![]() |
Bitkileri Tanıyalım !!! |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bitkileri Tanıyalım !!!Adaçayı Ballıbabagillerden kokulu bir bitkidir ![]() yetişir ![]() et yemeklerine koku ve lezzet vermek için de kullanılır ![]() ve av hayvanlannın kızartmalannda çok hoş bir koku ve tat verdiği için kullanılir ![]() ülkelerinin mutfaklannda kızarmış patateslerin, hamurlara koyulan yağların kokulandınlmasında, salamuralarda, etlerin dinlendirilmesinde çok kullanılır ![]() Anason Maydanozgillerden bir yıllık bir bitkinin tohumudur ![]() anayurdu mısır'dır ![]() Anasonun tohumlan çok küçük, yeşilimsi, tatlı ve bahaflı olur ![]() gevreklerde, Çöreklerde kullanılır ![]() ![]() yetişen " Yıldızanasonu " ise manolyagillerden yapraklarını dökmeyen bir ağaçtır ![]() benzediğinden bu ad Verilmiştir ![]() Ardıç Kozalaklılardan, yaz, kış yapraklarını dökmeyen, güzel kokulu, siyahımsı kahverengi, yuvarlak yemişleri bulunan bir ağaççıktır ![]() çıkarılmaktadır ![]() kullanılmaktadır ![]() kullanılır ![]() mayalanması ve hoş bir koku kazanması için ardıç konur ![]() Benmari İçi sıcak su dolu başka bir kabın içine oturtarak pişirmek Biber Patlıcangillerden, ülkemizde bol yetişen, aynı adla anılıp tazeyken yeşil ve çoğu zaman acı meyveleri olan bir bitkidir ![]() Ülkemizde başlıca şu cinsleri yetişir: Sivri biber, sulak yerde yetişirse tatlı olursa da, genellikle acıdır ![]() ![]() veya güneşte Kurutulursa kızarır ![]() Çarleston biber, sivri biberden daha kalın, daha etlidir genellikle tatlıdır ![]() Domates biberi, domatese benzer, yayvan yapılıdır ![]() ![]() Dolmalık biber, yeşil ve sarı cinsleri vardır ![]() kurutulunca kızarır ![]() Paprika, ülkemizde kırmızıbiber, avrupa'da paprika diye amlan bu cins biber tazeyken bile kırmızıdır ve genellikle çok acıdır ![]() ![]() Bütün biberler kurutulup kırmızı bir renk aldıktan sonra tuz durumuna getirilir, buna " kırmızıbiber " adı verilir ve " çok acı ", " acı ", " az acı " ve " tatlı " olarak ayrı ayrı satılır ![]() biberinden " biber salçası " yapılır ![]() ![]() bölgelerde güneşte kızarmış tatlı biberlerden de biber salçası yapılmaktadır ![]() Biberiye Ballıbabagillerden, akdeniz çevresinde bol yetişen bir bitkidir ![]() görülen bu bitki yaz, kış yeşildir ![]() ![]() örtülmesi gerekir ![]() ![]() bulundurmak mümkün olur ![]() hayvanlarının etlerinden yapılan yemeklerde diğer et yemeklerinde ve soslarda hoş bir koku vermesi için kullanılır ![]() Cevz-i bevva Ülkemizde bazı baharatçılar buna " küçük hindistancevizi " demektelerse de bildiğimiz hindistanceviziyle bir ilgisi yoktur ![]() ![]() bevvaysa, sıcak bölgelerde yetişen ikiçeneklilerden bir ağacın fındık ve ceviz arasında bir büyüklükteki yemişidir ![]() sarmalarda kullanılır ![]() cevz-i bevvayı yemeklerde çok az (sivri uçlu bir bıçağın ucunda duracak kadar) kullannıak gerekir ![]() Defne Yapraklarını dökmeyen bir ağaç olan defne ağacının kurutulmuş yaprakları baharat olarak kullanılır ![]() Akdeniz ülkelerinde çok rastlanan defne ağacı güneşli ve kuytu yerlere dikilmesi şartıyla doğu anadolu bölgesi' nde de yetiştirilebilmektedir ![]() diğer ülke mutfaklarında çok önemli bir yer tutmaktadır ![]() hayvanlannın etlerinden