımda bulunmayacağım, dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu Ayet-i Kerime nazil olunca, Ebû Bekir radıyallahu anh: — Bilâkis, ben Allah'a beni mağfiret etmesini istiyorum, dedi ve Mistah'a yapmakta olduğu yardımı tekrar vermeye başladı, bu yardımı asla kendisinden esirgemeyeceğim, diye söyledi ![]() Hazreti Aişe devamla der ki: Peygamber aleyhisselâm benim meselem hakkında Zeyneb binti Cahş radıyallahu anhâ'ya da sorar ve: — Ey Zeyneb, bildiğin ve gördüğün bir şey var mı? derdi ![]() ![]() ![]() Zeyneb radıyallahu anh, Peygamber aleyhisselâm'ın zevceleri içinde kendini, benim derecemde kabul ederdi ![]() ![]() ![]() ![]() Suçsuz olduğuma dâir vahiy nazil olunca Peygamber aleyhisselâm minbere çıkıp bunu anlattı ve inen âyetleri okudu ![]() ![]() ![]() (Buhari, Müslim, Tirmizi) |
![]() |
![]() |
|