Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
ankara, mutfagi

Ankara / Mutfagi

Eski 08-01-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Ankara / Mutfagi



Eski Ankara mutfağı evin en büyük kısmını meydana getirirdi Bir tarafta ocak ve tandır, bir tarafta kışlık erzakın muhafaza edildiği kiler bulunurdu Kilerler genellikle iki katlı olur ve yukarı kısmına mü-sandere denirdi Mutfağın bir kenarına odun istif edilirdi Yemekler yere serilen sofralarda yenir, önce büyükler, sonra ev halkı otururdu


Ankara Yemekleri:


- Çorbalar: Aş çorbası, dutmaç, keşkek çorbası, miyane çorbası, sütlü çorba, tarhana çorbası, toyga çorbası

- Et Yemekleri: Ankara tavası, alabörtme, calla, çoban kavurması, ilişkik, kapama, orman kebabı, patlıcanlı et, sızgıç, siyel, siyer

- Pilavlar: Bici, bulgur pilavı, oğmaç aşı, pıtpıt pilavı

- Köfteler: Kadınbudu köfte, mucirim köftesi, yumurtalı köfte, tohma, tiritli köfte

- Dolmalar: Efelek dolması, mantı, şirden dolması (bumbar), yalancı dolma, yaprak dolması

- Börekler - Çörekler: Altüst böreği, ay böreği, bohça böreği, entekke böreği, hamman, kana, kol böreği, papaç, pazar böreği, tandır böreği, yalkı

- Yemekler: Carcıran, bici aşı, çılbır, çırpma, göçe, göter, kaile, keşkek yemeği, köremez, mıhlama, omaç, papara, saz, tamtak tiridi, topaç

- Hamur İşi Yemekler: Bazlama, cızlama, gözleme, nevizme, öllüğün körü, su böreği

- Tatlılar - Kompostolar: Ayva boranası, baklava, bırtlak, daşlak, ekir, fıslak, höşmerim, kabak tatlısı, karga beyni, kar helvası, kaygana, köyter, omaç, perçem, saraylı, tiltil helvası, tuhafiye, zerdali boranası, zerdali hoşafı

- Ekmekler: Bazlamacın, bezdirme, gizleme, çerpit, ebem ekmeği, kartalaç, kömbe, kete, saçkıran, şerit, yarımca


Mutfak Malzemeleri:


Aşhane - ayşene: Mutfak

Bağa: İki kuplu bir çeşit kahve tepsisi

Bandil: Küçük testi

Bardak: Toprak testi

Beden: Bakır sahan,

Bodiç: Küçük testi,

Boduç: Fıçı,

Boğ: Sofra bezi,

Bulgulu senek: Toprak testi,

Caba: Toprak tencere,

Cağa: Deri ve bezden yapılan büyük torba,

Çatura: Ağaç su tepsisi,

Çente: Çinko sahan ve tas kapağı,

Çork: Ocak,

Çalpak - hatun: Büyük yayık

Çamçak: Ağaç su kabı,

Çapçak: Tahta masrafa,

Çekkel: Küçük nacak,

Çomça: Büyük ağaç kepçe,

Çömçü: toprak ibrik,

Dövce: Hava,

Eğri: Bıçak,

Eyseren işiran: Hamur kazıma aleti,

Enge: Küçük bıçak

Ersin: Demir hamur kazıma aleti,

Gelder: Ağaçtan su, yoğurt ya da yağ kabı,

Gırgırı: Ağzı dar testi,

Gölek: Yağ kutusu,

Haranı: İki kulplu küçük kazan,

Hereni: Büyük tencere,

İliştir: Kevgir,

Kaşıkla: Kaşık sepeti,

Miren: Küçük testi,

Mengel: Bakraç,

Oklaç-oklağaç: Oklava,

Pişirgeç: Tahtadan yufka çevirme aleti,

Sergen: Tavanlara yakın konulan raf,

Susak: Ağaç maşrapa,

Sapsak: Bakır, teneke, çini, çinkodan yapılmış su kabı,

Sitil: Bakırdan saplı şekerlik,

Tahar: Ağzı geniş kulpsuz kap,

Tandır: Küçükfırın,

Terek: Raf,

Tıngır: Tepsi,

Yangı: Kulplu küçük kap,

Yaslahaç: Hamur açma tahtası

Yunak: İçinde birşey yıkanan kap,


Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.