yapılan yemeklerde, soslarda kullanıldığı gibi bazı turşulann ve konservelerin de önemli malzemesidir ![]() defneyaprağı konulur ![]() Dereotu Maydanozgillerden, iplik biçiminde yapraklan olan bir bitkidir ![]() salatası gibi bazı salatalarda ve zeytinyağlı birçok yemekte, böreklerde çiğ ve pişmiş olarak kullanılır ![]() Sindirimi kolaylaştırıcı bir bitkidir ![]() ![]() Fesleğen Ballıbabagillerden yapraklan çok keskin ve güzel kokulu olan yıllık bir bitkidir ![]() ![]() Akdeniz ülkelerinde ve ülkemizde süs bitkisi olarak bahçelerde, özellikle de saksılarda yetiştirilmektedir ![]() ![]() salçasında, türlü soslarda, çorba ve salatalarda çok kullanılmaktadır ![]() yapraklan yıkandıktan sonra maydanoz gibi kullanılır ![]() Frenk maydanozu Maydanozgillerden kırlarda kendiliğinden yetişen bir yıllık bitkidir ![]() maydanozunun anayurdu avrupa'dır ![]() ![]() soslara ve salatalara hoş bir tat verir ![]() de yararlanılır ![]() Hardal Turpgillerden bir bitkidir ![]() getirilir ve sirkeyle karıştırılarak macun kıvamında bir karışım yapılır ![]() etlerin yanında ve bazı soslarda kullanılır ![]() ![]() Kakule Zencefilgillerden, sıcak iklimlerde yetişen kokulu bir bitkidir ![]() tohumları Mercimekten küçük ve beyazımsı bir renktedir ![]() söktürücü özelliği Vardır ![]() ![]() çikletlere de kakule Katılmaktadır ![]() Karabiber Karabibergillerden, zeytinsi meyvelerinin taneleri yuvarlak, yapraklan yürek biçiminde tırmanıcı bir tropikal bölge Bitkisidir ![]() ![]() tadı vardır ![]() Hemen hemen her türlü yemeğe bütün olarak veya dövülmüş toz durumunda koymak mümkündür ![]() Ancak mideye Zararı olduğundan, midesi rahatsız olanlar karabiber kullanmaktan kaçınmalıdırlar ![]() Karabiber tane veya toz halinde satılır ![]() getirmek ve taze taze kullanmak daha doğrudur ![]() ![]() pek bilinmemesine karşın avrupa'da karabiberin beyazı, yani " beyaz biber " de çok kullannılır ![]() Karabiber, bu tırmanıcı bitkinin iyice olgunlaşmamış meyvelerinin, güneşte veya çok hafif bir ateşte kurutulmasıyla elde edilir ![]() Beyaz biber ise, aynı bitkinin iyice olgunlaşmış meyveleridir ![]() kireçli suda Bekletilir ![]() ![]() ![]() Karanfil Yaz, kış yeşil bir bitki olan karanfil mersingillerdendir ![]() Küçük çivi biçimindeki tomurcuklan kurutulur ve öğütülerek toz haline getirildikten sonra veya dövülmeden tane olarak kullanılır ![]() dondurmalarda, bazı sos ve yemeklerde kullanılır ![]() hoş bir koku vermeye yeter ![]() ![]() anadolu köylerinde, çaya da bir karanfil tanesi atarak bambaşka bir tat ve koku verilir ![]() bitkisinin tohumlarından ilaç yapımında kullanılan karanfilağı da çıkarılır ![]() Kekik Ballıbabagillerden, yaprakları küçük ve karşılıklı, çiçekleri beyaz, pembe veya kırmızı ve başak durumunda olan kokulu bir bitkidir ![]() yetiştirilir ![]() kullanılır ![]() ![]() Kereviz Maydanozgillerden, kökleri ve yapraklan sebze olarak kullanılan kokulu, baharlı bir bitkidir ![]() kök olarak iki çeşidi vardır ![]() ![]() kadar küçüktür ![]() yararlanılmaktadır ![]() ![]() kullanılmaktadır ![]() ![]() Bunlardan makbul olanı " odesa kerevizi " dir ![]() Kimyon Maydanozgillerden kokulu bir bitkidir ![]() santimetre uzunluğunda ve esmer-san reııktedir ![]() baharattır ![]() ![]() ![]() Sucuk yapımında da kimyonun önemli bir yeri vardır ![]() bisküvilerin hamuruna kimyon katarlar ![]() kokulandınrlar ![]() ![]() Almanya'nın bazı bölgelerinde yapılan kimyonlu ekmekler de bütün dünyada bilinmektedir ![]() çok beğenilen kümmel likörü de kimyonludur ![]() kanşımlarının (mesela köri) içine de girer ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bitkileri Tanıyalım !!! |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bitkileri Tanıyalım !!!Kişniş Maydanozgillerden, yaprakları maydanozu andıran ve kurutulmuş meyvesi baharat olarak kullanılan bir bitkidir ![]() ![]() kurutulunca bu kokunun yerini insana ferahlık veren hoş bir koku alır ![]() likörlerde, şekerlemelerde kullanılmaktadır ![]() " ülkemizde olduğu gibi başka ülkelerde de çok ünlüdür ![]() ![]() Türk mutfağında kişniş bazı yemeklerde de kullanılır ![]() salatalara doğranarak yenir ![]() Lassi Yoğurt, su, şeker ile yapılan ayran benzeri bir içecektir ![]() Maydanoz Küçük, ince dilimli ve güzel kokulu yaprakları olan bir bitkidir ![]() ![]() yaprak maydanoz ", Diğeri " kök maydanoz " dur ![]() ![]() ülkelerin Mutfaklannda da maydanoz pek çok yemekte sıkça kullanılmaktadır ![]() tabaklannın Süslenmesinde de maydanozdan faydalanlır ![]() Maydanozlann saplan da kokulu ve lezzetli olduğundan, saplarını da yapraklanyla birlikte doğramak gerekir ![]() Kök maydanozda ıtırlı bir yağ bulunduğundan bazı soslarda ve yemek sulannda bu köklerden yararlanılmaktadır ![]() Mercanköşk Ballıbabagillerden, yapraklan küçük ve ıtırlı bir saksı bitkisi olan mercanköşk bazı bölgelerde " merzenggş " olarak da Adlandınlır ![]() ![]() mercanköşke " farekulağı " Da denilir ![]() bitkiyle Kanştırmamak gerekir ![]() Mercanköşk, türk mutfağı'nda, olduğu kadar avrupa ülkelerinin mutfaklarında da çok kullanılan bir bitkidir ![]() Kolaylaştıncı bir etkisi olduğundan, av etleri gibi sindirimi zor yemeklerde mutlaka kullanılır ![]() Nane Ballıbabagillerden, yaprakları sapsız, çiçekleri beyaz veya menekşe renginde, ıtırlı, küçük bir bitkidir ![]() yabanî nane ", " su nanesi ", yeşil nane " gibi çeşitli cinsleri vardır ![]() nane " dir ![]() çokça yetişir ![]() ![]() çok yemekte nane kullanılır ![]() için hazırlanan soslara konulmaktadır ![]() serpilir ![]() Rezene Yakın zamana kadar " raziyane " adıyla tanınan rezene maydanozgillerdendir ![]() benzeyen, kökü de sümbül soğanını andıran bu bitkinin yemeği ve salatası yapılır ![]() adı verilen türüyse, deniz kayalıklannda yetişir ![]() gibi maydanozgillerdendir ![]() Roka Turpgillerden yapraklan turp yaprağına çok benzeyen bir bitkidir ![]() yaygın olarak yetiştirilmektedir ![]() birlikte yenir ![]() süslenmesinde de kullamlır ![]() Safran Süsengillerden, akdeniz ülkeleı~inde yetişen, baharda çiçek açan küçük bir bitkidir ![]() çiçekleri toplanır ve tepecikleri kurutularak kullanılır ![]() zeytinyağında hiç erimez ![]() ![]() Akdeniz ve doğu ülkelerine tszgü pirinç ve balık yemekleı~inde kullanılan safran,bazı balkan ülkelerinde ekmeğe katılır ![]() verilen tatlı yapılır ![]() Sumak Ülkemizin bazı yerlerinde " somak " diye bilinen baharatın ağacı sıcak bislgelerde yetişir ![]() Sakızağacıgiller