|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
besinlerde, bulunur, mineraller, vitamin |
![]() |
Vitamin Ve Mineraller Hangi Besinlerde Bulunur |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Vitamin Ve Mineraller Hangi Besinlerde BulunurMinareller Hangi Besinlerde bulunur Vitamin Hangi Besinlerde bulunur VİTAMİNLER HANGİ BESİNLERDE BULUNUR A Vitamini Vücudun gelişmesi, göz sağlığı, solunum sistemi ve sağlıklı bir cilt icin gereklidir ![]() Karaciğer, yağsız et, süt, tereyağı, yumurta, yeşil ve sarı sebzelerde bulunur ![]() B Vitamini B-1, B-2, B-6 ve B-12 vitaminlerini içine alan gruptur ![]() ![]() B grubu vitaminler; tahıllar, yağsız et, böbrek, yürek, beyin, karaciğer, yerfıstığı, tavuk, ceviz, yumurta, kepek ekmeği ve yağlı tohumlarda bulunur ![]() B-1 Vitamini Buğday, pirinç, mısır, yulaf, darı, çavdar ve bunlarla yapılan besinlerde, kepek ekmeğinde, mantar ve bira mayasında bulunur ![]() B-2 Vitamini Süt, peynir, yoğurt ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde vardır B-12 Vitamini Karaciğer, et ve yumurtada bulunur ![]() C Vitamini Vücudun direncini artırır, mikrobik hastalıklardan korur, dokuların ve diş etlerinin sağlığı için lazımdır ![]() ![]() Portakal, mandalina, greyfurt, limon, havuç, çilek, kavun, taze kırmızı ve yeşil biber, beyaz ve kırmızı lahana, maydanoz, kuşburnu ve yeşil sebzelerde bulunur ![]() D Vitamini Kalsiyum ve fosforun emilerek vücuda faydalı bir hale gelmesi, kemiklerin gelişmesi için lazımdır ![]() ![]() E Vitamini Büyüme ve üreme için gereklidir ![]() K Vitamini Kanın normal sürede pıhtılaşması için gereklidir ![]() A Vitamini Vücudun gelişmesi, göz sağlığı, solunum sistemi ve sağlıklı bir cilt icin gereklidir ![]() Karaciğer, yağsız et, süt, tereyağı, yumurta, yeşil ve sarı sebzelerde bulunur ![]() B Vitamini B-1, B-2, B-6 ve B-12 vitaminlerini içine alan gruptur ![]() ![]() B grubu vitaminler; tahıllar, yağsız et, böbrek, yürek, beyin, karaciğer, yerfıstığı, tavuk, ceviz, yumurta, kepek ekmeği ve yağlı tohumlarda bulunur ![]() B-1 Vitamini Buğday, pirinç, mısır, yulaf, darı, çavdar ve bunlarla yapılan besinlerde, kepek ekmeğinde, mantar ve bira mayasında bulunur ![]() B-2 Vitamini Süt, peynir, yoğurt ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde vardır B-12 Vitamini Karaciğer, et ve yumurtada bulunur ![]() C Vitamini Vücudun direncini artırır, mikrobik hastalıklardan korur, dokuların ve diş etlerinin sağlığı için lazımdır ![]() ![]() Portakal, mandalina, greyfurt, limon, havuç, çilek, kavun, taze kırmızı ve yeşil biber, beyaz ve kırmızı lahana, maydanoz, kuşburnu ve yeşil sebzelerde bulunur ![]() D Vitamini Kalsiyum ve fosforun emilerek vücuda faydalı bir hale gelmesi, kemiklerin gelişmesi için lazımdır ![]() ![]() E Vitamini Büyüme ve üreme için gereklidir ![]() K Vitamini Kanın normal sürede pıhtılaşması için gereklidir ![]() MİNERALLER HANGİ BESİNLERDE BULUNUR Kalsiyum içeren yiyecekler: Süt ve süt ürünleri, soya fasulyesi, brokoli, lahana, koyu yeşil yapraklı sebzeler, badem, ceviz, fıstık,sardalya ![]() Demir içeren besinler : Kırmızı et, balık, yumurta sarısı, soya fasulyesi, kabuklu yemişler, kuru üzüm, pekmez ![]() Bakır içeren besinler : Karaciğer, balık, kabuklu hayvanlar, yapraklı sebzeler, bezelye, fındık, ceviz, mantar, çavdar ![]() Çinko içeren besinler : Yumurta sarısı, baklagiller, kabak çekirdeği, ayçiçeği çekirdeği, buğday tohumu, tüm tahıllar ![]() İyot içeren besinler : Deniz balıkları, sebze (zeminin içerdiği iyot miktarına bağlı), iyotlu yemek tuzu ![]() Potasyum içeren besinler : Meyve, sebze, süt ürünleri, muz, kurukayısı, kuru üzüm, portakal, avokado, kabak, incir, sarımsak, hurma, patates ![]() Magnezyum içeren yiyecekler : Badem, fıstık, fındık, ceviz, soya fasulyesi, rafine edilmemiş tahıllar, tam tahıllı ekmek ve koyu yeşil sebzeler ![]() Selenyum içeren besinler : Deniz ürünleri, tavuk, soğan, sarımsak, brokoli, buğday tohumu ![]() Sodyum içeren besinler : Yemeklik tuz, buğulama ve salamura et, salam ve balık ürünleri, ekmek, peynir, maden suyu,zenginbilgiler ![]() Fosfor içeren besinler : Balık, et, yumurta, işlenmemiş tahıl ürünleri, fındık, ceviz, maya, peynir ![]() Kükürt içeren besinler : Yumurta sarısı, et, süt, balık, peynir, fındık, ceviz, sebze ![]() Manganez içeren besinler : Ananas, ceviz, fındık, baklagiller, işlenmemiş tahıl ürünleri, sebze, bira mayası, kakao ![]() Krom içeren besinler : Siyah çay, kakao, bal, fındık, ceviz, ilenmemiş tahıllar, peynir, et, mantar ![]() Flor içeren besinler : Balık, et, süt ürünleri, çay, kahve, su ve maden suyu, soya fasulyesi ![]() Klorid içeren besinler : Yemek tuzu içeren her türlü besin (salam ve balık ürünleri, ekmek, peynir gibi) |
![]() |
![]() |
|