24 Kasım İle İlgili Piyesler |
07-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
24 Kasım İle İlgili PiyeslerÖğretmenler Günü İle İlgili Piyesler Öğretmenler Günü İle İlgili Piyes 24 kasım ile ilgili piyesler Öğretmenler Günü Piyesleri 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ İLE İLGİLİ PİYES, SKEÇ OYNAYANLAR MURAT…… CEZMİ…… FEZA…… AYŞE……… OYUN YERİ VE MALZEME BİR OKUL BAHÇESİNDE HER HANGİ BİR KÖŞE Sahne 1 "Murat ile Cezmi bahçe duvarının kenarında, ayaktadırlar" MURAT — Seni üzgün görüyorum Ne düşünüyorsun? CEZMİ — Yaramı deşme şimdi MURAT — Belki yardımım dokunur Söyle haydi CEZMİ Yardımın mı? Sanmam MURAT — Sen anlat bakalım Elbette bizim de bir düşüncemiz olabilir CEZMİ — Neden bunun üzerinde duruyorsun, anlamıyorum Üzgünüm, evet Ama geçer MURAT — Sen bilirsin Arkadaşlar arasında saklı bir şeyler olmaz bilirdim Demek yanılmışım CEZMİ — Peki, peki, anlatacağım MURAT Bak şimdi uslu çocuğa benzedin CEZMİ — Alay edeceksen anlatmayayım MURAT Sen şakadan anlamaz mısın? Haydi anlat (Cezmi yere oturur Ayaklarını uzatır) CEZMİ — Biliyorsun bu yıl benim aynı sınıfta ikinci yılım Tarih dersinden kırığım var Eğer bu yıl da sınıfta kalırsam kovulurum Babam beni evden kovar MURAT— Bunu biliyorsun O halde sen de çalış CEZMİ — Çalışabilsem iyi Ama Tarih konulan aklıma girmiyor Hemen unutuyorum MURAT — Peki, benden nasıl bir yardım istiyorsun? CEZMİ — Son yazılı yoklama kâğıdımı, öğretmen görmeden değiştireceğim MURAT — Değiştirecek misin? CEZMİ — Evet, sorulan biliyorum Kitaptan doğrularını yazıp ötekinin yerine koyacağım MURAT — Sen şaşırdın galiba Bunu yaptığını farz edelim Öğretmen farkına varmayacak mı? CEZMİ — Varmaz Yetmiş kişilik sınıf Nereden anlayacak? MURAT Ya yakalanırsan?Bu senin sonun demektir CEZMİ — Sınıfta kalırsam da sonum olmayacak mı? MURAT— Elinde bir şans var Çalışıp kazanmak, başarılı olmak Neden bu yolu denemiyorsun? CEZMİ Tarih konulan aklımda kalmıyor, anlamadın mı? Unutuyorum MURAT — Ben neden unutmuyorum? Seninki boş söz İstersen unutmazsın CEZMİ — Bana yardım edecek misin, etmeyecek misin? MURAT — Benden istediğin nedir? CEZMİ — Ben öğretmeni sınıftan dışarı çağıracağım Sen gizlice sınıfa girip kâğıdı değiştireceksin MURAT — Ben? Ben kâğıdı değiştireceğim, öyle mi? Sen aklını kaybetmişsin CEZMİ — Yani yapamayacağını söylemek istiyorsun MURAT Tam üstüne bastın Yapamayacağım CEZMİ — Ben de seni arkadaş bilirdim MURAT Yine öyle bil İyi arkadaş seni tehlikeye atmayan kişidir Seni kötü sonlardan korumak istiyorum Bunun için bu düşüncene katılmıyorum CEZMİ — Aklına başka çıkar yol geliyor mu? MURAT — Otur, aç kitabı, oku CEZMİ — İyi ama verdiğim boş yazılı kâğıdım ne olacak? Sıfır alacağım Bunu düzeltmeme imkan yok artık MURAT — Öğretmenle konuşsan CEZMİ — Ne söyleyeceğim? MURAT — Anlat durumunu Dinler seni Belki