familyasından küçük bir ağaç olan sumağın kabuğu hekimlikte, yaprakları dericilikte kullamlır ![]() ![]() Bazı türleri zehirlidir ![]() taneleri, ince kıyılmış kırmızıbiberi andını ![]() Tarçın Defnegillerden olan tarçın ağacının kabuğundan elde edilir ![]() yetişen bu ağacın kabuğu, içindeki kokulu ve uçucu bir yağdan ötürü baharat olarak kullanılmaktadır ![]() Kabukları dövülüp toz haline getirildiğinde, yağımn uçması sonucu kokusunu çabuk kaybettiğinden genellikle kabuk parçaları durumunda ve cam kavanozlarda saklanır ![]() sütlü tatlılarda ve hamur tatlılarında, şekerlemelerde, pastalarda ve bazı yemeklerde, boza, salep gibi içeceklerde, hatta kaynatılarak çay yerine kullanılmaktadır ![]() soslara, bazı şaraplara, kremalara da konulmaktadır ![]() Tarhun Doğu avrupa ülkelerinde yetişen bileşikgillerden kokulu bir bitkidir ![]() olmasından ötürü salçalı et yemeklerinde, soslarda, yumurtalarda ve salatalarda çok kullanılır ![]() kanştınlmış sirkeyle yapılan mayonezlerin kendine has bir lezzeti ve kokusu olur ![]() yapılır: iki avuç dolusu tarhun iyice yıkandıktan sonra bir şişeye konur ![]() boşaltılır ve 2-3 ay beklettikten sonra süzülerek başka bir şişeye aktarılır ![]() ![]() Tere Turpgillerden, yaprakları uzunca bir bitkidir ![]() ![]() Servis Tabaklannda garnitür olarak da kullaınlır ![]() Turp Turpgillerden, yaprakları karşılıklı, çiçekleri salkım durumunda, meyvesi acımsı bir bitkidir ![]() kökleri yenir ![]() birçok çeşidi vardır ![]() ![]() kabuğu soyulup rendelendikten sonra tuz, sirke ve zeytinyağıyla karıştırılarak salata olarak yenir ![]() Ancak rendelendikten sonra suyunun süzülmesi gerekir ![]() çeşitli soslarda da kullanılır ![]() ![]() büyüklüğünde veya körpe küçük havuç gibi uzun biçimde olan kırmızı turp rendelenmez ![]() kazınıp, iyice yıkandıktan sonra bütün olarak veya ikiye bölünerek salatalara konur ve öyle yenir ![]() Kırmızı turp aynı zamanda servis tabaklarının süslenmesinde de kullanılır ![]() yenir ![]() Vanilya Salepgillerden, çiçekleri beyaz ve kokulu, tırmanıcı küçük bir bitkidir ![]() ve madasgaskar'da yetişen bu kalın ve etli bitkinin meyvesi iyice olgunlaşmadan toplanır ve gölgede kurutulur ![]() artar ![]() dondurmalarda, pasta ve şekerlemelerde kullanılır ![]() likörlere de konulur ![]() Yenibahar Mersingillerden abd'nin sıcak bölgelerinde yetişen bir bitkinin tohum şeklindeki küçük meyvesidir ![]() meyveler Kurutulduktan sonra öğütülür ve çeşitli yemeklerde baharat olarak kullanılır ![]() Zencefil Zencefılgillerden sıcak bölgelerde yetişen, güzel kokulu bir bitkidir ![]() amerika ve brezilya'da yetişmektedir ![]() getirilmesiyle baharat elde edilir ![]() ![]() Aynca taze köksaplar pişirilerek yenir ![]() ![]() Uzakdoğu ülkelerinde çay, kahve, ıhlamur gibi içeceklere de zencefıl katılır ![]() esmer " olarak iki türlüdür ![]() esmer, kabuğu ayıklanan ktsksaplardan elde edilen zencefıl ise beyaz olur ![]() Zerdeçal Zencefılgillerden, yapraklan sivri uçlu, çiçekleri san renkte bir bitkidir ![]() andıran boyalı bir madde çıkanldığı için buna " hint safram " da denir ![]() genellikle zerde yapımında safran yerine zerdeçal kullanılır ![]() zerdeçal hardal hazırlamakta da