Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
açıkta, ediyor, gıdalar, hasta, satılan

Açıkta Satılan Gıdalar Hasta Ediyor

Eski 07-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Açıkta Satılan Gıdalar Hasta Ediyor



Açıkta satılan gıdalar hasta ediyor

Yaz aylarında mikropların üreme ortamının genişlediği ve açıkta satılan ürünlerin tercih edilmemesi gerektiği bildirildi
Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Klinik Bakteriyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof Dr Onur Ural, vatandaşların özellikle yaz aylarında yiyecek maddelerinde seçici olması gerektiğini ifade ederek, ''Gıda maddeleri de sıcaklıktan dolayı çabuk ısındığı için bu mikroplar hızlı şekilde üreyip yayılabiliyor'' dedi

Prof Dr Ural, söz konusu mikropların bulunduğu yiyeceklerin tüketilmesi halinde de bazı rahatsızlıkların baş gösterebildiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Marul, maydanoz, ıspanak gibi yeşillikler, iyi yıkanmadığı takdirde amip, basilli dizanteri gelişebiliyor Tatlı, et, tavuk gibi gıdalarda aynı risk söz konusu Açıkta satılan gıdalarda sıcaklık nedeniyle mikroplar çabuk üreyerek gıda zehirlenmesi gibi rahatsızlıklara neden oluyor Bu da karın ağrısı, ishal, bulantı ve kusma gibi şikayetlerle ortaya çıkıyor Tatlı gıdalardan hastalıklarda belirtiler 6 saatte, et ve tavuk gibi ürünlerde 24-48 saat arasında ortaya çıkıyor Yeşil gıdalardan bulaşan rahatsızlıkların belirtileri de genelde 1-3 gün içinde ortaya çıkıyor''

MİKROPLAR ÇOCUK VE YAŞLILARI DAHA ÇOK ETKİLİYOR

Çocuk ve yaşlıların, su kaybına tahammülü olmadığı için bu rahatsızlıklardan daha fazla etkilendiğini anlatan Ural, çocuk ve yaşlıların çoğu zaman hastaneye kaldırıldığını, hastalığın iyileşme süresinin 3 günü bulabildiğini bildirdi

Sıcak havalarda mikroplardan korunabilmek için hijyene önem verilmesi gerektiğini dile getiren Ural, ''Açıkta satılan gıdalar ve sıcakta uzun süre bekleyen ürünler alınmamalı Sebze ve meyveler temiz su ile yıkanmalı, el temizliğine önem verilmeli Et ve tavukta soğuk zincirde üretilen ürünler tercih edilmeli Et ürünleri iyi pişirilmeli, açıkta satılanlara itibar edilmemeli'' diye konuştu

Ural, yaz aylarında sıvı kaybı fazla olacağı için bol miktarda su ve sıvı gıdaların tüketilmesi gerektiğini sözlerine ekledi

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.