|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
adana, kültür, kültürüadana, nelerdir, nın, özellikleri |
![]() |
Adana Nın Kültürü-Adana Nın Kültür Özellikleri Nelerdir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Adana Nın Kültürü-Adana Nın Kültür Özellikleri NelerdirAdana'nın Kültür Özellikleri Adananın Kültürel Bilgileri Adana Kültürü Adananın Kültürü - Adananın Kültürel Özellikleri Adana yöresi, çok eski tarihlerden günümüze kadar gelen birikimlerin sonucunda karışık bir kültüre sahiptir ![]() ![]() Adana Geleneksel yiyecek ve içecekleri Yöredeki yemeklerin en önemli yanı un, bulgur, et, sebze ve çeşitli baharatların çok kullanılmasıdır ![]() ![]() ![]() * Adana Kebabı * Kesme / Hamur Çobası * Yüksük Çorbası * Düğün Çorbası * Sülüm * Mercimekli Ispanakbaşı * Kabak Çintmesi * Ekşili Topalak * Sarımsaklı Köfte * İçli Köfte * Şırdan Dolması * Karın Dolması * Şalgam Suyu * Aşlama * Ayran * Kaynar * Taş Kadayıf * Karakuş Tatlısı * Nemse Tatlısı * Halka Tatlısı * Bici-bici Adana Geleneksel el sanatları Yörede el sanatları daha fazla kırsalda olmak üzere hala devam etmektedir ![]() Yörede yapılan el sanatları aşağıdaki gibidir; * Halı * Kilim * Çul * Çuval * Heybe * Seren Adananın Türküler ve Ozanları Adana yöresi bir çok ozan yetiştirmiş ve bir çok türkü seslendirmiş bir yöredir ![]() ![]() ![]() * Adana Köprü Başı * Ah Neyleyim Gönül Senin Elinden * Ahu Gözlüm Tut Elimden * Aşağıdan Gelen Gelin Alıcı * Avşar Halayı * Bende Gittim Bir Geyiğin Avına * Bocu Köyden Çıktım * Camızı Bağladım Otluğa Yakın * Dedemin De Döşü Enni * Deniz Kenarına Enmeyeydin * Depki * Devecioğlu BAyırına * Düz Halay * Ela Gözlü Nazlı Yari * Et Aldım Direminen * Evden Çıktı Yürüdü * Evlerinin Önü Handır * Gide Gide Bir Söğüde Dayandım * Gürgeninin Gazeli * Güver Bostanım Güver * Huzurum Kalmadı * Hasan Dağı Senden Yüce Dağ Olmaz Mı * Kadir Mevlam sende Bir Dileğim Var * Kalenin Üstü Direk * Kırıkhan Halayı * Koyun Gelir Yata Yata * Lale Sümbül Bağına * Maraş Üç ayağı * Menevşe Buldum Derede * Mengi * Nenni İbrahim Nenni * Sokuda Bulgur Gelinim * Şu Kışlanın Kapısına * Yenice Yolları Bükülür Gider Adana yöresine ait halk oyunları; * Üç ayak * Horosan Bengisi * Mengi * kırıkhan * halebi * serçe |
![]() |
![]() |
|