kullanılır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bitkileri Tanıyalım !!! |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bitkileri Tanıyalım !!!Baharatlar Acı kırmızı toz biber : acı ve tatlı taze biberlerin kurutulup, dövülmesinden elde edilmiştir ![]() yemeklerinin çoğunda kullanılır ![]() Adaçayı : ballıbabagillerden kokulu bir bitkidir ![]() ![]() ülkelerinin mutfaklarında kızarmış patateslerin, hamurlara koyulan yağların kokulandırmasında, salamuralarda, etlerin dinlendirmesinde kullanılır ![]() Anason : anayurdu mısır olan anason, maydanozgillerden bir bitkinin küçük, yeşilimsi, taylı ve baharlı bir tohumudur ![]() ![]() Ardıç : kozalaklılardan, yaz, kış yapraklarını dökmeyen, güzel kokulu, siyahımsı, yuvarlak yemişleri bulunan bir ağaççıktır ![]() kullanılmaktadır ![]() Beyaz toz biber : karabiberin dış kabuğu alınmış ve öğütülmüş olanıdır ![]() kokuludur ama tadı karabibere göre daha hafiftir ![]() Biberiye : küçük, kalınca, ensiz ve kokulu olan yaprakları av ve kümes hayvanlarının etlerinden yapılan yemeklerde, et yemeklerinde ve soslarda kullanılır ![]() ![]() Çemenotu : sert, kahverengimsi sarı renkli bir tohumdur ![]() soslarda, güveçlerde ve et yemeklerinde kullanılır ![]() Cevz-i bevva : sıcak bölgelerde yetişen bir ağacın bir yemişidir ![]() tavalarda, beşamel soslarda, et, dolma ve sarmalarda kullanılır ![]() Çörekotu : çöreklerde ve ekmeklerin üzerine pişirilirken serpilir ![]() ![]() Defne : çeşitli balık, et, kümes ve av hayvanlarının etlerinden yapılan yemeklerde, soslarda ayrıca bazı turşu ve konservelerde kullanılır ![]() Dereotu : maydonozdan sonra en çok kullanılan taze ot ![]() ![]() salata ve zeytinyağlı yemeklerde kullanılır ![]() Dolmalık fıstık : özellikle dolma içlerinde kullanılır ![]() Fasulye otu : özellikle kurufasulye ya da diğer baklagiller pişirilirken katılırsa lezzet veren bir ottur ![]() Frenk fesleğeni : nanegillerden tropik kökenli bir ot ![]() ![]() ve biberli yemeklerle de önerilir ![]() ![]() Frenk maydanozu : yerli maydanozun kıvırcık yapraklısı ![]() ![]() uygundur ![]() Hardal : bu bitkinin tohumu un durumuna getirilir ve sirkeyle karıştırılarak macun kıvamında bir karışım yapılır ![]() ![]() Haşhaş tohumu : haşhaş bitkisinin tohumudur ![]() ![]() börek gibi fırın ürünlerinde kullanılır ![]() katılır ![]() Hintcevizi : bir diğer adı müskat'tır ![]() ![]() ince rendeden çekilir ![]() ![]() Karabiber : kuru ve siyah tanelerinin baharlı ve acı bir tadı vardır ![]() bütün veya toz durumda kullanmak mümkündür ![]() Kakule : sıcak iklimlerde yetişen kakulenin tohumları küçük ve beyazımsı renktedir ![]() bozukluklarını giderici özelliği vardır ![]() ![]() Karanfil : bu bitkinin koyu renkli, küçük çivi biçimindeki tomurcukları kurutulur ve öğütülerek toz haline getirildikten sonra veya dövülmeden tane olarak kullanılır ![]() şerbetlerde, keklerde, dondurmalarda, soğanla birlikte bazı yahnilerde kullanılır ![]() uyumu vardır ![]() Kerbel : bir maydanoz türüdür ![]() ![]() Kereviz : kökleri ve yaprakları sebze olarak kullanılan bir bitkidir ![]() ![]() yerlerde yaprakları çiğ olarak da kullanılmaktadır ![]() Kekik : etlerde, ızgaralarda, sebzelerde ve balıklarda kullanılır ![]() bol kullanılır ![]() kimyon : genel olarak toz halinde kullanılmaktadır ![]() yemeklerinde ve sucuk yapımında kullanılır ![]() Kişniş : kişniş genellikle şuruplarda ve likörlerde kullanılmaktadır ![]() yemeklerinde de kullanılmaktadır ![]() ![]() Köftebaharı : köftelerde kullanılır ![]() Köri : kimyon, biber, zerdeçal, kişniş, karanfil, kakule, zencefil, hintcevizi, demirhindi ve acı kırmızı biberden oluşan bir baharat karışımıdır ![]() Kuru tarhun : tazesinin kullanıldığı her yerde kullanılır ![]() Kuşüzümü : pilav, dolma içleri ve bazı tatlılarda kullanılır ![]() Maydanoz : her türlü salata ve yemekte kullanılır ![]() soslarda ve yemek sularında bu köklerden yararlanılmaktadır ![]() Melisotu : salata veya taze meyveler ile kullanılır ![]() Mercanköşk : kekiğe çok yakın bir ottur ![]() ![]() Genellikle yemeğe pişmesine yakın konur ![]() sindirimi zor yemeklerde mutlaka kullanılır ![]() Miskotu : kaz, ördek, yılanbalığı gibi yağlı yiyeceklerde ve yahnilerde kullanılır ![]() şarapların yapımında vazgeçilmez bir ottur ![]() Muskat : (küçük hindistan cevizi) kullanılan kısmı tohumudur ![]() muskat çok sert olduğundan rendelenmiş olarak da satılır ![]() kuvvetlendirici ve safra taşlarının erimesine yardımcı özellikleri vardır ![]() Nane : çorbalardan sebzelere kadar birçok yemekte kullanılır ![]() konulur ![]() ![]() Pembebiber : özellikle soslarda, et ve balık yemeklerinde kullanılır ![]() Pimpinel : bir anason türüdür ![]() ![]() Pul kırmızı biber : acı taze biberlerin kurutulup pul haline getirilmesi ile yapılır ![]() Rezene : anason kokulu bir ot ![]() bitkinin yemeği ve salatası yapılır ![]() Roka : yaprakları turp yaprağına benzeyen bir bitkidir ![]() balık yemekleriyle birlikte yenir ![]() ![]() Safran : safran, kullanıldığı yemeğe sapsarı bir renk verir ![]() ![]() balık ve deniz mahsulleri yahnilerinde, pilavlarda ve sütlü, pirinçli tatlılarda kullanılır ![]() hiç erimez ![]() ![]() Sumak : toz haline getirilerek kullanılmaktadır ![]() ![]() ekşilik vermek için kullanılır ![]() Susam : simit ve benzer çeşitli hamurlu yiyeceklerde ya da tahin yapmında kullanılır ![]() Tarçın (çubuk) : bazı pasta, kek, bisküviler ve sütlü tatlılarda ayrıca boza, salep gibi içeceklerde kullanılmaktadır ![]() Tarhun : bazı soslarda, salçalı et yemeklerde, soslarda, yumurtalarda ve salatalarda kullanılır ![]() Tatlı kırmızı toz biber : tatlı kırmızı biberlerin kurutulup toz haline getirilmesiyle elde edilir ![]() yemekte kullanılır ![]() Tere : bu bitkinin yaprakları genellikle salata olarak yenir ![]() kullanılır ![]() Toz tarçın : çubuk tarçının kullanıldığı her yerde kullanılır ![]() Vanilya : meksika kökenli bir baharat ![]() poşe meyveler ve sütlü tatlıları lezzetlendirmek için kullanılır ![]() Yenibahar : kullanılan kısmı meyvesidir ![]() ![]() ise etli yemeklerde, köfte, sosis, çeşitli tatlı ve dolmalarda kullanılır ![]() Zencefil : bir bitkinin toprak altında kalan gövdesinin kurutulmasıyla elde edilir ![]() meşrubat ve likör yapımında kullanılmaktadır ![]() Zerdeçal : yaprakları sivri uçlu, çiçekleri sarı renkte bir bitkidir ![]() ![]() Ayrıca kimi zaman safranın yerine de kullanılmaktadır ![]() |
![]() |
![]() |
|