Antalya Ulaşım, Sağlık, Eğitim |
07-31-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Antalya Ulaşım, Sağlık, Eğitimİkinci Dünya Savaşı sonrasına kadar Antalya'nın İç Anadolu'ya yol bağlantısı zayıftı Ulaşım daha çok denizyoluna bağlı kalıyordu Karayollarının geliştirilmesi dörîeminde burası Burdur, Konya ve ; Mersin'den geçen yollarla hemen bütün büyük merkezlere bağlantılı hale getirildi İzmir yönüne uzanacak olan kıyı yolunun yapımı ise, arazinin çok çetin olması nedeniyle ağır ilerledi Antalya Cumhuriyet döneminin başlarında sağlık yönünden barınılması güç yerlerden biriydi Burada suların fazla olması nedeniyle bataklıklar meydana geliyor, bu da sıtmanın yaygınlaşmasına yol açıyordu Bunun önlenebilmesi için en yaygın sıtma mücadelesi burada yapıldı ve hastalığın önü büyük ölçüde alındı Daha sonraki yıllarda burada çeşitli sağlık kurumları kuruldu ve 1970'lerde bunların sayısı 17'yi buldu Bu ilde eğitim kurumlarının gelişmesi oldukça hızlı oldu 1930'larda kentlerde ye köylerdeki ilkokul sayısı sadece 121 iken 1971'de bu sayı 739'a yükseldi Ortaokulların sayısı da 15'i buldu Aynı tarihte bu ilde 5 lise vardı Bunların yanı sıra meslekî ve teknik öğretim kurumları da açıld |
|