![]() |
Cuma Günü Duaların Kabul Olduğu Saat |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Cuma Günü Duaların Kabul Olduğu SaatCuma günü duaların kabul olduğu saat Cuma Günü Duaların Kabul Edildiği Vakit Cuma Günü İçinde Duaların Kabul Vakti Cabir b ![]() ![]() ![]() ![]() Cuma, dinimizde çok önemli kabul edilen haftalık toplu ibadet günüdür Bu günde bir araya gelerek topluca Cuma namazını kılmak için Rabb�imize yöneliriz Cenab�ı Hakk�ın bu güne has bazı lütufları vardır Bu sebeple Cuma günü, uyanık bir kalb ve gönülle idrak edilmelidir Efendimiz (sas), �Onda bir saat vardır; bir kul o saate ererse, Allah�tan her ne istemişse onu Allah kendisine mutlaka verir� buyurur Bu ânın ne zaman olduğu hususunda değişik sözler söylenmiştir Mesela; Abdullah ibn Selam (ra); �Allah Rasulü (sas) oturuyordu Ben, �Allah�ın kitabında (Tevrat�ta) şu ifadeyi buluyoruz: Cuma gününde öyle bir saat vardır ki, mümin kul o saati denk getirerek namaz kılıp Allah�a dua ettiği takdirde isteği mutlaka yerine getirilir� dedim Benim bu sözüm üzerine Rasulullah, �Yahut bir saatin bir kısmı� diye bana işaret buyurdu Ben de; �Doğru söylediniz veya bir saatin bir kısmı� diyerek sözümü düzelttim Sonra sordum, �Bu vakit (Cumanın) hangi vaktidir?� Bana, �O, gündüzün saatlerinin sonudur� diye cevap verdi Ben: �Bu saat namaz vakti değildir� deyince bana şu cevabı verdi: �Evet, mümin kul namaz kılar, sonra müteakip namazı beklemek maksadıyla oturursa o, sevap yönüyle aynen namaz kılıyor gibidir� Buradan anlaşıldığına göre, tıpkı Kadir Gecesi�nin Ramazan�ın içinde dönüp durduğu gibi, o an da Cuma günü içinde gezip durmaktadır Dolayısıyla o dakikayı yaşayabilmek, Cuma gününü bir bütün olarak yaşayıp Allah�a tam bir teveccühle yönelmeye bağlıdır Bu yüzden Peygamber Efendimiz (sas), bu günü ashabıyla birlikte şuurlu olarak ve adeta bir miraç yapıyor gibi geçirmiştir Rahmet�i İlahi�den ümit edilir ki, bu ruh ve hava içinde Cumayı değerlendirdiğimiz müddetçe, Cenab�ı Hak, duaların geçerli olduğu o dakikaya rastlatır ve dualarımızı kabul eder Allah Resulü�nün hayatına baktığımızda O�nun da bu günde dua ettiğini ve Allah�ın dualarını kabul ettiğini görüyoruz İşte Efendimiz�in bu müstecab dualarından bir örnek; Hz Enes (ra) anlatıyor: �İnsanlar kıtlığa maruz kaldılar Resulullah (sas) bir Cuma günü hutbe verirken bir bedevi kalkıp: �Ey Allah�ın Resulü! Malımız helak oldu, nicedir yağmur yağmıyor Bizim için Allah�a dua ediver!� dedi Bunun üzerine Aleyhissalâtu Vesselam ellerini kaldırdı Biz gökte bir bulut göremiyorduk Allah�a yemin olsun, daha ellerini geri çekmeden, semada dağlar gibi bulutlar peydah oldu Derken daha minberden inmemişti ki, mübarek sakalından yağmur damlaları dökülmeye başladı O gün, ertesi güne kadar yağmur yağdı Daha sonraki gün de yağdı, onu takip eden günde de yağdı, hatta müteakip Cumaya kadar yağış devam etti Öyle ki, o bedevi veya bir başkası gelip: �Ey Allah�ın Resulü! Binalarımız yıkıldı, hayvanlarımız suda boğuldu, bizim için Allah�a dua ediniz de artık yağmur kesilsin� dedi Efendimiz (sas) ellerini kaldırıp: �Allah�ım, etrafımıza yağdır, üzerimize olmasın! (başka bir rivayette ise Allah�ım, (yağmur) etrafımıza yağsın, üzerimize değil! Allah�ım, dağların ve tepelerin üzerine, vadilerin içine, ağaç biten yerlere olsun)� diye dua etti Eliyle bulutlara doğru işaret etti Hangi istikametteki buluta işaret etti ise bulutlar orada açıldı Bütün Medine buluttan temizlendi Biz de çıkıp güneşte yürüdük� Evet, Allah Resulü (sas) ellerini kaldırmış, Allah da yükselen bu isteğe icabet buyurmuştur O halde, bizler de Cuma günündeki bu icabet saatini yakalamaya çalışmalıyız Bu günü diğer günlere nazaran ayrı bir hassasiyet içinde dua ve ibadetlerle geçirmeliyiz |
![]() |
![]() |
|