![]() |
Kel, Alatenli Ve Âmâ'nın Kıssası |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kel, Alatenli Ve Âmâ'nın KıssasıEbu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Benî İsrail'den üç kişi vardı: Biri alatenli, biri kel, biri de âmâ ![]() ![]() ![]() Melek önce alatenliye geldi ![]() ![]() "Güzel bir renk, güzel bir cild, insanları benden tiksindiren halin gitmesini!" dedi ![]() ![]() ![]() "Hangi mala kavuşmayı seversin?" "Deveye!" dedi, adam ![]() ![]() Melek: "Allah bunları sana mübarek kılsın!" deyip (kayboldu) ve Kel'in yanına geldi ![]() "En ziyade istediğin şey nedir?" dedi ![]() "Güzel bir saç ve halkı ikrah ettiren şu halin benden gitmesi!" dedi ![]() ![]() ![]() "En çok hangi malı seversin?" diye sordu ![]() "Sığırı!" dedi ![]() ![]() "Allah bu sığırı sana mübarek kılsın!" diye dua etti ve âmânın yanına gitti ![]() ![]() "Allah7ın bana gözümü vermesini ve insanları görmeyi!" dedi ![]() ![]() "En çok hangi malı seversin?" diye sordu ![]() "Koyun!" dedi ![]() ![]() Derken sığır ve deve yavruladılar, koyun da kuzuladı ![]() ![]() Sonra melek, alatenliye, onun eski hali ve heyetine bürünmüş olarak geldi ve: "Ben fakir bir kimseyim, yola devam imkanlarım kesildi ![]() ![]() "(Olmaz öyle şey, onda nicelerinin) hakları var!" dedi ve yardım talebini reddetti ![]() "Sanki seni tanıyor gibiyim!Sen ala tenli, herkesin ikrah ettiği, fakir birisi değil miydin? Allah sana (sıhhat ve mal) verdi" dedi ![]() "(Çok konuştun!) Ben bu malı büyüklerimden tevârüs ettim!" diyerek onu tersledi ![]() "Eğer yalancı isen Allah seni eski hâline çevirsin!" dedi ve onu bırakarak kel'in yanına geldi ![]() ![]() ![]() ![]() "Eğer yalancıysan Allah seni eski hâlinne çevirsin!" deyip, âmâ'ya uğradı ![]() ![]() "Ben fakir bir adamım, yolcuyum, yola devam etme imkânım kalmadı ![]() ![]() "Ben de âmâ idim ![]() ![]() ![]() "Malın hep senin olsun! Sizler imtihan olundunuz ![]() ![]() Buhari, Enmiya 50, Müslim Zühd 10, (2964) ![]() |
![]() |
![]() |
|