![]() |
Vebadan Kaçmak |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Vebadan KaçmakVEBADAN KAÇMAK İbni Abbas radıyallahu anh anlatıyor: Hazreti Ömer radıyallahu anh Şam'a doğru yola çıkmıştı ![]() ![]() ![]() — Bana ilk Muhacirleri çağır, dedi ![]() Çağırdım ve onlarla istişarede bulundu ![]() ![]() Bir kısmı: — Sen mühim bir iş için çıkmışsın, geri dönmeni uygun bulmuyoruz, dediler ![]() Bazıları ise: — Yanında, diğer insanlarla beraber Allah'ın Resulünün sahabîleri de var, onları vebaya arzetmenin doğru olmayacağını söylediler ![]() — Siz gidin, diye söyleyip, Bana Ensarı çağır, dedi ![]() ![]() ![]() ![]() — Siz de gidin, dedikten sonra bana Fetih Muhacirlerinden Kureyş'in büyüklerini çağır, diye söyledi ![]() ![]() ![]() — İnsanlarla beraber geri dönmeni ve halkı vebaya götürmemen icabettiğini düşünüyoruz, dediler ![]() Bunun üzerine Hazreti Ömer, insanlara: — Yarın sabah hayvanımın üzerinde olarak Medine'ye dönüyorum, diye seslendi ![]() Bunu duyan Ebû Ubeyde radıyallahu anh: — Allah'ın kaderinden mi kaçıyorsun? diye sordu ![]() — Bunu senden değil, başkasından işitmek isterdim ey Ebû Ubeyde! dedi ![]() Zira Hazreti Ömer, Ebû Ubeyde radıyallahu anh'a muhalif kalmaktan kaçınırdı ![]() — Evet, Allah'ın kaderinden, yine Allah'ın kaderine kaçıyoruz, diye cevap verdi ![]() Bu sırada Abdurrahman bin Avf radıyallahu anh geldi ![]() ![]() — Bununla alâkalı bende malûmat var ![]() — «Bir yerde veba hastalığı çıktığını duydunuz mu oraya gitmeyin ![]() ![]() Hazreti Ömer bu Hadîs-i Şerifi işitince, Allah'a hamdetti ![]() ![]() (Buharî, Müslim) |
![]() |
![]() |
|