Dilenci Kılığına Giren Padişah |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Dilenci Kılığına Giren PadişahBir gün Sultan Dördüncü Murad'a gelip, subaşılardan (polis) birinin halktan rüşvet aldığını, bildirdiler ![]() Padişah hemen bir müfettiş görevlendirdi ve şikâyeti araştırmasını emretti Müfettiş tam bir ay adamı takip et*tiği halde suçüstü yakalayamadı Gelip durumu Padi*şah'a arzetti:— Padişahım, zannedersem halk yanılıyor, şikâyet edilen subaşının rüşvet aldığına dair bir işarete rastla*madım ![]() Padişah kaşlarını çattı: — Benim halkım yanılmaz, dedi, ama sende feraset yoktur ![]() — Feraset de ne ola ki Padişahım? Şöyle cevap verdi: — Peygamber Efendimiz buyuruyor ki: "Mü'minin ferasetinden sakının Çünkü o Allah'ın nu*ruyla bakar " Feraset üstün zekâ üstün kabiliyettir, an*layıştır Hadi gitMüfettişi gönderdikten sonra rüşvet aldığı iddia edilen sabasını huzuruna çağırttı Ona bir kese uzattı![]() — Bunu al, sabah namazında Ayasofya Câmii'ne git, top kandilinin altında seni bekleyen fakire ver ![]() Adam keseyi aldı, kuşağının arasına koydu ve izin is*teyip Padişahın huzurundan ayrıldı ![]() Ve sabah namazında Ayasofya Camii'ne gitti ![]() ![]() Padişah'ın söylediği yerde kendisini bekleyen dilenci kılıklı adama keseyi uzattı:Adam keseyi aldı ![]() — Allah Padişahımıza ve devletimize zeval vermesin, diye dua ederek koynuna attı ![]() Subaşı gittikten sonra keseyi koynundan çıkarıp say*dı Yalnızca beş altın vardı![]() Ertesi gün öğle üzeri halk rüşvetçi subaşının padişah tarafından yakalanıp cezalandırıldığı haberiyle bayram ediyordu Bir belâdan kurtulmuşlardı![]() Müfettiş işi merak etti Kendisi bir ay peşinde dolaştığı halde adamı yakalayamamıştı da, padişah bir gece içinde bunu nasıl başarmıştı? Huzuruna çıkıp sorunca Padi*şah:— Feraset dediğim budur işte dedi Adama verdiğim kesede elli altın vardı Ama camide bekleyen fakire sade*ce beş altın verdi Demek kırk beş altım kendi cebine at-ti Böylece haram yediği anlaşıldı![]() — Padişahım, kesede beş altın olduğunu nereden bil*diniz? Dördüncü Murad güldü: — Camideki dilenci bendim Bir suçluyu yakalamak için yapmayacağım yoktur Çünkü ben Allah'tan korkarım![]() Müfettiş, Padişahın ellerini minnetle öptükten sonra: — Ferasetin ne demek olduğunu anladım, diye mırıl*dandı [1][1] Ahmet Şahin “Dini Hikayeler” s:12 |
|
|
|