de sana nasıl davranacağını anlatır Kısa konulardan sınav yapar Ne bileyim, her halde bir yol bulur çalışman için CEZMİ — Hayır, aklıma koydum Kâğıdımı değiştirmekten başka çarem yok Sonuca katlanacağım MURAT — Farzet ki kağıdın on aldı Sonra? Başka yoklama olmayacak mı? Derse kalkıp sözlü olarak yoklanmayacak mısın? Bu on numarayı nasıl aldığını sormayacak mı? Ne diyeceksin? CEZMİ — Ben bir on alayım, yeter Ortalama beş olur MURAT Kendini kandırma Bu yol çıkar yol değil CEZMİ — Öyle ise unut yardım istediğimi MURAT — Korkma Kimseye söylemem Ama böyle bir suça da âlet olmam Kusura bakma "Feza girer” Sahne 2 FEZA — Ne konuşuyorsunuz? MURAT — Öteden beriden Ne olacak? FEZA — Cezmi'nin neden suratı asık? Bir şey mi oldu? CEZMİ Yok bir şey Can sıkıntısı, o kadar FEZA — Canın bir şeye sıkılmış, belli Anlatmayacak mısın? "Murat ile Cezmi birbirine bakar" CEZMİ — Önemli değil Anlatmaya değmez MURAT — Öğrencilik yaşamında her şey olur Bazan yazılıdan kırık not alınabilir Bu demek değildir ki dünyanın sonudur FEZA — Tarih dersinden mi söz ediyordunuz yoksa? "Murat ile Cezmi susarlar" Anlıyorum Ben de boş verdim kâğıdımı Baksanıza, üzülüyor muyum? Daha çok yoklama olacağız Düzeltmek elimde Bir sıkı çalıştımmı en iyi notlan alırım Bu kadar basit MURAT Ben de öyle söylüyorum Ama dinlemiyor CEZMİ — Madem açıldı, söyleyeyim Ben o yazılı kâğıdımı değiştirip yerine doğru yanıtlanmış kâğıdı koyacağım FEZA — Olur mu dersin? Yapabilir misin? CEZMİ — Denemeye değer sanırım MURAT Yanılıyorsunuz Böyle başarı olmaz FEZA — Peki, bu işi nasıl başaracağını sanıyorsun? CEZMİ — Biliyorsunuz, öğretmenimiz kâğıtları sınıfta, teneffüslerde inceler Belki de şimdi yine oradadır Kapıyı vurup gireceğim Kâğıtları inceleyip incelemediğine bakarım Bu arada Tarihten bir konuyu anlamadığımı söylerim Onun hana anlatmasını isterim Bu yeter bana Çıkarım O zaman birine gereksinmem olacak FEZA — Neden? CEZMİ — Bayılıp düşecek birine Numaradan tabii Koşup haber vereceğim Hemen öğretmen dışarı çıkacak Ben de o arada kâğıdımı değiştireceğim Bu kadar basit MURAT — O bayılan kişi ne olacak? CEZMİ — Ben de arkadan gelip revire kaldırmasına yardım edeceğim MURAT — Demek deminden beri benden bu yardımı istemeye çalışıyordun Şimdi anlıyorum CEZMİ — Zor bir iş olmasa gerek FEZA — Ya öğretmen bayılanın yalandan bayıldığını anlarsa? CEZMİ — Nasıl anlasın? Yüzüne azıcık san tebeşir boyası sürmesi yetecek Revirde de numara yapmak zor bir şey mi? Bakarsın hemen iyileşiverir MURAT -- Böyle bir şeye âlet olamam FEZA — Ama düşün ki bir arkadaşının sınıf geçmesini sağlamış olacaksın CEZMİ — Ben de bunu anlatmak istiyordum MURAT — Buna siz sınıf geçmek mi dersiniz? Bu bir sahtekârlıktan başka bir şey değildir CEZMİ — Ben sınıf geçeyim de ne olursa olsun FEZA — Uzatma işi Cezmi haklı Onun derdi ikinci yıl