![]() |
Hirakl'ın İslama Daveti |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hirakl'ın İslama DavetiHİRAKL'IN İSLAMA DAVETİ İbni Abbas radıyallahu anh şöyle anlatıyor: Ebû Süfyan radıyallahu anh benimle ağız ağıza konuşurken şunları anlattı: Peygamber aleyhisselâm ile aramızda bulunan Hudeybiye anlaşması süresi içinde yola çıktım ![]() ![]() ![]() ![]() Hirakl mektubu alınca: — Peygamber olduğunu söyleyen bu adamın kavminden burada kimse var mı? diye sordu ![]() ![]() ![]() Bize Hirakl'in karşısında yer gösterdiler ![]() Hirakl: — Peygamber olduğunu söyleyen bu adama neseb bakımından en yakın kimdir? dedi ![]() — Ben, diye cevap verdim ![]() ![]() ![]() — Bunlara de ki: Peygamber olduğunu sanan adam hakkında soracağım ![]() ![]() ![]() Sonra Rum imparatoru Hirakl tercümanı vasıtasıyla sormaya başladı — O zâtın aranızda hasebi nasıldır? — O aramızda şerefli bir aileye mensubtur, dedim ![]() — Sülalesinde hükümdar olan var mıydı? Ebu Süfyan: — Hayır, yoktu ![]() — Peygamberlik dâvasından önce kendisini yalancılıkla itham eder miydiniz? Ebu Süfyan: — Hayır, etmezdik ![]() — Kendisine, insanların yüksek tabakasından olanlar mı, yoksa zayıflar mı uyuyor? Ebû Süfyan: — Hayır, kuvvetliler değil, zayıflar tâbi oluyor ![]() — Onun dinine girenler çoğalıyor mu', yoksa geri dönenler olup da azalıyor mu? Ebû Süfyan: — Muhakkak ki, çoğalıyorlar ![]() — Onunla hiç harbettiniz mi? Ebû Süfyan: — Evet, yaptık ![]() — Savaşınız nasıl geçti? Ebû Süfyan: — Bazen O, bazen biz galib geliyoruz ![]() — Onun anlaşmayı bozduğu oluyor mu? Ebû Süfyan: — Hayır, ancak onunla şu anda bir anlaşmamız var, bu hususta nasıl hareket edeceğini bilmiyoruz ![]() Ebû Süfyan radıyallahu anh diyor ki: Allah'a yemin ederim ki, bu mesele ile alâkalı olarak bu konuştuklarıma başka bir kelime sıkıştıramadım ![]() Hirakl: — Ondan önce, onun söylediği bu şeyleri söyleyen kimse oldu mu? Ebû Süfyan: — Hayır, kimse olmadı ![]() Bundan sonra Hirakl, tercümanına beni kasdederek dedi ki: — Kendisine söyle, onun hasebinden sordum; şeref sahibi olduğunu söyledin ![]() ![]() Sülalesinde hükümdar var mı? diye sordum; olmadığını söyledin ![]() ![]() Cemaatı halkın zayıflarından mı, yoksa kuvvetlilerinden mi? diye sordum ![]() ![]() ![]() Peygamberlik dâvasından önce yalan söylediğini görmüş müydünüz? diye sordum ![]() ![]() ![]() Dinine girenler çoğalıyor mu, yoksa beğenmeyenler olup da çıktıkları için azalıyor mu? diye sordum ![]() ![]() Kendisi ile harbettiniz mi? diye sordum ![]() ![]() ![]() ![]() Anlaşmaya uymadığı olur mu? diye sordum ![]() ![]() ![]() Kendisinden evvel bu iddiada bulunan oldu mu? diye sordum ![]() ![]() ![]() Hirakl daha sonra: — O, size neyi emrediyor? diye sordu ![]() — Namaz kılmayı, zekât vermeyi, akraba haklarına riâyet etmeyi ve namuslu olmayı, diye cevap verdim, der ![]() — Eğer bu söyledikleri doğru ise o muhakkak peygamberdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hirakl sonra gelen mektubu istetip tercüman vasıtasiyle okudu ![]() Mektubun metni şöyleydi: - «Rahman ve Rahîm olan Allah'ın adiyle, Allah'ın Resulü Muhammed'den Rûm'un büyüğü Hirakl'e: Selâm doğruya uyanlara ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hirakl mektubu okumayı tamamlayınca, yanındaki Rûm büyüklerinin sesleri yükseldi ![]() ![]() ![]() ![]() — Ebû Kebşe'nin oğlunun hâdisesi büyüdü ![]() ![]() ![]() imam Zührî diyor ki: Daha sonra-Hirakl, Rûm ileri gelenlerini kendi evine davet etti ve: — Ey Rûm topluluğu, ebedî olarak kurtuluş ve doğruluğa nail olmayı ve mülkünüzün devam ve sebatını arzu eder misiniz? dedi ![]() Bunun üzerine onlar, yaban eşekleri gibi itile kakıla kapılara koşuştular ![]() ![]() Bunu gören Hirakl: — Onları bana çağırın, dedi ![]() — Ne diye irkilip kaçtınız? Ben sizin dininize olan kuvvet bağınızı tecrübe etmek istedim ve sizden tam istediğim davranışı da gördüm, dedi ![]() ![]() (Buharî, Müslim) |
![]() |
![]() |
|