Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bolu, mutfağı, yöre

Bolu Yöre Mutfağı

Eski 08-01-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bolu Yöre Mutfağı



Bolu Yöre Mutfağı

Bolu aşçıları ile ünlüdür Mengen?den yetişen aşçıların tarihi, padişah mutfağına kadar dayanmaktadır Atatürk?ün aşçısı da Mengenliydi Mengenli ustalar günümüzde bizim memleketimizde olduğu kadar diğer ülkelerde de tanınmaktadır Her yıl yapılan Mengen Aşçılar Festivali kültür ve turizme katkısı açısından büyük önem taşımaktadır
Yörede genellikle mutfak, yemek ve oturmak amacıyla kullanılmaktadır Evlerin yapımında mutfağın geniş olmasına ayrıca özen gösterilmektedir Köylerde hemen hemen her evin bahçesinde toprak veya tuğladan yapılmış fırın bulunmaktadır Odun ateşinde fırında pişen hamurun veya yemeğin lezzeti oldukça farklıdır Yörede düğünler ?ekmek atımı? denilen gözleme dağıtımıyla başlamaktadır Okuyucu düğün için gezerken her eve gözleme bırakır Bu gelenek kız istemeye giderken de uygulanmaktadır Ancak, zamanla bu kaybolmaya yüz tutmuş geleneklerimiz arasına girmişti Düğün yemekleri komşuların bir araya gelmesi suretiyle yapılır Yayla çorbası, yaprak dolması, et yemeği, hoşaf, börek, baklava düğün yemekleri arasında yer alır Ayrıca, kedi batmazı, paşa pilavı, cevizli çörek, yoğurtlu bakla çorbası, kabaklı gözleme, katık keş yöreye özgün yiyeceklerdir Mudurnu?nun saray helvası yurt çapında ün yapmış bir kuru tatlı çeşididir



YÖRESEL YEMEKLERİMİZ :
Yayla çorbası, patates çorbası, ovmaç çorbası, kızılcık tarhana çorbası, tarhana çorbası, nohutlu çorbası, yoğurtlu bakla çorbası, imaret çorbası, çiğ börek, kabaklı gözleme, acı su bazlamacı, çantıklı pide, etli mantı, ekmek aşı, patatesli köy ekmeği, kedi batmaz, mantar sote, orman kebabı, kaldırık dolması, kaşık sapı, Mengen pilavı, Kıbrısçık pilavı, keşli cevizli erişte, höşmerim, Mengen kuzu güveç, katık, kaşık atmaç, bakla çullaması, paşa pilavı, kabak hoşafı, kara kabak tatlısı, palize, coş hoşafı, karavul şerbeti, kızılcık şurubu, saray helvası, Bolu Beyi tatlısı, Mudurnu baklası, uğut tatlısı

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.