|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bilgiler, ile, ilgili, kars, kısa, mutfakları, van |
![]() |
Kars Ve Van Mutfakları İle İlgili Kısa Bilgiler!!! |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kars Ve Van Mutfakları İle İlgili Kısa Bilgiler!!!Doğudan gelen lezzet : Van mutfağı Doğu Anadolunun en tipik yörelerinden olan Van, mutfağı ile de haklı bir üne sahip ![]() ![]() ![]() Özgün yemekleri Başlıca geçim kaynağı hayvancılık olduğu için Van mutfağı, et ve süt ürünleriyle biçimlenmiştir ![]() ![]() ![]() Van ilinin en tanınmış hayvansal ürünü otlu peynirdir ![]() ![]() Elma, armut gibi meyvalar buğdaya gömülerek saklanırken, turp, lahana, havuç gibi sebzeler 'kuyulama' yöntemiyle korunur ![]() ![]() ![]() Taze kavrulmuş ve öğütülmüş buğdayın tereyağıyla kavrulduktan sonra bulamaç haline getirilmesiyle hazırlanan kavut, sabah kahvaltılarının vazgeçilmez yiyeceğidir ![]() ![]() ![]() Arıcılık ve küçük çapta tavukçuluğun da yapıldığı ilde su ürünleri avcılığı da önemli yer tutar ![]() ![]() ![]() Özellikle Van gölünün sodalı sularına uyum sağlamış bir balık olan inci kefalindan havyar elde edilir ve bu balık tuzlanarak tüketilir ![]() Tarım ürünleri arasında buğday, şekerpancarı, patates, arpa, lahana, kavun ve karpuz yer alır ![]() Farklı kültürlerin beşiği: Kars mutfağı Soğuk ikliminin aksine sıcacık yürekli insanlarıyla Doğu Anadolu Bölgesinin önemli yerleşim merkezlerinden biri olan Kars, ilkçağdan günümüze pek çok uygarlığa ev sahipliği yaptığından mutfağındaki çeşitlilikle göz kamaştırır ![]() ![]() Özgün yemekleri Kars mutfağında en sık rastlanan yemekler katte, erişte pilavı, ayran aşı, hangel, haşıl ve helvadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mercimek, nohut, pirinç, aşurelik buğday ve pazı sık sık sofralarda yer alır ve et suyuyla pişirilir ![]() ![]() ![]() ![]() Yörenin tipik bir yemeği olan haşıl, hep birlikte tek bir kaptan yenir ![]() ![]() ![]() ![]() Tatlıları ile ünlü Kars mutfağının çok tipik bir de helvası vardır ![]() ![]() ![]() Kars Gravyer Peyniri Ülkemizin zengin peynir çeşitleri arasında iri gözenekli ve sert bir peynir olan Kars gravyer peynirinin özel bir yeri vardır ![]() ![]() ![]() Fakat Kars gravyer peynirinin hem delikleri daha ufak çaptadır, hem de daha az serttir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ______________________________ ___ VATAN İÇİN GİDECEĞİM, SENİN İÇİN DÖNECEĞİM BİRTANEM Seviyorum seni ekmeği tuza banıp Banıp yer gibi Geceleri ateşler içinde uyanarak Ağzımı dayayıp musluğa Su içer gibi Ne zaman seni düşünsem Bir ceylan su içmeye iner çayırları Büyürken büyürken görürüm gülüm Her sabah her akşam seninle Yeşil bir zeytin tanesi Bir parça mavi deniz alır beni Seni düşündükçe gül dikiyorum Ellerimin değdiği yere Atlara su veriyorum Daha bir seviyorum dağları gülüm Her akşam seninle Yeşil bir zeytin tanesi Bır parça mavi deniz alır beni[/b] |
![]() |
![]() |
|