11. Gün İftar Menüsü |
08-02-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
11. Gün İftar MenüsüYayla Çorbası Malzeme: 1 yemek kaşığı un 2 yemek kaşığı pirinç 2 yemek kaşığı tereyağı bir su bardağı yoğurt 4 su bardağı et suyu nane, Yapılışı: Pirinci iki bardak suyla haşlayın Bir kaşık tereyağında hafif kavurduğunuz una 4 bardak et suyunu ilave edin Bir taşım kaynattıktan sonra haşlanmış pirinçleri ekleyip 10 dakika kadar kaynatın Ayrı bir kapta yoğurt ve yumurta sarısını çırpıp yavaş yavaş karıştırarak çorbaya ilave edinİçine istediğiniz miktarda nane katın,bir taşım daha kaynattıktan sonra ateşten alın Etli Nohut Malzemeler: 1 koserve nohut yada 3 su bardağı haşlanmış nohut 250 gr kuşbaşı koyun eti 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 büyük boy kuru soğan, 1 adet orta boy domates, 1 yemek kaşığı domates salçası, yeterince tuz, 6 su barağı sıcak su Hazırlanışı: Soğanı ve domatesi yemeklik doğrayın, kuşbaşı eti yıkayarak süzülmeye bırakın Tencereye sıvıyağı koyun, soğanları çok az tuz ekleyerek pembeleşene kadar kavurun Önce domatesi sonrada salçayı ekleyerek 2 dakika daha kavurun, en son etin tamamını ekleyin ve et suyunu salıp tekrar çekene kadar kavurmaya devamedin Nohutları ve sıcak suyu ekleyerek kısık ateşte etler iyice yumuşayana kadar pişirin, ocaktan almadan 5 dk önce tuzunu ekleyin Pirinç Salatası Pilav İçin Malzemeler: 2 su bardağı prinç 1 çay bardağı sıvıyağ Göz kararı sıcak su Tuz Salata Malzemeleri: 1/2 demet dereotu 1 kutu konserve mısır 1 su bardağı bezelye 1 büyük havuç rendesi 1 adet kırmızı biber 4-5 salatalık turşusu ( isteğe bağlı) 1 limon suyu Tuz Yapılışı: Salatamızı yapmadan önce tıpkı pilav yapar gibi 3-4 saat önceden sıcak suya koyduğumuz prinçler süzülerek sıvıyağla güzelce kavrularak göz kararı suyu vetuzu ilave edildikten sonra ocağın altı kısık ayara getirilerek pilavımız pişiriliyor Pilavımız pişerken bizde salata malzemelerimizi yıkayıp biber , salatalık turşusun ve dereotumuzu incecik kesip, havucumuzu rendeleyip , bezelye ve mısırlrımızı yıkayıp süzdükten sonra pişmiş ve soğumuş olan pilavımızı alıp malzemeyle beraber karıştırıyoruz Üzerine tuz ve limonumuzu ilave edip harmanladıktan sonra bir borcama veya benim gibi bir kek kalıbına boşaltıp servis tabağığına ters çevirip servise sunuyor ve afiyetle yiyoruz Turşu Hanım Göbeği Tatlısı Malzemeler: 3 su bardağı su 100 gr tereyağı 2,5 su bardağı un 3 adet yumurta 2 yemek kaşığı irmik 1 yemek kaşığı nişasta ya da pirinç unu 1 tatlı kaşığı şeker 1 tutam tuz Şerbeti için: 4 su bardağı su 4,5 su bardağı şeker 1 yemek kaşığı limon suyu 2 su bardağı kızartma yağı Yapılışı: 1-Su ve tereyağını çelik tencereye alın, su kaynamadan önce tereyağının iyice erimesi için karıştırın 2- Elenmiş unu yavaş yavaş tencereye ekleyin ve karıştırın Tuzu ve şekeri ekleyerek tencereye yapışmayan bir hamur elde edene kadar kavurun (Hafif ateşte 8-10 dakika) 3- Tencereyi ocaktan alın, tahta kaşıkla sürekli yayarak ve toplayarak hamurun kabuk bağlamadan soğumasını sağlayın ılınınca yumurtalar birer birer kırın İrmik ve pirinç ununu (yada nişastayı) ekleyerek pürüzsüz bir hamur elde edene kadar tahta kaşıkla yada mikserle yoğurun 4- Hamurunuz kendini toplayınca, ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın ve elinizi hafifçe ıslatarak top gibi yapın Ortalarını parmağınız ile bastırdığınız toplarınızı yağa atın ve ocağı en kısıkta açın, tatlıları yağda arada sallayarak kızartın 5- Kızaran tatlıları hemen soğuk şuruba atın 5-6 dakika şerbeti çeken tatlıları servis tabağına alın Not: Her kızartmadan sonra yağı bir süre soğutun, yoksa tatlınızın içi iyi kızarmaz Şerbet malzemeleri ve yapılışı: Şeker ve suyu tencereye koyun, şeker eriyene kadar karıştırarak kaynamaya bırakın, şurup kıvamına gelmek üzereyken limon suyunu ekleyin ve ocaktan alın Ilık ılık servis yapın Afiyet Olsun Hayırlı İftarlar Efendim |
|