Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
patlamasının, yanardağ, yararları

Yanardağ Patlamasının Yararları

Eski 07-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Yanardağ Patlamasının Yararları

Volkan yanardağ patlamalarının yararları nelerdir

Yanardağ patlamalarının faydaları

Allah allah yararımı olurmuş yanardağ patlamalarının demeyin,evet yararları çoktur ama sayabildiğimiz yararlarını bu yazımızda görünce siz de hak vereceksiniz

Patlayan bir yanardağdan, kilometrelerce ötelere fırlayan kayalar, saatteki hızı yarış arabalarına toz yutturacak kadar hızla dağ eteklerine yayılan zehirli gaz ve kül bulutları, binlerce derece sıcaklığındaki erimiş kayalar ve bilmem hangi hangi madenlerden oluşan lav akıntılarının kraterin (yanardağın ağzı) içinden oluk oluk akmaya başlaması, akan kızıl lavların önüne çıkan her şeyi anında yakıp eritmesi korkulmayacak şey değildir elbette

Ama, yanardağların yeryüzündeki hayata faydaları da vardır

Yanardağlardan çıkan lavlar, kısa bir süre sonra soğur ve katılaşır Bu katılaşan lavlara KAYAÇ adı verilir Kayaçlar, zaman içinde, aşınır, parçalanır ve un ufak olarak toprağa karışır Bu topraklar, mineral bakımından çok zenginleşirler Dünün ateş denizleri, bugünün bereketli tarlalarına döner Özellikle Selenyum maddesi, toprağa kayaçlar vasıtasıyla geçer Selenyumlu topraklarda yetişen bitkiler de bu minerali alırlar O bitkileri yiyen hayvanlar ve hem o bitkileri, hem de o bitkileri yiyen hayvanları yiyen insanların, Selenyum ihtiyaçları giderilmiş olur

Yanardağ patlamalarının bir başka faydası da, değerli madenlerin yeryüzünde oluşmasına sebep olmasıdır Özellikle bakır madeni, volkanik bölgelerde çok bulunur

Bilim adamlarına göre, yanardağların en önemli faydalarından biri, yer kabuğunun altında biriken basıncı dışarıya atmaları Eğer arasıra yeryüzünde bir iki yanardağ faaliyete geçmese, aşağılarda çok güçlü bir basınç birikmesi olacak ve bunun neticesinde dünya çok büyük bir felâketle karşı karşıya kalacaktı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com