Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
hititlerden, tarifleri, yemek

Hititlerden Yemek Tarifleri

Eski 08-01-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Hititlerden Yemek Tarifleri



Günümüzden yaklaşık 3300 sene öncesinden yemek tarifleri

Afiyet olsun


Kraliçe Puduhepa usulü koyun eti (basitleştirilmiş)


1 kg koyun kıyması, 2 narın suyu ve çekirdekleri (sevmiyorsanız çekirdekleri koymayın!), 2 yemek kaşığı kuru ekmek kırıntısı, 2 yumurta, 1/4 tatlı kaşığı biberiye, tuz ve (isteğe göre) dövülmüş sarımsak ile yoğrulur Sonra uygun boyutta bir kalıba yerleştirilir ve üstüne iç yağ dilimleri yerleştirilir ve önceden ısıtılmış fırında 200 °C'de yaklaşık 1 saat pişirilir Bunun yanına, buğday ekmeği (cevizli olabilir) ve sek kırmızı şarap yakışır

Ballı Kapı Yapısı Bayramı Ekmeği


400-500 g kurutulmuş meyve (elma, armut, kayısı, erik, incir, üzüm) birkaç saat biraz beyaz şarap içinde biraz yumuşatılır Sonra iyice süzülür ve ince kıyılır Arta kalan su bir kenara alınır


Oda sıcaklığında 500 g çavdar ve 250 g buğday unu bir kaseye elenir ve ortasına bir çukur açılır Çukurun içine 1/2 fincan ılık su ilave edip cıvık bir hamur kıvamına getirilir Üstü kapalı bir şekilde köpürene ve kabarana kadar beklenir (10 - 20 dakika) Yine oda sıcaklığında bir poşet sıvı ekşi hamur ilave edilir; 2 tatlı kaşığı tuz ve 1/4 tatlı kaşığı anasonla 1/4 tatlı kaşığı kişniş (her ikisi de öğütülmüş), hamura ilave edilir ve 1/4 - 1/2 litre su (meyvelerin yumuşatıldığı suyu da kullanın) katarak katı bir hamur yoğrulur ve yavaş yavaş 150 g bal ve kuru meyveler ilave edilir Üstü kapalı olarak ılık bir yerde kabarması beklenir (normal mayalı hamurdan daha uzun sürer) Sonra bir mal mayalı hamurdan daha uzun sürer) Sonra bir daha yoğurulur ve hamur elinize yapışırsa un ilave edilir


Fırın kağıdıyla kaplı tepsiye hamurdan hazırlanan 12 cm çapında ince lavaşlar yerleştirilir ve suya batırılmış kaşığın sırtıyla üzerin düzlenir; soyulmuş ortadan bölünmüş kıyılmış bademle her ekmeğin üstüne "Kapı/Tor" şekli verilir, hafif üstüne bastırılır Tekrar üstüne su sürülür ve ısıtılmış fırında 220 °C'de 5 dakika, sonra 160 °C'de tekrar bir 15 dakika pişirilir (Ekmeğe kürdan batırın, hamur bulaşmazsa pişmiş demektir)


Ekmekler sade, ya da arası kesilip tereyağı, bal, reçel sürülerek yenilir

______________________________ ___
VATAN İÇİN GİDECEĞİM, SENİN İÇİN DÖNECEĞİM BİRTANEM


Seviyorum seni ekmeği tuza banıp

Banıp yer gibi

Geceleri ateşler içinde uyanarak

Ağzımı dayayıp musluğa

Su içer gibi


Ne zaman seni düşünsem

Bir ceylan su içmeye iner çayırları

Büyürken büyürken görürüm gülüm

Her sabah her akşam seninle

Yeşil bir zeytin tanesi

Bir parça mavi deniz alır beni


Seni düşündükçe gül dikiyorum

Ellerimin değdiği yere

Atlara su veriyorum

Daha bir seviyorum dağları gülüm

Her akşam seninle

Yeşil bir zeytin tanesi

Bır parça mavi deniz alır beni[/b]

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.