![]() |
Kısa Hikayeler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kısa HikayelerKısa Hikaye Örnekleri Kısa Öykü Ve Hikayeler Kuyumcu Vaktiyle bir bilge hoca, yıllarca yanında yetiştirdiği öğrencisinin seviyesini öğrenmek ister ![]() Onun eline çok parlak ve gizemli görüntüye sahip iri bir nesne verip: "Oğlum" der, "Bunu al, önüne gelen esnafa göster, kaç para verdiklerini sor, en sonra da kuyumcuya göster ![]() ![]() Öğrenci elindeki ile çevresindeki esnafı gezmeye başlar ![]() ![]() ![]() ![]() İkinci olarak bir manifaturacıya gider ![]() ![]() Üçüncü defa bir semerciye gidir: Semerci nesneye şöyle bir bakar, "Bu der "benim semerlere iyi süs olur ![]() ![]() En son olarak bir kuyumcuya gider ![]() ![]() ![]() istiyorsun?" Öğrenci sorar: Siz ne veriyorsunuz?" "Ne istiyorsan veririm ![]() ![]() "Ne olur bunu bana satın ![]() ![]() ![]() ![]() Böylesi karışık düşünceler içinde geriye dönmeye başlar ![]() şeyini vermeye hazır olan ve hatta yalvaran kişiler ![]() ![]() Bilge hocasının yanına dönen öğrenci, büyük bir şaşkınlık içinde başından geçen macerasını anlatır ![]() Bilge sorar: "Bu karşılaştığın durumları izah edebilir misin?" Öğrenci: "Çok şaşkınım efendim, ne diyeceğimi bilemiyorum, kafam karmakarışık" diye cevap verir ![]() Bilge hoca çok kısa cevap verir: "Bir şeyin kıymetini ancak onun değerini bileni anlar ve onun değeri bilenin yanında kıymetlidir ![]() Her insanın hayatında varlığını ve değerini bilen, hisseden, fark eden kuyumcular mutlaka vardır ![]() Mesele kuyumcuyu bulmaktadır ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kısa Hikayeler |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kısa HikayelerSen Uyurken Sevgili çocuğum, seni uyurken seyretmek, nefes alışını duymak için sessizce odana girdim ![]() ![]() ![]() Bir kaç dakika önce çalışma odamda çalışırken birdenbire içimin sıkıldığını fark ettim ![]() ![]() ![]() ![]() "Yine mi?" dedim, içimi çekerek ve başımı kızgınlıkla iki yana salladım ![]() ![]() Öğleden sonra, sen odanda oynayıp,yatağına dizdiğin oyuncaklarına bağıra çağıra şarkı söylerken, ben telefon konuşmalarımı yapıyordum ![]() Sana sessiz olmanı işaret ettim, sonra yine bir saat kadar telefonda konuştum ![]() ![]() ![]() ![]() Akşam ben masamın başında çalışırken, korkarak yanıma geldin ve bana umutla, "Anneciğim, bu gece kitap okuyacak mıyız?" diye sordun ![]() ![]() ![]() Çok geçmeden geri geldin ve kapının yanından bana bakınca, "Şimdi ne istiyorsun?" diye sordum aksi bir ses tonuyla ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bugün yetişkinlerin sorumluluklarla dolu dünyasında kendimi kaybettim ve sana harcayacakenerjim kalmadı ![]() ![]() Şimdi seni uyurken seyrediyorum ve bugünü yeni baştan yaşamak istiyorum ![]() ![]() ![]() Kendime daha büyümediğini, bir çocuk olduğunu ve senin annen olmaktan mutluluk duyduğumuanımsatacağım ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kısa Hikayeler |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kısa HikayelerHaznedar Bir zamanlar Ayaz adlı bir köle varmış ![]() ![]() ![]() ![]() Bu gelişmeyi gören saraylılar ise durumdan pek rahatsız olmuşlar ![]() ![]() ![]() Bir gün Sultan’ın huzurunda bir saraylının diğerine şöyle dediği duyulmuş: “Köle Ayaz’ın sık sık hazineye gittiğini biliyor musun? Onun mücevherlerimizi çaldığından adım gibi eminim ![]() ![]() ![]() Duvara küçük bir delik yaptırıp, içeride olanları seyretmeye hazırlanmış ![]() ![]() ![]() ![]() İçinden çıkan köleyken giydiği yırtık pırtık bir elbise! Aynanın karşısına geçmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hazine dairesinden çıkarken birden Sultan’la yüz yüze gelmiş ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kısa Hikayeler |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kısa