Yurt Dışında Üniversite Eğitimi Fırsatı |
07-31-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Yurt Dışında Üniversite Eğitimi Fırsatıokundu öğrenci Seçme Sınavında istediği puanı elde edemeyen ya da dilediği bölüme yerleşme imkanı bulamayan üniversite adaylarına, yurt dışındaki bazı ülkelerde de üniversite eğitimi imkanı bulunuyorAA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Avusturya, Bulgaristan, Azerbaycan, Rusya başta olmak üzere, bazı ülkelerde Yüksek öğretim Kurulu (YöK) tarafından da denkliği tanınan üniversitelerde, Türkiyedeki vakıf üniversiteleriyle aynı, hatta daha ucuz ücretler ödeyerek, yüksek öğrenim yapılabiliyor Avusturyadaki üniversiteler her iki ülke arasındaki eğitimle ilgili anlaşmalar gereği Türk öğrencilerden, kendi yurttaşlarıyla aynı miktarda yüksek öğrenim harcı alıyorBULGARİSTAN üNİVERSİTELERİ öSS ARAMIYORTürkiyenin hemen yanı başındaki Bulgaristanda üniversite eğitimi almak isteyen öğrencileri de önemli fırsatlar bekliyor Bulgaristandaki üniversiteler Türkiyedeki herhangi bir liseden mezun olan öğrencileri ders notlarının ortalamalarına bakarak kabul ediyor Bu üniversitelere kayıt yaptırabilmek için öğrencinin öSSye girmesi dahi gerekmiyor örneğin tıp fakültesine kayıt yapılabilmesi için öğrencilerin matematik ve fen bilimi derslerinin not ortalamasının en az 3 olması gerekiyorBulgaristandaki bazı üniversitelerin Antalya temsilciliğini yapan Kazım Akkar, AA muhabirine lise mezunu her öğrencinin Bulgaristanda sınavsız üniversite öğrenimine başlayabileceğini söyledi Akkar, öSSye girmeyen lise mezunlarının Bulgaristanda tıp fakültesinden eczacılığa, diş hekimliğinden veterinerliğe, mimarlıktan elektrik-elektronik mühendisliğine, nükleer kimyadan spor akademisine kadar bir çok fakülteye kayıt yaptırabildiklerine dikkati çekti Bulgaristandaki üniversitelerde Bulgarcanın yanı sıra, Rusça ve İngilizce de eğitim verildiğini kaydeden Akkar, Bulgaristandaki eğitim ücretlerinin Türkiyeden daha ucuz olduğunu vurguladıKazım Akkar İstanbuldan otobüsle gidilebilen Bulgaristanın Plovdiv kentindeki Plovdiv üniversitesinde İngilizce tıp eğitimi ücretinin 6 bin, Bulgarca diş fakültesinin 5 bin 600, Bulgarca tıp eğitiminin 5 bin avro olduğuna işaret etti Bulgaristanda ev kiralarının aylık ortalama 250-350 avro arasında olduğunu, bir öğrencinin ayda ortalama 150 ile 250 avro harcadığını anlatan Akkar, Plovdiv e İstanbuldan 35-40 YTL ödeyerek otobüsle Bulgaristana gidilebildiğini de kaydettiAVUSTURYA üNİVERSİTELERİAvusturyadaki çeşitli üniversitelere öğrenci gönderen Avrupa Eğitim Danışmanlığı Şirketinin Antalya Temsilcisi Ayşe Atalay da, Osmanlı Devleti ile Avusturya arasında imzalanan ve Türkiye Cumhuriyeti döneminde yenilenen anlaşma gereği, Türk öğrencilerin Avusturyadaki üniversitelerde sadece harç bedeli ödeyerek öğrenim görebildiklerini bildirdiAyşe Atalay, dünyada kabul görmüş eğitim sistemine sahip Avusturya üniversitelerinin kalitesi, akademik ortamı ve uygun fiyatlarıyla öğrencilere çok cazip eğitim imkanları sunduğunu kaydettiYURT İçİ FİYATA AVRUPADA EĞİTİMAvusturyadaki üniversitelerin öğrencilerden yıllık bin 452 avro harç bedeli aldığını belirten Atalay, şu bilgileri verdi: Sömestr başına 726 avroya denk gelen bu harç ücretiyle Avusturya üniversiteleri dünyanın en uygun üniversiteleri arasında yer almaktadır Bazı üniversiteler aldıkları harç ücretinin yarısını başarılı öğrencilerine iade etmektedir Bu durumda yıllık ücret 726 avroya düşüyor Avusturyada öğrenim gören bir öğrencinin kira, ulaşım, yemek, sağlık gibi harcamaları aylık ortalama 450-650 avro arasında Yani Avusturyada yüksek öğrenim için harcanacak para, Türkiyede harcanacak paradan çok da fazla değilAvusturyada üniversite eğitimi alan öğrencilerin aylık brüt 600 avroya kadar çalışma hakkına sahip olduklarını belirten Ayşe Atalay, Avusturyadaki üniversitelerde kıyafet zorunluluğu bulunmadığını kaydetti Avusturyadaki üniversitelerden alınan diplomaların YöK tarafından kabul edildiğini ifade eden Atalay, Türkiyede dört yıllık üniversitede okumaya hak kazanmış öğrencilerin Viyana üniversitesi başta olmak üzere Avusturyadaki üniversitelerde öğrenim görebildiklerini bildirdiAtalay, Türkiyedeki eğitim giderleriyle Avusturyadaki eğitim giderleri hemen hemen aynı dedi |
|