14. Gün İftar Menüsü |
08-02-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
14. Gün İftar MenüsüPirinç Çorbası Malzemeler : 1 çay bardağı pirinç 3 yemek kaşığı zeytinyağı 6 su bardağı su 5-6 dal maydanoz 2 çorba kaşığı domates salçası 2 adet orta boy domates 1 adet yeşil biber 1 adet orta boy soğan 1 adet et bulyon Tuz Karabiber Yapılışı : 1- Soğan ve yeşil biberi ince ince kıyın, soğanı yemeklik (sıçan dişi) doğrayın Domatesleri rondodan geçirin 2- Derin bir tencereye yağı koyun ve üzerine soğanları ekleyerek pembeleşene kadar kavurun 3- Pembeleşen soğanların içine biber ve domatesi ekleyerek kavurun Son olarak salçayı ekleyin ve 1 dakika daha kavurun 4- 6 su bardağı su, et bulyon ve pirinci ekleyip kaynamaya bırakın Pirinçler yumuşayıp şişince ocaktan alın Sıcak servis yapın Zeytinyağlı Yaprak Dolması Malzemeler: •4-5 adet kuru soğan •1 çay bardağı zeytinyağı •1,5-2 yemek kaşığı dolmalık fıstık •2 su bardağı pirinç •1 yemek kaşığı kuru nane •1-1,5 tatlı kaşığı karabiber •1 tatlı kaşığı tarçın •2 kesme şeker •2 yemek kaşığı kuş üzümü •1 su bardağı kıyılmış maydanoz •1 tatlı kaşığı tuz •1 çay bardağı kaynamış su •yarım kg salamura asma yaprağı •yarım çay bardağı zeytinyağı •2 su bardağı kaynamış su Yapılışı: 1 4-5 kuru soğanı yemeklik doğrayıp, 1 çay bardağı zeytinyağı ve 1,5-2 yemek kaşığı dolmalık fıstık ile (fıstıklar pembeleşene kadar) kavurun 2 2 su bardağı pirinci yıkayıp soğanlara ekleyin 1-2 dakika daha kavurun sonra sırasıyla tencereye 1 yemek kaşığı kuru nane, 1,5 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tarçın, 2 kesme şeker, 2 yemek kaşığı kuş üzümü, yarım limonun suyu ve 1 su bardağı kıyılmış maydanoz ekleyip karıştırın tencereye 1 tatlı kaşığı tuzu ve 1 çay bardağı kaynamış suyu ilave edin çok kısık ateşte pirinçler suyu çekene kadar demlendirin pirinçler suyu çekince tencerenin altını kapatıp soğutun 3 diğer tarafta yarım kg salamura asma yaprağını ılık suyla – 4-5 kez suyu değiştirerek – yıkayın 4 pişireceğiniz tencerenin dibine bir sıra yaprak serin (böylece dibi tutmaz) üzerlerine sarmaları dizin en sonunda üzerlerine bir sıra daha yaprak kapatıp yarım çay bardağı zeytinyağı gezdirin 5 yaprakların üzerine bir tabak kapatın ve 2 su bardağı kaynamış su ekleyin tencereyi ateşe koyun su kaynamaya başlayınca ateşi kısıp 30 dakika pişirin piştikten sonra sarmaları soğutup servis tabağına dizin limon dilimleri ve maydanoz yaprakları ile süsleyip servis yapın Köfteli Börek Malzemeler: Köfte malzemesi : 250 gr kıyma 1 adet iri boy domates 1 adet iri boy soğan maydanoz (isteğe göre) tuz, kimyon, karabiber 3-4 dilim bayat ekmek rendesi 2 iri domates rendesi Tuz, karabiber, kırmızı pul biber 3-4 adet yufka 2 adet yumurta sarısı Yapılışı: Domates ve soğan rendeleyin, maydanozları ince ince kıyın ve tüm köfte malzemesi ile birlikte yoğurma kabına alın İyice yoğrularak top haline getirin, kendini çekmesi için bir süre buzdolabında dinlendirin Yufkaları tezgâha yayın ve ortadan ikiye bölün Kıymalı harçtan avucunuza alarak sıkın ve ikiye böldüğünüz yufkanın geniş kısmına ince bir şerit oluşturacak şekilde boydan boya koyun ve rulo şeklinde sarın Yağlanmış borcama yada fırın tepsisine sarmal (gül) oluşturacak dolayın ve her böreği birbirinden 2’şer cm uzağa dizin Tüm yufkalara aynı işlemi uyguladıktan sonra üzerine yumurta sürün ve 170 derecede önceden ısıtılmış fırında iyice kızarana kadar pişirin Sıcak servis yapın Halka Tatlısı Malzemeleri: • 4 Su bardağı su • 100 gr Margarin • 7-8 Adet yumurta • 1 Tatlı kaşığı tuz • 5 Su bardağı un • 1 Çorba kaşığı nişasta • 1 Tatlı kaşığı şeker Şerbeti için • 7 Su bardağı toz şeker • 5 Su bardağı su • Yarım limon Yapılışı : Geniş bir tencereye sıcak suyu, tuzu, şekeri, margarini koyup kaynatıyoruz Kaynamaya başlayınca, ölçümüzdeki unu döküp tahta kaşıkla karıştırarak kısık ateşte 5 dakika kadar pişiriyoruz Ocağın üzerinden aldıktan sonra ara sıra karıştırarak ılık hale getiriyoruz ve hemen mikserimizin hamur karıştırıcısıyla yumartaları birer birer kırıyoruz Son yumurtayı kırarken ölçümü/deki nişastayı üzerine serpiyoruz Hiç topak kalmayana kadar mikserle karıştırıyoruz Hazırlamış olduğumuz hamuru elimizi hafif yağlayarak, cevizden küçük parçalar kopartıp, yuvalayıp, bastırıp parmağımızla ortasını delip halka şekline getiriyoruz Sonra soğuk yağın içine bırakıyoruz Tavamız dolduktan sonra ocağın altını yakıyoruz Hamurlarımız üste /, doğru Çıkmaya başlayınca kevgirle yavaş yavaş karıştırarak A nar gibi kızartıyoruz ve yağını süzerek soğuk şerbetin İçerisine batırıp, karıştırıp hemen başka bir kevgirle şerbetten servis tabağına alıyoruz Afiyet Olsun Hayırlı İftaralar Olsun Efendim |
|