HikayelerKibritçi Kız Bir yılbaşı gecesiydi ![]() ![]() ![]() ![]() Çocuklar koşuyorlar, birbirlerine kartopu atıyorlardı ![]() ![]() ![]() Yalnız bir çocuk vardı ki gelip geçenler onun farkında değillerdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yavrucağız da sanki donmuş, bir buz parçası kesilmişti ![]() ![]() Evet, bu bir kibritçi kızdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ah hiç olmazsa ayaklarında terlikleri olsaydı! Biraz önce, sokak sokak dolaşırken, hızla geçen bir arabanın önünden kaçmış, kaçarken terlikleri ayağından fırlamıştı ![]() Karşı kaldırıma geçtikten sonra, dönüp bakmış hınzır bir çocuğun terlikleri kapıp kaçtığını görmüştü ![]() ![]() Kibritçi kız bunun üzerine bir kapının girintisine sığınmış, oracığa kıvrılıp oturmuştu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zavallı kız, kibriti bir elinden öbür eline geçirerek, parmaklarını ısıttı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Isınmış, terlemeye bile başlamıştı… Derken kibrit sönüverdi ![]() ![]() ![]() Bir kibrit daha yaktı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üçüncü kibrit daha fazla düşler yarattı: Bir yaz gecesi… Kibritçi Kız kırda bir ağacın altına oturmuş, yıldızlara bakıyor ![]() ![]() ![]() ![]() Derken bir yıldız kaydı, gökyüzüne geniş bir yay çizerek uzaklaştı, söndü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ertesi sabah, yoldan geçenler, bir evin basamağında donmuş kalmış kızcağızın ölüsünü buldular ![]() ![]() -Zavallı kız ısınmak için bütün kibritlerini yakmış dediler… Bu kibritlerin alevinde onun ne düşler gördüğünü bilemezlerdi ki ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kısa Hikayeler |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kısa HikayelerArmağan Kaf Dağı' nın da ötesindeki masal ülkelerinden birinde, harikalar diyarının kraliçesinin bir bebeği olmuş ![]() ![]() Kraliçe etrafındaki perilere dönerek şöyle demiş: "Bu küçük bebeğe en değerli olduğunu düşündüğünüz şeyleri hediye edin!" Birinci peri uyuyan bebeğe eğilip şöyle demiş: "Ben sihirli gücümle sana görenin hayran kalacağı bir güzellik armağan ediyorum ![]() Ikinci peri şöyle demiş: "Sana öyle güzel ve derin mavi gözler armağan ediyorum ki, gördüğünü anlayacak, seni göreni büyüleyeceksin ![]() Üçüncü periye gelmiş sıra: "Selvi boylu olacaksın ![]() ![]() ![]() ![]() Periler prensesi, düşüncelere dalmış: "Insanların güzelliği geçicidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Periler: "Peki ama başka ne verebilirdik ki?" diye sormuşlar ![]() ![]() Kalbin saçtığı iyilik de güneş ışığı gibidir; hayat verir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra, periler prensesi uyuyan bebeğe doğru eğilmiş ve dua etmiş: "Kalbin sıcak olsun küçük bebek, İYİ OL ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kısa Hikayeler |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kısa HikayelerOtuz Kuş Kuşların hükümdarı olan Simurg Anka, Bilgi Ağacı'nın dallarında yaşar ve her şeyi bilirmiş ![]() Kuşlar Simurg'a inanır ve onun kendilerini kurtaracağını düşünürmüş ![]() ![]() ![]() Derken bir gün uzak bir ülkede bir kuş sürüsü Simurg'un kanadından bir tüy bulmuş ![]() ![]() Ancak Simurg'un yuvası, etekleri bulutların üzerinde olan Kaf Dağı'nın tepesindeymiş ![]() ![]() ![]() ![]() Önce Bülbül geri dönmüş, güle olan aşkını hatırlayıp; papağan o güzelim tüylerini bahane etmiş(oysa tüyleri yüzünden kafese kapatılırmış); Kartal; yükseklerdeki krallığını bırakamamış; baykuş yıkıntılarını özlemiş, balıkçıl kuşu bataklığını ![]() Yedi vadi üzerinden uçtukça sayıları gittikçe azalmış ![]() ![]() ![]() Simurg'un yuvasını bulunca ögrenmişler ki; "SİMURG ANKA - Otuz Kuş" demekmiş ![]() Onların hepsi Simurg'muş ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|