Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
alışkanlığı, kitap, okuma, türkiyenin

Türkiye'nin Kitap Okuma Alışkanlığı

Eski 07-31-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Türkiye'nin Kitap Okuma Alışkanlığı

okundu

Kitap okumayamama konusunda hepimizin bahanesi hazırdır:

Kitaplar çok pahalı
İşten geldim, yorgunum
öğrenciyiz abi !
Oku oku nereye kadar?
ve daha birçoğu Bu sözler en genel tavırlarımız Kendimi örnek verirsem, ancak son birkaç senedir orjinal kitap alma imkanım oldu üniversite yılları, korsan kitaplar, kitap fotokopileri etrafında koşmakla geçti Okuduğumuz kitapların içeriğide çok nitelikli değil açıkcası Türkiye'de okunan kitaplara da bakarsanız, siyaset, aşk, cinsellik gibi birkaç temaya sıkışmıştır Popüler kültürün önümüze sürdüğü kitaplar Günde ortalama 5 saat TV seyreden bir toplumuz Bu zamanı TV'ye ayıran bizler, her gün birkaç sayfa okuma zahmetine katlanamıyoruz Ne garip değil mi? Yukarıdaki basit bahanelerimiz diziler, filmler için geçerli olmuyor çoğu zaman Diğer açıdan, internet insanoğluna sınırsız olanaklar sunarken, gençlerimizi/çocuklarımızı asosyal bireyler haline getirmiyor mu? İnternete ayırdığımız zamanı, kitaplara ayırabiliyor muyuz? Bütün bu sorular/sorunların ardından Türkiye'nin okuma karnesine bir bakalım:
Egitim-Sen`in bir arastirmasina gore, ogretmenlerin yuzde 8`i hic kitap okumuyor Yuzde 39`u ise bu konuda bilgi vermek istemiyor Yuzde 28`i ayda bir kitap aliyor
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Kurucu Genel Başkanı - Yazar Mehmet Doğan'a göre: ülkemizde 10 bin kişiden 3 kişi yılda 10 ve üzerinde kitap okuyorsa kitap kurdu sayılıyor
çukurova üniversitesi öğretim üyelerinden Prof Dr İbrahim Ortaş konuyla ilgili ele aldığı makalede Devlet kitap okumayı kötü gösterdi alt başlığıyla doğrudan bir eleştiri getiriyor Ortaş makalesinde şöyle devam ediyor : 12 Eylül sonrası kitap okumak kamuoyuna zararlı diye tanıtıldı Kim gerçekten suçlu ve zararlı tespiti yapılmadan, özellikle de okuyan ve düşünen kişiler bu süreçte hep mağdur duruma düşürüldü Maalesef ülkemizde gelişen dinamik gençliğin eleştiri yapma şansı elinden alınarak sistemi eleştirmeyen ve kabullenen bir gençlik yaratıldı çok genç yaşta evden başlayarak sürekli dövülen, 'Sus sen bilmezsin,' 'aklın ermez,' 'büyüğüne saygı,' 'otoriteye saygı' kişinin kişiliğini önemli ölçüde zedelemiştir Kitap okuma alışkanlığı kazanamamış toplum ne yapacağını bilemeyecektir Kitapların bir taraftan yasaklanması, diğer taraftan yayıncıların yasaklanması yanında pahalı olması kitap okumanın önündeki en büyük engeller olarak görülüyor
Bağımsız Eğitimciler Sendikası'ndan yapılan açıklamaya göre, kitap okuma oranının yüzde 4,5 olduğu Türkiye'de yılda sadece 23 milyon adet kitap basılıyor Japonya'da ise bir yılda basılan kitap adedi 4 milyar 200 milyon AB ülkelerinde yıllık kitap harcaması 500 dolarken Türkiye'de bu rakam 2 dolar düzeyinde seyrediyor
Gazi üniversitesi'ndeki 1915 öğretim üyesiyle yapılan araştırmaya göre : öğretim üyelerinin yüzde 219'u sadece akademik yayın okuyor Yüzde 562'si ayda bir-iki kitap okuyor

SAYISAL VERİLERTürkiyede kitap okuma konusunda çoğu Afrika ülkelerinin gerisinde kalmış durumda» Japonyada toplumun % 14ü,

» Amerikada %12 si,

» İngiltere ve Fransada % 21i düzenli kitap okur iken,

» Türkiyede durum % 0,01 yani on binde bir

» Toplam nüfusu sadece 7 milyon olan Azerbaycanda kitap ortalama 100000 tirajla basılırken, Türkiyede bu rakam 2000- 3000 civarında basılmaktadır

» Birleşmiş Milletler İnsani Gelişim Raporunda kitap okuma oranında Türkiye, Malezya, Libya ve Ermenistan gibi ülkelerin bulunduğu 173 ülke arasında 86 sıradadırBİR YILDA KİŞİ BAŞINA OKUMA SAYILARI:» Bir Japon bir yılda ortalama 25 kitap okuyor