da sınıfta kalmamak,anladın mı? "Ayşe girer" Sahne 3 AYŞE — Duydunuz mu? CEZMİ — Neyi duyduk mu? AYŞE — Yarın okulumuzda bir tören var MURAT — Tören mi? Ne töreni? AYŞE — Yarın 24 Kasım Anlamadınız mı? CEZMİ — 24 Kasımda ne olmuş? FEZA — Yarın öğretmenler günü CEZMİ — Öğretmenler günü mü kutlanacak? AYŞE — Evet Öğretmenlerimizin günü kutlanacak İçimizden birinin konuşması gerekiyormuş MURAT Bunu kimden duydun AYŞE — Öğretmenimizden Biraz önce onunla konuşuyordum Dahası var FEZA — Dahası da ne demek? MURAT — Haydi çabuk anlat Ayşe AYŞE — Bu günün şerefine iyi gitmeyen Tarih sınavını yapmamış sayacak CEZMİ — Ne diyorsun? Yaşadık desene FEZA — Şu işe bak MURAT — Şans diye buna derim AYŞE — Bir şey daha ekleyeyim mi? MURAT — Umarım bu da onun kadar güzel haberdir AYŞE — Bu haber Cezmi'yi ilgilendiriyor CEZMİ — Beni mi? Boş kağıdım için beni çağırmış olmasın? AYŞE — Hayır Onun için değil FEZA — Ya ne için çağırıyor? AYŞE — Yarınki törende, yani öğretmenler gününde çocuklar adına konuşmayı Cezmi yapacak MURAT — Cezmi mi? CEZMİ — İnanmam FEZA — Şu işe bakın AYŞE — Neden şaştınız? Sınıfta edebiyat bilgisi en iyi onun En güzel o konuşur Bakmayın tarih dersini sevmez ama, şiirlerini de biliyoruz CEZMÎ — Yoksa bunu öğretmene sen mi söyledin? AYŞE — Ben mi söyledim? Bunu da nereden çıkardın? Öğretmen söyledi bunları CEZMİ — Gerçekten mi? inanamıyorum MURAT — Gördün mü? Sen aklından neleri geçiriyorsun? Öğretmen senin için ne güzel şeyler düşünüyor FEZA — Böyle bir öğretmen az bulunur AYŞE — Size katılıyorum Öğretmenimizin elleri öpülecek öğretmen FEZA — Peki yarınki tören için bizim katkımız ne olabilir? MURAT — Evet, bizim de bir şeyler yapmamız gerekmez mi? CEZMİ — Ben bir şiir yazarım AYŞE — Ben de öğretmenimize bir demet gül getiririm MURAT — Sınıf arkadaşlarından para toplar, öğretmenimize bir güzel dolmakalem armağan ederiz FEZA — Bizim sınıfta güzel gitar çalan Seyfı'den bir konser vermesini isteriz AYŞE — Neden onun yanında bir sınıf korosunun konserini sunmuyoruz? MURAT Yarına kadar bütün bunlar nasıl olacak? CEZMİ — Benim şiirim hazır demektir AYŞE — Ben de gülleri getirebilirim MURAT — Şimdi gider Seyfi'yi bulur, konser için hazırlanmasını isterim FEZA — Bana da koroyu toplamak kalıyor Biz zaten hazırız demektir Çünkü son provamızı dün yapmıştık AYŞE — Neden öğretmenler günü için bir skeç yapmıyoruz? MURAT — Skeç mi? Onu nereden bulacağız? AYŞE — Müzik öğretmenimizden isteriz Biliyorsunuz Semahat öğretmen iyi bir müzisyen ve iyi bir yazardır FEZA — Müzikli bir oyun mu demek istiyorsun? AYŞE — Bak, bu daha iyi Belki Semahat öğretmen için bu çok kolay olabilir CEZMİ — Sen neden gidip konuşmuyorsun? AYŞE — Bu isi bana bırakın Ben gidip bu gece konuşurum Yarın üç kişilik küçük bir müzikli oyunu sahneye bile koyabilir MURAT --Bu mümkün mü? Bir