08-02-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Enginar Salatası, Kabaklı Erişte Böreği
Reyhan UZUNLAR
Yaza yaklaşırken taptaze ‘enginar’ girer mutfağa Sonuna gelmeden de veda eder Mevsiminde tadına doyulmayan bu sebzeyle yapılan bir püre tarifi vermiştik geçen yıl Bu kez lezzetli mi lezzetli bir salata çeşidine yer verelim dedik Enginarın kanı temizlediği, böbreklerin daha iyi çalışmasına yardımcı olduğu ve sindirimi kolaylaştırdığı bilgilerini de eklemeden geçmeyelim Hem salatayı hem de Kabaklı Erişte Böreği’ni çok beğeneceğinizi düşünüyorum Şimdiden afiyet olsun
ENGİNAR SALATASI
MALZEMELERİ
• 3 adet ayıklanmış enginar
• 1 kase haşlanmış mısır
• 1 kase haşlanmış mantar
• 3–4 adet közlenmiş kırmızıbiber
• ½ demet dereotu
• Tuz
SOSU İÇİN;
• Zeytinyağı, limon, nar ekşisi
• Yoğurt, mayonez, sarımsak
YAPILIŞI
Her bir enginar parçası pizza dilimler gibi üçgen dilimlenir ve 16 küçük parçaya ayrılır (Ya da küp küp kesilir ) Enginarla tuz ve yarım limon suyu ilave edilmiş suda yumuşayıncaya kadar haşlanır Haşlandıktan sonra derin bir kaba alınıp üzerine haşlanmış mısır, haşlanıp dörde bölünmüş mantarlar ve şerit şeklinde doğranan közlenmiş kırmızıbiberler ilave edilir Dereotu ince ince kıyılıp eklendikten sonra tuz ayarı yapılıp malzemeler karıştırılır Arzuya göre zeytinyağlı ya da yoğurtlu sos ilavesiyle servis edilir
KABAKLI ERİŞTE BÖREĞİ
MALZEMELER
• 1 adet büyük boy kabak
• 1 adet orta boy soğan
• ½ demet dereotu
• 1 kase rendelenmiş kaşar peynir
• Tuz, karabiber
SOS İÇİN;
• 3 yumurta
• 4 (silme) yemek kaşığı un
• 2 su bardağı süt
• 1 çay bardağı sıvı yağ
• 1 (tepeleme) çay kaşığı kabartma tozu
YAPILIŞI
Erişteler kaynar, tuzlu suda haşlanır ve süzülüp bir kaba alınır Kabak ve soğan rendelenip erişteye ilave edilir İnce kıyılmış dereotu, rendelenmiş kaşar ve en son tuz-karabiber eklenip malzemeler güzelce harmanlanır Ayrı bir kapta yumurtalar çırpılır Sıvıyağ, süt ilave edilip karıştırılır Un ve kabartma tozu da eklenip güzelce çırpılır Hazırlanan sos diğer malzemelerin üzerine dökülüp hepsi güzelce karıştırılır Orta boy bir fırın kabı (büyük yuvarlak borcam gibi) yağlanıp malzemeler içine dökülür Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirilir ve sıcak servis edilir
PAZARDA NE VAR?
Domates, patlıcan, arpacık soğan, bçilek, serik
BİLELİM
Çaydanlığın içinde oluşan kireç lekelerini sirkeyle ovarak ya da yeterli gelmezse çaydanlıkta sirke kaynatarak çıkarabilirsiniz
|
|
|