» Bir İsviçreli bir yılda ortalama 10 kitap okuyor

» Bir Fransız bir yılda ortalama 7 kitap okuyor

» Türkiyede 6 kişiye yılda 1 bir kitap düşüyor

Türkiyede okuma alışkanlığına sahip olan kişi sayısı ortalama 40 bin kişiKİTAP OKUMAK İçİN

Türkiyede bir kisinin ayırdığı zamanın;» 300 katını bir Norveçli ayırıyor

» 210 katırı bir Amerikalı ayırıyor

» 87 katını bir İngiliz ayırıyor

» 87 katını bir Japon ayırıyor

» Dünya ortalaması bile bizim ayırdığımız zamandan 3 kat fazla KİTABA, KİM NE KADAR PARA VERMİŞ? (1995 YILINDA)» Norveçli 137 $

» Alman 122 $

» Belçikalı 100 $

» Avustralyalı 100 $

» Güney Koreli 39 $

» Dünya ortalaması 1,3 $

» Türkiyeli 0,45 $KİM NE KADAR KİTAP BASIYOR?» ABDde 72 bin kitap basılıyor

» Rusyada 58bin kitap basılıyor

» Japonyada 42 bin kitap basılıyor

» Fransada 27 bin kitap basılıyor

» Türkiyede ise 7 bin kitap basılmakta

TüRKİYEDE OKUMA VE İZLEME ORANLARI» Dergi okuma oranı % 4

» Gazete okuma oranı % 22

» Radyo dinleme oranı % 24

» Televizyon izleme oranı % 95TüRKİYE'DE YILLARA GöRE KüTüPHANELERLE İLGİLİ KARŞILAŞTIRMALAR 1996 Yılı 2001 Yılı Kütüphane Sayısı 1260 1412 Kitap Sayısı 10899127 122213 92 Okuyucu Sayısı 22523449 11698602 Kayıtlı üye Sayısı 1004681 254007 ödünç Verilen Kitap Sayısı 4507508 2164324 Satın Alınan Kitap Sayısı 129450 13862

Dünyada Bir Yılda Ders Kitapları Hariç Basılan Kitap SayısıAmerika 72 000

Almanya 65 000

İngiltere 48 000

Fransa 39 000

Brezilya 13 000

Türkiye 6 031

çocuk Vakfı çocuk Edebiyatı Okulu, 8 Eylül Temel Okur Yazarlık günü nedeniyle Türkiye'nin Okuma Alışkanlığı Karnesi isimli bir çalışma hazırladı Hazırlanan çalışmayla Türkiye'nin okuma haritası ortaya çıktı Türkiye'nin ortaya çıkan okuma karnesi ise zayıflarla dolu Araştırmaya göre, nüfusun yüzde 88'i okuryazar Diğer çarpıcı sonuçlar şöyle :
Türkiye de çocuklar okuma becerileri açısından 35 ülke arasında 28
İhtiyaç maddeleri sıralamasında kitap 235 sırada
Türkiye'de öğrencilerin sadece yüzde 19'u 25'ten fazla kitaba sahip
Türkiye'de kitaba yılda harcanan para 45 sent
Kütüphaneye gidenlerin sadece yüzde 8'i kitap okumaya gidiyor
öğretmenlerin yüzde 334'ü düzenli kitap okuyor
Anne baba çaba harcamıyor
Sadece dört anne babadan biri çocuklarının okuma alışkanlığını geliştirmek için çaba harcıyor
En çok basılan yerli beş kitap : Keloğlan Masalları, Nasrettin Hoca Fıkraları, Türk Masalları, Dede Korkut Hikâyeleri, ömer Seyfettin'in Hikâyeleri
En çok basılan yabancı kitaplar La Fontaine Fablları , Ezop Masalları, Andersen Masalları, çocuk Kalbi Bu kadar veriden sonra kendimizi tekrar sorgulayalım Gelişme arzusunu yıllarca içinde taşıyan bir toplum olarak kitap okuma alışkanlığı kazanmayı ne zaman önemseyeceğiz? Okumak, anlamak, anlatabilmek Bu kavramların hepsi kitap okuma alışkanlığında yatıyor Kendi çözümsüzlüğümüzü kendimiz yaratmayalım TV alışkanlığımıza, eğlenceye biraz daha az zaman ayırarak, bu toplumu hep beraber geliştirelim çocuklarımıza, ailemize de bu alışkanlığı kazandıralım Artık uyanma vaktidir üzeyir KADIOĞLUKaynaklar :

* çocuk Vakfı çocuk Edebiyatı Okulu, Türkiye'nin Okuma Alışkanlığı Karnesi, Eylül-2006

* Mehmet Doğan, Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) - wwwtyborgtr

* Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) - wwwtys1974org

* Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği - wwwilesamorgtr

* Eğitim-Sen, wwwegitimsenorgtr

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com