gecede bütün bunlar nasıl olabilir? AYŞE — Bizden istemesi Mümkün olamazsa sağlık olsun Biz bir kere isteyelim MURAT — Okulda yapılacak tören programı nasıl acaba? AYŞE — O program saat onda başlayacak Bizim kutlama programımız da akşam, salonda olur Ne dersiniz? CEZMİ — Bak bu güzel fikir Bizim programımız akşam olabilir MURAT — Haydi bakalım herkes iş başına Şimdi özetlersek: Ayşe, sen müzik öğretmeni ile görüşüp küçük müzikli oyunu sağlayacaksın Ayrıca yarın öğretmenimize sunulacak gülleri getireceksin Sen Cezmi, öğretmenimiz için bir şiir yazacak ve okuyacaksın Sen Feza, Seyfi'den bir gitar konseri yapması için yardım m isteyeceksin Ben de koroyu toplamaya çalışacağım AYŞE — Güzel Aklımıza başka bir şey gelirse yine bir araya gelelim Toplanma yeri burası Tamam mı? CEZMİ — Benim bir görevim daha varmış, yarınki okul töreninde konuşmak Sizden yardım istiyorum Ne söylememi istersiniz? Bana biraz fikir verin AYŞE — Bir şey söyleyebilir miyim? CEZMİ — Tabiî Söyle AYŞE — Yarınki törende konuşacaksın Konu, tüm öğretmenler Bence, öğretmenlerimizin ne kadar büyük uğraş verdiklerini, bizleri yetiştirmek için nasıl Çalıştıklarını belirtmen iyi olur Aynca, onların sadece öğreten bir kişi değil, aynı zamanda eğiten bir kişi olduklarını da eklemelisin MURAT — Bana göre en önce söylenmesi gereken şey, yeryüzünde yalnız öğretmenin elleri öpülesi olduğudur Anne, babadan sonra insana yön veren yalnız onlardır Ben isterdim ki bütün öğretmenlerimiz bu günkü koşullardan daha iyi koşullar içinde yaşasınlar Sonra, onların bizim için en candan birer arkadaş oldukları unutulmamalıdır Bizi doğru yola yönelten, bize cesaret aşılayan onlardır Bunları söylemen sanırım iyi olur FEZA — Bana göre öğretmenin en güzel görevi bir ulusa şekil de vermektir Bir ulus büyükse, uygarsa, çalışkan ve yaratıcı ise bunu öğretmenlerine borçludur Güzel sanatlarda, edebiyatta, resim ve tiyartrodaki basanlarının kaynağı öğretmendir Öğretmenleri çok iyi yetişmiş, yetişmesi için önüne bütün imkânlar konmuş olan uluslara ne mutlu! CEZMİ— Gerçekten hepinize teşekkür ederim Bana güvenen tarih öğretmenime, bana bu görevi veren o büyük insana karşı utancımdan yere geçmiş gibiyim Tarih dersinden geçmek için düşündüklerimden utanıyorum Bu kadar bizi düşünen ve bizim yetişmemiz için gecesini gündüzüne katan bu yüce insanlardan özür diliyorum Bunu yarınki konuşmada belirteceğim Bundan böyle çalışmamak için bahaneler uydurmak yerine çalışmanın yollarını arayacağım Sizlere gerçekten, beni uyardığınız için teşekkür ederim Yarın benim için yeniden doğduğum bir gün olacak Ve şunu da ekliyorum Yarından sonra bütün gücümle çalışacak ve ileride öğretmen olacağım Bunu ilk kez burada size haykırıyorum Bana yaptığınız bu iyiliği hiç unutmayacağım Sağolun, varolun ÇOCUKLAR —"Alkışlarlar Cezmi'yi kutlarlar" |
|