Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Sinsi Eğlence > Bir Tutam Hikaye > Kıssadan Hisse

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
dilenci, giren, kılığına, padişah

Dilenci Kılığına Giren Padişah

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Dilenci Kılığına Giren Padişah

Bir gün Sultan Dördüncü Murad'a gelip, subaşılardan (polis) birinin halktan rüşvet aldığını, bildirdiler

Padişah hemen bir müfettiş görevlendirdi ve şikâyeti araştırmasını emretti Müfettiş tam bir ay adamı takip et*tiği halde suçüstü yakalayamadı Gelip durumu Padi*şah'a arzetti:

— Padişahım, zannedersem halk yanılıyor, şikâyet edilen subaşının rüşvet aldığına dair bir işarete rastla*madım

Padişah kaşlarını çattı:

— Benim halkım yanılmaz, dedi, ama sende feraset yoktur

— Feraset de ne ola ki Padişahım? Şöyle cevap verdi:

— Peygamber Efendimiz buyuruyor ki:

"Mü'minin ferasetinden sakının Çünkü o Allah'ın nu*ruyla bakar" Feraset üstün zekâ üstün kabiliyettir, an*layıştır Hadi git

Müfettişi gönderdikten sonra rüşvet aldığı iddia edilen sabasını huzuruna çağırttı Ona bir kese uzattı

— Bunu al, sabah namazında Ayasofya Câmii'ne git, top kandilinin altında seni bekleyen fakire ver

Adam keseyi aldı, kuşağının arasına koydu ve izin is*teyip Padişahın huzurundan ayrıldı

Ve sabah namazında Ayasofya Camii'ne gitti Padişah'ın söylediği yerde kendisini bekleyen dilenci kılıklı adama keseyi uzattı:

Adam keseyi aldı

— Allah Padişahımıza ve devletimize zeval vermesin, diye dua ederek koynuna attı

Subaşı gittikten sonra keseyi koynundan çıkarıp say*dı Yalnızca beş altın vardı

Ertesi gün öğle üzeri halk rüşvetçi subaşının padişah tarafından yakalanıp cezalandırıldığı haberiyle bayram ediyordu Bir belâdan kurtulmuşlardı

Müfettiş işi merak etti Kendisi bir ay peşinde dolaştığı halde adamı yakalayamamıştı da, padişah bir gece içinde bunu nasıl başarmıştı? Huzuruna çıkıp sorunca Padi*şah:

— Feraset dediğim budur işte dedi Adama verdiğim kesede elli altın vardı Ama camide bekleyen fakire sade*ce beş altın verdi Demek kırk beş altım kendi cebine at-ti Böylece haram yediği anlaşıldı

— Padişahım, kesede beş altın olduğunu nereden bil*diniz?

Dördüncü Murad güldü:

— Camideki dilenci bendim Bir suçluyu yakalamak için yapmayacağım yoktur Çünkü ben Allah'tan korkarım

Müfettiş, Padişahın ellerini minnetle öptükten sonra:

— Ferasetin ne demek olduğunu anladım, diye mırıl*dandı[1]

[1] Ahmet Şahin “Dini Hikayeler” s:12

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com